Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obilježeno 25 godina od osnivanja “Šesnaeste brigade”

Datum objave: nedelja, 18 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Služenjem parastosa za poginule borce i polaganjem vijenaca danas je u Mašićima kog Gradiške obilježeno 25 godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Služenjem parastosa za poginule borce i polaganjem vijenaca danas je u Mašićima kog Gradiške obilježeno 25 godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske
25 godina od osnivanja 16. Krajiške
motorizovane brigade
Vojske Republike Srpske Foto: SRNA

Pukovnik Ilija Lukuć, koji je bio pripadnik ove brigade, rekao je da ni nakon 25 godina na pravi način nije vrednovana žrtva koju su podnijeli borci ove brigade.

“Ratni vojni invalidi su prepušteni sami sebi i mnogi u kolicima prodaju razne stvari na tezgama kako bi preživjeli. Borci su nakon završetka rata naišli na zamandaljene kapije svojih preduzeća, a drštvena imovima rasprodata je u bescijenje”, istakao je Lukić.

Član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Željko Savanović, koji je bio borac ove brigade, kaže da su mu danas pomiješana osjećanja, s jedne strane osjeća ponos, a s druge tugu za saborcima koji su dali živote za Srpsku.

“Ipak, borba nije bila uzaludna. Imali smo se za šta boriti jer je Republika Srpska najveće ostvarenje u istoriji srpskog naroda u BiH”, zaključio je Savanović.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović istakao je da je 16. Krajiška motorizovana brigada dala nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske.

“Potrebno je da Republiku Srpsku učvršćujemo izgradnjom pravne države, podizanjem privredne aktivnosti i zaposlenosti kako bismo sačuvali narod na ovim prostorima”, naglasio je Latinović.

On je podsjetio da je opština Gradiška početkom prošle godine izgradila centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i da su trenutno u toku aktivnosti na izradi planske dokumentacije za postavljanje ploča oko spomen-obilježja sa ispisanim imenima 609 poginulih boraca sa područja Gradiške.

“Ovih dana iz budžeta opštine isplatićemo više od 120.000 maraka najugroženijim borcima, porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima”, rekao je Latinović.

Vijence su na spomen-obilježje U Mašićima položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske, predstavnici opštine Gradiška, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, 16. Krajiške motorizovane brigade, Boračke organizacije Republike Srpske, SUBNOR-a, te brojne druge delegacije.

Pripadnici 16. Krajiške motorizovane brigade krenuli su 16. septembra 1991. godine iz Mašića na svoj ratni put dug 1.727 dana. Brigada se borila na ukupno 20 ratišta u zapadnoj Slavoniji, Posavini, na koridoru, Grmeču, Ozrenu, Trebavi i na Manjači.

Kroz ovu brigadu prošlo je 12.000 boraca, 434 ih je dalo živote za Republiku Srpske, a oko 2.000 je ranjeno.

Za sve učinjeno u otadžbinsko-odbramenom ratu brigada je dobila Orden Nemanjića – najviše odlikovanje za ratne zasluge u Republici Srpskoj.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Obilježeno 25 godina od formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade

Obilježavanje 25 godina od formiranja Druge Krajiške brigade

Parastos i sjećanje na žrtve napada na zapadne granice Srpske
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top