Obilježeno 25 godina od formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade

Datum objave: subota, 17 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Polaganjem vijenaca i cvijeća na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija” danas je obilježeno 25 godina od formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade, iz koje su u proteklom ratu poginula 434 borca.

Polaganjem vijenaca i cvijeća na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" danas je obilježeno 25 godina od formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade, iz koje su u proteklom ratu poginula 434 borca
25 godina 16. Krajiške motorizovane
brigade – polaganje vijenaca
Foto: SRNA

Vijence je u ime Vlade Republike Srpske položio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji je podsjetio da je ta brigada među prvima krenula u borbu za odbranu srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije.

“Naša dužnost je da se sjetimo i odamo počast svim junacima koji su rizikovali i dali svoj život za odbranu Republike Srpske”, rekao je Lukač novinarima.

Pukovnik Ilija Lukić, koji je u 16. Krajiškoj motorizovanoj brigadi bio načelnik artiljerije, rekao je da se i danas sjeća svih ratnih dešavanja, te da je dužnost svih preživjelih boraca da se sjete svojih poginulih ratnih drugova.

“Ova brigada je nakon Zapadne Slavonije oslobađala i srpske prostore, samostalno i u sadejstvu sa drugim jedinicama”, rekao je Lukić.

On je istakao da je obilježavanje godišnjica ratnih dešavanja prilika da se mlađe generacije podsjete na žrtve koje su date u ratu, ali i da bude gradivo iz kojeg treba učiti, da se tako nešto više ne bi ponovilo.

Predstavnik republičke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Stanislav Brkić izrazio je tugu što se danas obilježava godišnjica formiranja jedne od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske, a ta vojska danas ne postoji.

Kroz 16. Krajišku motorizovanu brigadu Vojske Republike Srpske tokom proteklog rata prošlo je oko 11.000 boraca, od kojih su 434 poginula, a oko 2.000 ranjeno.

U ratni put, dug 1.722 ratna dana, ova brigada je krenula 15. na 16. septembar 1991. godine, kada je prešla rijeku Savu i otišla u zapadnu Slavoniju, kako bi zaštitila ugroženo srpsko stanovništvo na tom području.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Obilježavanje 25 godina od formiranja Druge Krajiške brigade

Marko Janković:Odbrana zapadno krajiških opština …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top