Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obilježeno 25 godina od formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade

Datum objave: subota, 17 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Polaganjem vijenaca i cvijeća na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija” danas je obilježeno 25 godina od formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade, iz koje su u proteklom ratu poginula 434 borca.

Polaganjem vijenaca i cvijeća na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" danas je obilježeno 25 godina od formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade, iz koje su u proteklom ratu poginula 434 borca
25 godina 16. Krajiške motorizovane
brigade – polaganje vijenaca
Foto: SRNA

Vijence je u ime Vlade Republike Srpske položio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji je podsjetio da je ta brigada među prvima krenula u borbu za odbranu srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije.

“Naša dužnost je da se sjetimo i odamo počast svim junacima koji su rizikovali i dali svoj život za odbranu Republike Srpske”, rekao je Lukač novinarima.

Pukovnik Ilija Lukić, koji je u 16. Krajiškoj motorizovanoj brigadi bio načelnik artiljerije, rekao je da se i danas sjeća svih ratnih dešavanja, te da je dužnost svih preživjelih boraca da se sjete svojih poginulih ratnih drugova.

“Ova brigada je nakon Zapadne Slavonije oslobađala i srpske prostore, samostalno i u sadejstvu sa drugim jedinicama”, rekao je Lukić.

On je istakao da je obilježavanje godišnjica ratnih dešavanja prilika da se mlađe generacije podsjete na žrtve koje su date u ratu, ali i da bude gradivo iz kojeg treba učiti, da se tako nešto više ne bi ponovilo.

Predstavnik republičke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Stanislav Brkić izrazio je tugu što se danas obilježava godišnjica formiranja jedne od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske, a ta vojska danas ne postoji.

Kroz 16. Krajišku motorizovanu brigadu Vojske Republike Srpske tokom proteklog rata prošlo je oko 11.000 boraca, od kojih su 434 poginula, a oko 2.000 ranjeno.

U ratni put, dug 1.722 ratna dana, ova brigada je krenula 15. na 16. septembar 1991. godine, kada je prešla rijeku Savu i otišla u zapadnu Slavoniju, kako bi zaštitila ugroženo srpsko stanovništvo na tom području.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Obilježavanje 25 godina od formiranja Druge Krajiške brigade

Marko Janković:Odbrana zapadno krajiških opština …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top