fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poljski bilbord s porukom da su logori bili nemački putuje Evropom

Poljska je na putovanje kroz Nemačku, Belgiju i Veliku Britaniju poslala veliki mobilni bilbrod s fotografijom Aušvica, Hitlerovim brkovima i porukom „Logori smrti su bili nacistički, nemački“

Twitter
Twitter

Poljska je na putovanje kroz Nemačku, Belgiju i Veliku Britaniju poslala veliki mobilni bilbrod s fotografijom Aušvica, Hitlerovim brkovima i porukom „Logori smrti su bili nacistički, nemački“.

Bilbord, dimenzija tri puta šest metara, krenuo je iz Vroclava u Berlin i druge nemačke gradove, a zatim će preko Belgije stići u London i Kembridž.

Ispod engleskog napisa „Death Camps Were Nazi German“ istaknut je poziv nemačkoj televiziji ZDF da se izvini za to što je svojevremeno upotrebila izraz „poljski logori smrti“ za Aušvic i druge koncentracione logore koje su nemački nacisti u Drugom svetskom ratu podigli u okupiranoj Poljskoj.

„Ideja je prosta. Želimo istorijsku istinu i protiv smo toga da se koristi izraz ‘poljski koncentracioni logori’ koji se sada učestalo upotrebljava u zapadnim medijima“, objasnio je za portal Virtualna Poljska David Halman iz Fondacije tradicije gradova i sela.

Halman je podsetio da je nemački javni TV servis ZDF izgubio krajem prošle godine sudski spor sa bivšim poljskim logorašem iz Aušvica Karolom Tanderom i da je sud u Krakovu naredio nemačkoj televiziji da se izvini za to što je insinuacijom da su logori bili poljski povredio nacionalna osećanja i dostojanstvo Poljaka.

Poljske vlasti reagovale su uvek energično na izraz „poljski koncentracioni logori“ koji u svetu, posebno na Zapadu upotrebljavaju najčešće nehotice i bez zle namere, kao skraćeni izraz da je reč o logorima koje Hitlerova Nemačka podigla u Poljskoj. Sličan gaf prave povremeno i zvaničnici, kao što je to svojevremeno uradio bivši američki predsednik Barak Obama.

Konzervativci iz stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog otkako su u jesen 2015. godine došli na vlast, tumače svaku takvu nesrećnu frazu kao ciljani pokušaj Nemaca da revidiraju istoriju a Poljake označe za sukrivce u Holokaustu i za smrt najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja u najvećoj nacističkoj fabrici smrti, logoru Aušvic-Birkenau.

Ove sedmice poljski Institut pamćenja naroda objavio je prvi put na internetu kompletan spisak imena i lične podatke Š-ovaca, čuvara i osoblja u logoru Aušvic-Birkenau upravo da pokaže da taj logor nikako ne može biti poljski logor smrti.

„Taj spisak je odgovor i na te glasove, jer kad već govorimo o ‘poljskim logorima’ molim lepo, mi pokazujemo ko su bili ti SS-ovci osoblje“, kazao je predsednik instituta Jaroslav Šarek.

(Beta)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Poljska na internetu objavila podatke o osoblju Aušvica

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: