fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Пољска: Немачка нам дугује 850 милијарди евра за Други светски рат

Дуг Немачке Пољској за штету нанету током Другог светског рата могао да износи и 850 милијарди долара, рекао је данас Аркадиуш Муларчик, шеф пољског тима који процењује потенцијалне репарације.

„Говоримо о веома великој али праведној суми за надокнаду за ратне злочине, уништене градове, села и изгубљени демографски потенцијал наше земље“, рекао је Муларчик.

Шест милиона Пољака је изгубило живот током немачке шестогодишње окупације.

Пољска владајућа партија Право и правда је прошле године навела да Пољска заслужује надокнаду за губитке и именовала тим на челу с Муларчиком да процени колики је износ дуга.

Немачка је више пута поновила да Пољска нема правне основе да захтева репарације.

Пољска по договору великих сила после пораза Хитлерове Немачке није добила репарације директно, већ су оне ишле Совјетском Савезу, а Москва је по тој одлуци требало 15 одсто репарација да издвоји за Пољску а 1953. Пољска се на притисак Кремља одрекла репарација како се не би отежавао развој социјалистичке Источне Немачке.

Пољска такође замера Немачкој што је из средстава које плаћа као одштету жртвама злочина, преживелим логорашима или људима са окупираних територија одвученим на принудни рат од укупно 70 милијарди евра за све за пољске жртве издвојила само 1,5 милијарду евра.

Извор: Радио Слободна Европа

Везане вијести:

Од Немачке тражити наплату ратне одштете | Јадовно 1941.

Наплата нацистичких злодела: Пољска спремна да тражи репарацију за шест милиона мртвих

Качињски не одустаје, тужиће Немачку за све злочине

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: