Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Policija se nije žalila – Tompson pravosnažno oslobođen

Datum objave: sreda, 6 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Marko Perković Tompson je pravosnažno oslobođen krivice pošto je prethodno bio optužen za podsticanje nacionalne ili verske mržnje.

Foto: screenshot
Foto: screenshot

Odluka Prekršajnog suda u Slunju je postala pravosnažna pošto nije upućena žalba u za to predviđenom roku.

Takvu odluku je doneo Prekršajni sud u Slunju, pošto se policija nije žalila na prethodnu oslobađajuću presudu.

Na pitanje Hine od pre nekoliko dana hoće li se slunjska Policijska stanica žaliti na oslobađajuću presudu, portparolka karlovačke Policijske uprave Andreja Lenard odgovorila je danas, po isteku žalbenog roka, da to nije učinjeno.

“Imajući u vidu činjenicu da nadležna policijska uprava u žalbenom postupku ne može izneti druge dokaze koji bi upućivali na to da je prilikom izvođenja pesme “Bojne Čavoglave” došlo do narušavanja javnog reda i mira, protiv navedene presude nije izjaviljivana žalba”, rekla je ona.

Presudom Prekršajnog suda od 2. maja Perković je oslobođen optužbe da je 5. avgusta 2017. na koncertu u Slunju izvođenjem pesme “Bojna Čavoglave” počinio prekršaj iz člana 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda, pojasnila je karlovačka Policijska uprava.

Iz detaljnog obrazloženja presude, kako se navodi, vidljivo je da su u toku prekršajnog postupka izvedeni svi dokazi koji su bili bitni za donošenje odluke o prekršajnoj odgovornosti, a “sud je, između ostalog, utvrdio da je pesma `Bojna Čavoglave` njegovo autorsko delo, da je izvedena više stotina puta na radio i televizijskim stanicama u izvornom obliku te da pregledom snimka koncerta nije utvrđeno da je izvođenja navedene pesme izazvalo ili bilo popraćeno incidentom bilo koje vrste”.

Iz obrazloženja je “takođe vidljivo da je nadležni sud utvrdio kako prilikom izvođenja navedene pesme nije bilo narušavanja javnog reda i mira, niti je izvođenje navedene pesme bilo propraćeno političkim ili drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani kako na samom koncertu tako i sire”, navela je policija.

Tompsonov advokat Davorin Karačić u izjavi za Hinu izrazio je danas zadovoljstvo oslobađajućom presudom te ocenio da su “mediji ti koji stalno insistiraju na tome da je to fašistički pozdrav u fašističkom okruženju”.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Tompson „brani” poklič „za dom spremni” | Jadovno 1941.

Jutarnji: Tompson više ne može da kliče „Za dom spremni“

Tompson pripada „postmoderni“?! | Jadovno 1941.

Tompson je zlo, a proslavu treba uljuditi zbog Srba | Jadovno …

Vrhunac ustaškog fašizma: Ovo je tekst pesme „Jasenovac i …

Sramotna odluka: Legalizovali ustaštvo na mala vrata!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top