fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tompson „brani” poklič „za dom spremni”

Zagreb – Hrvatski pevač Marko Perković Tompson, u čijoj pesmi „Bojna Čavoglave” se spominje ustaški poklič „za dom spremni”, poručuje da ga ne interesuju preporuke Komisije za suočavanje s prošlosću.

Marko Perković Tompson (Foto Tanjug)
Marko Perković Tompson
(Foto Tanjug)

Članovi te komisije su i bivši komunisti, „Bojna Čavoglave” i poklič „za dom spremni” su simboli „domovinskog rata” i deo temelja na kojima je nastala moderna Hrvatska država, napisao je Tompson na svom Fejsbuk profilu.

„Pesma „Bojna Čavoglave” nije zabranjena, niti bi smela biti zabranjena i svako onaj ko pokuša da je zabrani nije normalan, jer time zabranjuje simbole Domovinskog rata a ta pesma je jedan od tih simbola”, naveo je Tompson.

Dodaje i da, inače ustaški, poklič „za dom spremni” nije korišćen samo u pesmi „Bojna Čavoglave” nego su ga koristili hrvatski branitelji gotovo iz svih jedinica od početka domovinskog rata pa sve do njegovog kraja.

U podužem postu na temu hrvatske istorije na Fejsbuku, Tompson dalje tumači da su jedinice HOS-a taj poklič uzeli kao svoj službeni pozdrav.

„Kako su ga koristile jedinice u Domovinskom ratu, tako sam ga i ja 1991. uvrstio u pesmu koja je bila budnica i odigrala važnu ulogu u podizanju morala hrvatskim braniteljima, a koja i danas neguje uspomenu na to vreme u kojem se stvarala Hrvatska država”, naveo je Marko Perković, protiv koga su, inače, do sada više puta pokretane prekršajne prijave zbog insistiranja na ustaštvu na nastupima.

Sve drugo je, kaže, manipulacija jugokomunističkih grupacija.

Naveo je i da je poklič „za dom spremni”, u ovom i sličnom obliku (“za dom i Poglavnika”) korišćen i za vreme NDH, što ga ne čini, kaže vlasništvom ustaškog pokreta.

Smatra i da je nemoguće i nepotrebno negirati i odbaciti sve ono sto je na bilo koji način korišćeno za vreme Pavelićeve NDH – hrvatsku valutu kunu, na primer, vojne činove, nazive teritorijalnih jedinica – župan, županija…

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Jutarnji: Tompson više ne može da kliče „Za dom spremni“

Tompson pripada „postmoderni“?! | Jadovno 1941.

Tompson je zlo, a proslavu treba uljuditi zbog Srba | Jadovno …

Vrhunac ustaškog fašizma: Ovo je tekst pesme „Jasenovac i …

Sramotna odluka: Legalizovali ustaštvo na mala vrata!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: