Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Покушаји приписивања антисемитизма удружењу Јадовно 1941. неутемељени су и злонамјерни

Датум објаве: недеља, 15 марта, 2020
Објављено у Комплекс Јадовно
Величина слова: A- A+

Саопштење за јавност поводом објаве студије проф. др Мирјане Стојисављевић под насловом „Иза зидина тајни“ на порталу удружења Јадовно 1941.

Душан Ј. Басташић

На званичном порталу удружења Јадовно 1941. из Бање Луке, 04. марта ове године публикована је студија проф. др Мирјане Стојисављевић, редовног професора на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци под насловом „Иза зидина тајни“.

Као предсједник удружења грађана Јадовно 1941. и као главни и одговорни уредник портала Jadovno.com, овим путем упућујем јавно извињење свима онима, посебно припадницима састрадалног јеврејског народа које су садржај и ставови изнесени у поменутој студији, објављеној на нашем порталу увриједили и нанијели душевну бол и молим за опрост.

Удружење грађана Јадовно 1941. протеклих једанаест година, низом активности на пољу културе сјећања и памћења на Покољ, објелодањује истину о геноциду почињеном над српским народом од стране Независне Државе Хрватске.

На нашим трибинама, у јавним иступима, изложбеним поставкама, репортажама, видео записима и коначно у нашем документарном филму “Крст над јамом”, никада нисмо заборављали указивати на Холокауст и састрадалништво са јеврејским народом током Другог свјетског рата.

На мјесту некадашњег логора Землин на старом сајмишту

Представници појединих јеврејских организација у више наврата су присуствовали нашим трибинама, обиљежавањима Дана сјећања на Јадовно 1941. на Велебиту и острву Пагу, отварању изложби и пројекцији филмова. Указана ми је част да неколико пута говорим о заједничком страдању у комплексу логора Госпић – Јадовно – Паг на окупљањима организованим од стране јеврејских организација.

Зато, било какав покушај етикетирања и приписивања антисемитизма удружењу Јадовно 1941. и мени лично сматрам недостојним, неутемељеним, лажним и злонамјерним.

Публиковање студије проф. др Мирјане Стојисављевић, на нашем порталу, изазвала је промтне рекације високих званичника Републике Српске.

https://unibl.academia.edu/MirjanaStojisavljevic

Након што ми је у телефонском позиву од стране високо позиционираног званичника Универзитета у Бањој Луци указано на непримјереност садржаја студије, наложио сам да се иста уклони са сајта и друштвених мрежа на којима је пренесена.

Српска новинска агенција СРНА и РТРС су објавили реаговање Срђана Рајчевића, Министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске са дијелом садржаја његовог писма упућеног израелском министру иностраних послова Израели Кацу.

Као уредник портала Јадовно 1941. који протеклих десет година, тај свакодневни, озбиљан и одговоран посао ради на волонтерској основи, признајем да сам студију „Иза зидина тајни“, објавио на порталу а да је нисам у цијелости прочитао. Нисам ни најмање сумњао да би садржај једне јавно доступне студије, из пера универзитетског професора, на тему Великог рата, могао бити проблематичан.

Ево и зашто.

Проф. др Мирјана Стојисављевић је редовни професор на Универзитету у Бањој Луци.

Осим на Филолошком факултету, предаје на Филозофском факултету и Факултету политичких наука.

На званичној интернет страници Универзитета у Бањој Луци, подстраница ttp://www.unibl.org/sr/fis/zaposlen/3133-mirjana-stojisavljevic јавно су доступни и подаци о књизи проф. др Мирјане Стојисављевић под насловом „Србистика и коментари“ , изданој 2015. године (ISBN 978-99955-90-93-2 ; COBISS.RS-ID 4729368 ) у којој је објављена њена студија „Иза зидина тајни“.

У једном извјештају комисије (страна 6) Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци, књига „Србистика и коментари“ сврстана је у научне монографије од националног значаја. Ова књига се може и данас наћи на интернет сајту Academia.edu и Sribd.com , преузети у цијелости као PDF фајл и прочитати.

Насловна страна књиге „Србистика и коментари“

Студија „Иза зидина тајни“, чија је објава на нашем порталу, изазвала бурне реакције и осуде, јавно је представљена још 13-14. октобра 2014. године на научном скупу “Први свјетски рат: Одраз у језику, књижевности и култури” одржаном у Бањој Луци и објављена 2016. године у истоименом Зборнику радова ( ISBN 978-99955-58-28-4 ; COBISS.RS-ID 5681176) у издању Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци.

Не сумњам да се тај Зборник радова данас налази у многим библиотекама Српске, Србије и шире.

Дан након што сам 11. марта 2020. на порталу удружења Јадовно 1941. објавио: “Саопштење за јавност поводом објаве студије проф. др Мирјане Стојисављевић под насловом `Иза зидина тајни` на порталу удружења Јадовно 1941.” на службену мејл адресу удружења стигло је писмо господина Ђорђа Маркеза, генералног секретара Универзитета у Бањој Луци, слиједећег садржаја:

Уважавајући изнесену молбу и напомену о могућој тужби надлежном суду у Бања Луци, сходно одредбама Закона о заштити од клевете, у којој би била тражена законска заштита и накнада проузроковане штете, уклонио сам претходно саопштење и експлицитно наводим слиједеће:

У претходном саопштењу, објављеном 11. марта 2020. на порталу удружења Јадовно 1941. изнио сам нетачну информацију да студија “Иза зидова тајни” пет година стоји објављена на званичном интернет сајту Универзитета у Бањој Луци због чега се извињавам.

Тачна информација гласи да се студија “Иза зидова тајни” од 2016. године налази у Зборнику радова у издању Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци.

Дакле, студија није објављена у интернет издању већ у штампаном издању Универзитета у Бањој Луци.

Рекао би обичан свијет: “Није шија него је врат!”

Стручној и широј јавности јавно постављам слиједећа питања :

1.Да ли сам као уредник сајта требао доводити у сумњу садржај и изнесене ставове у студији која је још 2014. године представљена на научном скупу одржаном у Бањој Луци и објављена у Зборнику радова у издању Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци а чији је аутор редовни професор на три факултета тог истог Универзитета?

2. Да ли је ико у име Владе Републике Српске предочио своју осуду и згражавање због чињенице да је у Зборнику радова у издању Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци, објављена студија у форми “аналитичке студије”, са свим одликама гротескног антисемитског памфлета.

3. Да ли су издавач и уредници поменутог Зборника радова позвани на одговорност због одлуке да у Зборник уврсте, публикују и дистрибуирају студију у којој се исказују антисемитске идеје и ставови, изражени кроз форму квази научног рада?

4. Да ли су издавач и уредници поменутог Зборника радова јавно прозвани да овакво искривљивање историјских чињеница, подстицањем теорија завјере, за крајњу намјеру имају нарушавање пријатељских односа Републике Српске и Израела, српског и јеврејског народа и уједно нарушавају и углед академске заједнице у Републици Српској?

5. Да ли је предметни Зборник радова од 2016. године до данас повучен из школских, научних и било којих других библиотека?

6. Не улазећи у садржај јер за то нисам компетентан, питам зашто је давно објављена студија проф. др Мирјане Стојисављевић “Иза зидова тајни”, тек након објаве на порталу удружења грађана Јадовно 1941. препозната и оквалификована као отворено антисемитска и нетрпељива према јеврејском народу?

7. У којој мјери је примјерено, морално и друштвено прихватљиво да се у првом званичном обраћању Универзитета у Бањој Луци једном удружењу грађана из Републике Српске, једанаест година од његовог оснивања и низа реализованих пројеката на пољу културе сјећања и памћења на Покољ, подебљаним словима хрватског латиничног писма, пријети тужбом за клевету суду и помиње могућа накнада проузроковане штете?

Др Душан Ј. Басташић

Предсједник УГ Јадовно 1941. Бања Лука

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

8 komentara za Покушаји приписивања антисемитизма удружењу Јадовно 1941. неутемељени су и злонамјерни

 1. Вера саша je napisao:

  Што се правдаш Душане брате у Христу, у својој властитој Отаџбини? Ко влада Републиком Србском? Да ли то значи да смо не слободни, окупирани? Да нам је још увек на снази комитерна! Ниси крив, невин си док кривду не докажу! Такође и поштована професорка, беше осуђена без да би ју ко упитао, проверио, изнео доказе о оптужби, просто невероватно, само Истина ће нас Ослободит нема другог пута, зато вратимо се Богу молитви, сабрању, истини и само ИСТИНИ! Амин☦️

 2. Збуњени пријатељ 3 je napisao:

  Уредниче портала,

  Зар не примјећујете да сте контрадикторни? Обрисали сте текст спорног аутора кад су Вас упозорили да је он антисемитски. Послије тога сте се јавно извнили Јеврејима и замолили их за опрост, те обрисали и тај и још неке текстове истог аутора, иначе, професора универзитета. Па за шта сте се извињавали, ако тај текст није антисемитски? И што сте брисали те текстове кад је њихов аутор професор универзита??? Нешто Вам ту, што рекли преко Саве, ”не клапа”!!! Што сте то радили (извињавали се и брисали текстове) ако стојите иза ријечи ”Не могу се сложити да је могуће да је редовни професор на три факултета Универзитета у Бањој Луци антисемита.”???

  Уредниче портала,
  нећу више одговарати на Ваше одговоре. Искрено, бесмислено је. И даље ми није јасно зашто то радите. Најискреније.

 3. Збуњени пријатељ 2 je napisao:

  Поштовани уредниче портала,

  Питам (се, себе и остале) зашто сте само неколико дана ПОСЛИЈЕ извињења у коме сте де факто признали да је чланак ”Иза зидина тајни” антисемтиски (и врло експлицитно и људски се ивинили због тога и замолили за опрост), на ваш сајт поставили нови чланак истог аутора, који је – с тиме сте се, дакле, и сами сложили – антисемита??? А на крају још дали линк за књигу на коме се, гле чуда – налазе оба чланка. ије ли то играње емоцијама жртава холокасуста и њихових сународника и надгорњавање које не приличи овакво обзиљном Удружењу и још озбиљнијој теми. Искрено мислим да то УГ Јадовно 1941. не приличи. Понављам, много сте добрих и честитих ствари урадили, да би сте сада овим антисемитским и антисрпским текстовима збунили и моју маленкост а, рекао бих, и многе друге.

  • Душан Басташић je napisao:

   Не могу се сложити да је могуће да је редовни професор на три факултета Универзитета у Бањој Луци антисемита. Неко чији се радови објављују у издањима тог истог универзитета. Неко ко учи студенте и служи им за примјер.
   Не видите ли да ту нешто није како треба?
   Ако су на нашем порталу непожељни прилози тог (активног) професора, који су то други чији су прилози исто тако подложни цензури?
   Ко ће да објави или нам достави листу имена?
   Која је то институција у Србији или Српској која је компетентна да састави такву листу?
   Да ли и даље мислите да наша грешка у питању?

 4. Историчар je napisao:

  Као уредник портала Јадовно 1941. који протеклих десет година, тај свакодневни, озбиљан и одговоран посао ради на волонтерској основи, признајем да сам студију „Иза зидина тајни“, објавио на порталу а да је нисам у цијелости прочитао. Нисам ни најмање сумњао да би садржај једне јавно доступне студије, из пера универзитетског професора, на тему Великог рата, могао бити проблематичан.

  Ево и зашто.

  Проф. др Мирјана Стојисављевић је редовни професор на Универзитету у Бањој Луци.

  Осим на Филолошком факултету, предаје на Филозофском факултету и Факултету политичких наука.
  Треба добро читати.

 5. Збуњени пријатељ je napisao:

  Много цијеним све што УГ Јадовно 1941 ради. О томе тако јасно говори цијели сајт, а посебно филм ”Крст над Јамом”. Све честитке др Басташићу и свим његовим сарадницима и помагачима. Посао је то вриједан сваке хвале.

  Због свега тога ми није јасно шта ће вам острашћена, квазинаучна свезналица, уз то још и антисемита, чије текстове сте објављивали, па обрисали, па сада опет објављујете неке нове из истог пера? Прочитао сам извињење… И додатке… Сами сте де факто признали да је текст ”Иза зидина тајни” антисемитски (а ко је иоле објективан види да је и антисрпски) и извинили се због тога, а онда, након свега тога, поново обајавите на овом сајту рад истог аутора!? Објавите, дакле, рад аутора због чијих сте се ставова неколико дана раније јавно извињавали и доводили и себе и УГ Јадовно 1941. у поптуно непотребну ситуацију, која је сигурно код дијела ваших пријатеља изазвала у најамању руку збуњеност! Чему то? Зашто увлачити УГ ”Јадовно 1941” у то? Не разумијем!

  Пријатељ

  • Вера саша je napisao:

   Часна професорка, која пише истину о којој и данас се не сме знати! Оставите се флоскула нечовечних и етикетирања, ништа друго и не раде, јахачи ИСТИНЕ кроз векове!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top