fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pokušaji pripisivanja antisemitizma udruženju Jadovno 1941. neutemeljeni su i zlonamjerni

Saopštenje za javnost povodom objave studije prof. dr Mirjane Stojisavljević pod naslovom „Iza zidina tajni“ na portalu udruženja Jadovno 1941.

Dušan J. Bastašić

Na zvaničnom portalu udruženja Jadovno 1941. iz Banje Luke, 04. marta ove godine publikovana je studija prof. dr Mirjane Stojisavljević, redovnog profesora na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci pod naslovom „Iza zidina tajni“.

Kao predsjednik udruženja građana Jadovno 1941. i kao glavni i odgovorni urednik portala Jadovno.com, ovim putem upućujem javno izvinjenje svima onima, posebno pripadnicima sastradalnog jevrejskog naroda koje su sadržaj i stavovi izneseni u pomenutoj studiji, objavljenoj na našem portalu uvrijedili i nanijeli duševnu bol i molim za oprost.

Udruženje građana Jadovno 1941. proteklih jedanaest godina, nizom aktivnosti na polju kulture sjećanja i pamćenja na Pokolj, objelodanjuje istinu o genocidu počinjenom nad srpskim narodom od strane Nezavisne Države Hrvatske.

Na našim tribinama, u javnim istupima, izložbenim postavkama, reportažama, video zapisima i konačno u našem dokumentarnom filmu „Krst nad jamom“, nikada nismo zaboravljali ukazivati na Holokaust i sastradalništvo sa jevrejskim narodom tokom Drugog svjetskog rata.

Na mjestu nekadašnjeg logora Zemlin na starom sajmištu

Predstavnici pojedinih jevrejskih organizacija u više navrata su prisustvovali našim tribinama, obilježavanjima Dana sjećanja na Jadovno 1941. na Velebitu i ostrvu Pagu, otvaranju izložbi i projekciji filmova. Ukazana mi je čast da nekoliko puta govorim o zajedničkom stradanju u kompleksu logora Gospić – Jadovno – Pag na okupljanjima organizovanim od strane jevrejskih organizacija.

Zato, bilo kakav pokušaj etiketiranja i pripisivanja antisemitizma udruženju Jadovno 1941. i meni lično smatram nedostojnim, neutemeljenim, lažnim i zlonamjernim.

Publikovanje studije prof. dr Mirjane Stojisavljević, na našem portalu, izazvala je promtne rekacije visokih zvaničnika Republike Srpske.

https://unibl.academia.edu/MirjanaStojisavljevic

Nakon što mi je u telefonskom pozivu od strane visoko pozicioniranog zvaničnika Univerziteta u Banjoj Luci ukazano na neprimjerenost sadržaja studije, naložio sam da se ista ukloni sa sajta i društvenih mreža na kojima je prenesena.

Srpska novinska agencija SRNA i RTRS su objavili reagovanje Srđana Rajčevića, Ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske sa dijelom sadržaja njegovog pisma upućenog izraelskom ministru inostranih poslova Izraeli Kacu.

Kao urednik portala Jadovno 1941. koji proteklih deset godina, taj svakodnevni, ozbiljan i odgovoran posao radi na volonterskoj osnovi, priznajem da sam studiju „Iza zidina tajni“, objavio na portalu a da je nisam u cijelosti pročitao. Nisam ni najmanje sumnjao da bi sadržaj jedne javno dostupne studije, iz pera univerzitetskog profesora, na temu Velikog rata, mogao biti problematičan.

Evo i zašto.

Prof. dr Mirjana Stojisavljević je redovni profesor na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Osim na Filološkom fakultetu, predaje na Filozofskom fakultetu i Fakultetu političkih nauka.

Na zvaničnoj internet stranici Univerziteta u Banjoj Luci, podstranica ttp://www.unibl.org/sr/fis/zaposlen/3133-mirjana-stojisavljevic javno su dostupni i podaci o knjizi prof. dr Mirjane Stojisavljević pod naslovom „Srbistika i komentari“ , izdanoj 2015. godine (ISBN 978-99955-90-93-2 ; COBISS.RS-ID 4729368 ) u kojoj je objavljena njena studija „Iza zidina tajni“.

U jednom izvještaju komisije (strana 6) Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, knjiga „Srbistika i komentari“ svrstana je u naučne monografije od nacionalnog značaja. Ova knjiga se može i danas naći na internet sajtu Academia.edu i Sribd.com , preuzeti u cijelosti kao PDF fajl i pročitati.

Naslovna strana knjige „Srbistika i komentari“

Studija „Iza zidina tajni“, čija je objava na našem portalu, izazvala burne reakcije i osude, javno je predstavljena još 13-14. oktobra 2014. godine na naučnom skupu „Prvi svjetski rat: Odraz u jeziku, književnosti i kulturi“ održanom u Banjoj Luci i objavljena 2016. godine u istoimenom Zborniku radova ( ISBN 978-99955-58-28-4 ; COBISS.RS-ID 5681176) u izdanju Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Ne sumnjam da se taj Zbornik radova danas nalazi u mnogim bibliotekama Srpske, Srbije i šire.

Dan nakon što sam 11. marta 2020. na portalu udruženja Jadovno 1941. objavio: „Saopštenje za javnost povodom objave studije prof. dr Mirjane Stojisavljević pod naslovom `Iza zidina tajni` na portalu udruženja Jadovno 1941.“ na službenu mejl adresu udruženja stiglo je pismo gospodina Đorđa Markeza, generalnog sekretara Univerziteta u Banjoj Luci, slijedećeg sadržaja:

Uvažavajući iznesenu molbu i napomenu o mogućoj tužbi nadležnom sudu u Banja Luci, shodno odredbama Zakona o zaštiti od klevete, u kojoj bi bila tražena zakonska zaštita i naknada prouzrokovane štete, uklonio sam prethodno saopštenje i eksplicitno navodim slijedeće:

U prethodnom saopštenju, objavljenom 11. marta 2020. na portalu udruženja Jadovno 1941. iznio sam netačnu informaciju da studija „Iza zidova tajni“ pet godina stoji objavljena na zvaničnom internet sajtu Univerziteta u Banjoj Luci zbog čega se izvinjavam.

Tačna informacija glasi da se studija „Iza zidova tajni“ od 2016. godine nalazi u Zborniku radova u izdanju Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Dakle, studija nije objavljena u internet izdanju već u štampanom izdanju Univerziteta u Banjoj Luci.

Rekao bi običan svijet: „Nije šija nego je vrat!“

Stručnoj i široj javnosti javno postavljam slijedeća pitanja :

1.Da li sam kao urednik sajta trebao dovoditi u sumnju sadržaj i iznesene stavove u studiji koja je još 2014. godine predstavljena na naučnom skupu održanom u Banjoj Luci i objavljena u Zborniku radova u izdanju Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci a čiji je autor redovni profesor na tri fakulteta tog istog Univerziteta?

2. Da li je iko u ime Vlade Republike Srpske predočio svoju osudu i zgražavanje zbog činjenice da je u Zborniku radova u izdanju Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, objavljena studija u formi „analitičke studije“, sa svim odlikama grotesknog antisemitskog pamfleta.

3. Da li su izdavač i urednici pomenutog Zbornika radova pozvani na odgovornost zbog odluke da u Zbornik uvrste, publikuju i distribuiraju studiju u kojoj se iskazuju antisemitske ideje i stavovi, izraženi kroz formu kvazi naučnog rada?

4. Da li su izdavač i urednici pomenutog Zbornika radova javno prozvani da ovakvo iskrivljivanje istorijskih činjenica, podsticanjem teorija zavjere, za krajnju namjeru imaju narušavanje prijateljskih odnosa Republike Srpske i Izraela, srpskog i jevrejskog naroda i ujedno narušavaju i ugled akademske zajednice u Republici Srpskoj?

5. Da li je predmetni Zbornik radova od 2016. godine do danas povučen iz školskih, naučnih i bilo kojih drugih biblioteka?

6. Ne ulazeći u sadržaj jer za to nisam kompetentan, pitam zašto je davno objavljena studija prof. dr Mirjane Stojisavljević „Iza zidova tajni“, tek nakon objave na portalu udruženja građana Jadovno 1941. prepoznata i okvalifikovana kao otvoreno antisemitska i netrpeljiva prema jevrejskom narodu?

7. U kojoj mjeri je primjereno, moralno i društveno prihvatljivo da se u prvom zvaničnom obraćanju Univerziteta u Banjoj Luci jednom udruženju građana iz Republike Srpske, jedanaest godina od njegovog osnivanja i niza realizovanih projekata na polju kulture sjećanja i pamćenja na Pokolj, podebljanim slovima hrvatskog latiničnog pisma, prijeti tužbom za klevetu sudu i pominje moguća naknada prouzrokovane štete?

Dr Dušan J. Bastašić

Predsjednik UG Jadovno 1941. Banja Luka

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

9 Responses

  1. Što se pravdaš Dušane brate u Hristu, u svojoj vlastitoj Otadžbini? Ko vlada Republikom Srbskom? Da li to znači da smo ne slobodni, okupirani? Da nam je još uvek na snazi komiterna! Nisi kriv, nevin si dok krivdu ne dokažu! Takođe i poštovana profesorka, beše osuđena bez da bi ju ko upitao, proverio, izneo dokaze o optužbi, prosto neverovatno, samo Istina će nas Oslobodit nema drugog puta, zato vratimo se Bogu molitvi, sabranju, istini i samo ISTINI! Amin☦️

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: