Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: ОТВОРЕНО ПИСМО ВЛАСТИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Покрет за одбрану Косова и Метохије упозорава власти Републике Србије да је неорганизовање предстојећег референдумског изјашњавања 16. јануара 2022. године на територији Косова и Метохије супротно уставним начелима и да зато представља довољан разлог за његово отказивање.
Газиместан; ФОТО: Снимак екрана

Подсећамо да је у преамбули Устава наведено: „Полазећи од државне традиције српског народа и равноправности свих грађана и етничких заједница у Србији, полазећи и од тога да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, да има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије и да из таквог положаја Покрајине Косово и Метохија следе уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима, грађани Србије доносе Устав Републике Србије.“

Истовремено, указујемо да је чланом 182. став 2. Устава Републике Србије дефинисано како ће суштинска аутономија АП Косово и Метохија бити утврђена „посебним законом који се односи по поступку предвиђеном за промену Устава.“

Обавеза свих државних органа, који су учествовали у доношењу уставних амандмана, као и оних који учествују у организацији референдума јесте да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији. Показаним приступом, у ситуацији када уопште није познато да ли ће грађанима на Косову и Метохији бити омогућено гласање, то се апсолутно није учинило, те су обавезе које проистичу из Устава Републике Србије потпуно занемарене.

Такође, занемарена је и обавеза о доношењу посебног закона којим ће бити утврђена суштинска аутономија за Косово и Метохију, како од стране актуелне, тако и од стране свих скупштинских већина од 2008. године.

У том контексту наглашавамо да је грађанима Републике Србије пре неопходна примена, а не промена Устава.

Наглашавамо и да је на уставном референдуму 2006. године највећа излазност била управо у српским срединама на Косову и Метохији, што представља још једну обавезу да се и овога пута референдумско изјашњавање организује на Косову и Метохији. У супротном, ако власти Републике Србије нису способне да то учине, референдум се мора отказати.

Уколико се референдум спроведе, без омогућавања гласања на Косову и Метохији, представљаће то још једно у низу легитимизовање албанских сепаратистичких институција и обезбеђивање новог аргумента свим непријатељима Србије који подржавају лажну „државу“ косовско – метохијских Албанаца.

Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије

Проф. др Митра Рељић

Проф. др Слободан Самарџић

Проф. др Милош Ковић

Проф. др Часлав Копривица

Проф. др Душан Пророковић

Извор: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: