fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pokolj: Zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske

Institucije srpskog naroda, naučna i stručna javnost kao i srpsko društvo u celini, do sada se nisu terminološki odredili prema zločinu genocida koji je počinjen nad pravoslavnim Srbima od strane Nezavisne Države Hrvatske.

Dok je genocid nad Jevrejima imenovan i planetarno poznat kao Holokaust (ili Šoa) a genocid nad Romima već decenijama poznat kao Porajmos, genocid nad srpskim narodom do danas nije imao prepoznatljivu i ekskluzivnu terminološku odrednicu.

Motivisani i vođeni navedenim činjenicama a želeći istaknuti važnost ovog pitanja, Skupština udruženja Jadovno 1941. iz Banjaluke odlučila je da zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske imenuje kao:

Pokolj

S tim u vezi, doneta je i odluka da se ovaj naziv koristi i promoviše u svim pisanim, govornim i drugim vrstama komunikacije u javnom prostoru.

Odlučeno je i da definicija ovog pojma glasi kako sledi:

Pokolj je naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na celom njenom teritoriju.

Pokoljem je obuhvaćeno više od milion Srba koji su pre 1941. godine živeli na području koje je pokrivala Nezavisna Država Hrvatska.

Sa zakonskim odredbama donesenim od strane Poglavnika Nezavisne Države Hrvatske, državnih ministarstava i Glavnog ustaškog Stana, svi organi izvršne i sudske vlasti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bili su uključeni u Pokolj.

Pokolj, genocid nad pravoslavnim Srbima, uključivao je ekonomski teror i konfiskaciju imovine u privatnom vlasništvu, ograničavanje kretanja i getoizaciju, organizaciju i sprovođenje pojedinačnih, grupnih i masovnih ubijanja, deportaciju u koncentracione logore, prisilni prelazak na katoličku veru i protjerivanje na područje okupirane Srbije.

Skupština udruženja Jadovno 1941.                                                               U Banjaluci, 24. juna 2018.

English Español Polski Française Italiano Russkiй Elliniká Slovenski Magyar Deutsch Hrvatski

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: