fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pokolj Srba u Kozarcu 1941. godine

Ustaške snage sa područja Prijedora su tokom ljetnih mjeseci 1941. godine, počinile strašne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom. Jedan takav monstruozan pokolj izvršen je na mjestu Zajednice kod Kozarca. Ustaše iz Kozarca su pohvatale brojne stanovnike iz 13 okolnih sela, te ih 31. jula i 1. i 2. avgusta poklali i sjekirama masakrirali. Riječ je o selima: Babići, Balte, Bistrica, Dera, Donji Garevci, Donji Orlovci, Gornji Garevci, Jaruge, Kamičani, Kozarac, Lamovita, Petrov Gaj, Trnopolje.

Zločin ustaša i Njemaca na Kozari 1942.
Zločin ustaša i Njemaca na Kozari 1942.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 12. septembra  2017. godine.

Broj od 172 poklanih žrtava označenih na spomeniku ne odgovara stvarnom stanju stradalih stanovnika na Zajednicama. Računa se da je ovdje na zvjerski način ubijeno oko 487 ljudi. Osim poimenično navedenih, ovdje su još, ne zna se stvaran broj, dopremani iz vagona sa željezničke stanice Kozarac, što znači da su pohvatani u drugim mjestima i vozom dopremljeni do kozaračke željezničke stanice i dalje do mjesta stratišta u pratnji ustaških krvoloka.

Stanovnici postradalih sela podigli su ovim žrtvama spomenik na mjestu stradanja naznačivši, pored ostalog, da su dana „31. jula i 1. i 2. avgusta 1941. godine poginuli žrtvom ruke ustaških zvijeri, ruku krvavih do lakata, do očiju…“

(Dragutin Ćurguz, Milorad Vignjević, Drugi krajiški narodnooslobodilački partizanski (kozarski) odred „Mladen Stojanović“, Prijedor 1982.)

PRIREDILA: Redakcija

Izvor: SRBI U BIH

Vezane vijesti:

Kalendar genocida: 31. jul 1941, dan kada su počinjeni …

Revizionistički pamfleti Igora Vukića o kozaračkoj djeci (1 …

Zašto i od koga su djeca sa Kozare dovedena u poziciju da ih …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: