fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Покољ Срба у Козарцу 1941. године

Усташке снаге са подручја Приједора су током љетних мјесеци 1941. године, починиле страшне злочине над српским цивилним становништвом. Један такав монструозан покољ извршен је на мјесту Заједнице код Козарца. Усташе из Козарца су похватале бројне становнике из 13 околних села, те их 31. јула и 1. и 2. августа поклали и сјекирама масакрирали. Ријеч је о селима: Бабићи, Балте, Бистрица, Дера, Доњи Гаревци, Доњи Орловци, Горњи Гаревци, Јаруге, Камичани, Козарац, Ламовита, Петров Гај, Трнопоље.

Злочин усташа и Њемаца на Козари 1942.
Злочин усташа и Њемаца на Козари 1942.

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 12. септембра  2017. године.

Број од 172 покланих жртава означених на споменику не одговара стварном стању страдалих становника на Заједницама. Рачуна се да је овдје на звјерски начин убијено око 487 људи. Осим поименично наведених, овдје су још, не зна се стваран број, допремани из вагона са жељезничке станице Козарац, што значи да су похватани у другим мјестима и возом допремљени до козарачке жељезничке станице и даље до мјеста стратишта у пратњи усташких крволока.

Становници пострадалих села подигли су овим жртвама споменик на мјесту страдања назначивши, поред осталог, да су дана „31. јула и 1. и 2. августа 1941. године погинули жртвом руке усташких звијери, руку крвавих до лаката, до очију…“

(Dragutin Ćurguz, Milorad Vignjević, Drugi krajiški narodnooslobodilački partizanski (kozarski) odred „Mladen Stojanović“, Prijedor 1982.)

ПРИРЕДИЛА: Редакција

Извор: СРБИ У БИХ

Везане вијести:

Календар геноцида: 31. јул 1941, дан када су почињени …

Ревизионистички памфлети Игора Вукића о козарачкој дјеци (1 …

Зашто и од кога су дјеца са Козаре доведена у позицију да их …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: