Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pokolj je jedna odgovarajuća reč za srpski holokaust!

Datum objave: utorak, 7 februara, 2017
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Srbi ne samo da nisu (zbog jugoslovenske politike zaborava radi mira u kući) pronašli i kaznili zločince, već im nikad nije dozvoljeno ni da se genocid temeljno istraži. Ta je politika, koja je u svojoj suštini, saučesnička u odnosu na počinjeni genocid, dovela do toga da se ostatak Srba iz Hrvatske devedesetih godina prošlog veka protera, čime je zaokružen i ostvaren tripartitivni plan o genocidu na Srbima (1/3 pokatoličiti, 1/3 ubiti, 1/3 proterati).

On this Holocaust Remembarnce Day, let’s remind ourselves on a hidden, never recognized and never punished genocide commited by Croatian nazis (ustashe) against Serbs. At the picture: slaughter of 1.764 Serbs in a Serbian Orthodox church in Glina (nowdays Croatia).
On this Holocaust Remembarnce Day, let’s remind ourselves on a hidden, never recognized and never punished genocide commited by Croatian nazis (ustashe) against Serbs. At the picture: slaughter of 1.764 Serbs in a Serbian Orthodox church in Glina (nowdays Croatia).

Jevreji imaju dve reči kojima označavaju genocid koji su nemački nacisti počinili nad njima – Holocaust i Šoa. Srbi još nisu pronašli ni izraz koji bi u umovima svih odmah asocirao na genocid koji su hrvatski nacisti počinili nad njima. To je potpuno čudovišno i što se mene tiče predstavlja potpuni trijum ustaškog zla.

Dugo sam razmišljao koji bi to izraz bio adekvatan da se u jednoj reči sumira hrvatski genocid nad Srbima i došao do zaključka da je POKOLj najadekvatnija reč. POKOLj i zbog metoda uništenja i istrebljenja Srba (klanjem, Hrvati su čak izmislili i specijalne noževe, tkz „srboseci“ za efikasno i brzo klanje Srba) a i zbog jasno izražene volje hrvatskih nacista, da istrebljenje bude temeljno i potpuno. Prevod na engleski bio bi SLAUGHTER.

U Srbiji i među Srbima, postoji žilava jugonostaličarsko-komunistička fantazija o ustašama kao nekom incidentu hrvatske povjesti, koji je odnekud iskrsao po izbijanju Drugog svetskog rata, i ostao pobeđen na njegovom završetku. Tako temeljna politika istrebljenja jednog naroda ne bi bila moguća da su ustaše bile incident hrvatske povjesti. Ustaštvo je kontinuitet i mainstream hrvatske istorije već skoro 3 veka. Incident su epizode, i to loše maskirane, kao Hrvatska u Jugoslaviji.

Srbosjek

Današnja nezavisna Hrvatska je u svim svojim ispoljavanjima ustaška država, čak i bez preteranog truda da se to zamaskira. Čeprkajući po istorijskim dokumentima, naleteo sam na jedan iz 1700. godine. Upravnik imanja Zagrebačke biskupije, Ambroz Kuzmić, u izveštaju sačinjenom 13. novembra 1700. godine, napisao je da bi „bilo bolje Vlahe (Srbe) vsze poklati nego ztaniti“ (sve poklati nego nastaniti). To je najraniji hrvatski dokument u kome se pominje reč POKOLj kao rešenje za Srbe u onome što ustaše percipiraju kao hrvatsku teritoriju (u suštini projekat Velike Hrvatske).
To me učvrstilo u uverenju da POKOLj treba usvojiti kao reč ekvivalentnu holokaustu ili šoa, da se u nekim budućim studijama označava genocid koji su Hrvati počinili nad Srbima.

Na slici Srbi, njih 1.764, u srpskoj crkvi u Glini, koji su 29. jula 1941. dovabljeni obećanjem o prelasku na katoličanstvo (čime bi im životi bili pošteđeni) da bi potom svi, sem jedinog preživelog, Ljubana Jednaka, bili poklani.

Pokolj u glinskoj crkvi je svojevrsna paradigma celokupnog hrvatskog genocida nad Srbima. Ljuban Jednak, koji je preživeo pokolj u glinskoj crkvi, proteran je iz Hrvatske u „Oluji“ 1995. godine. Nakon pokolja, ustaše su srpsku crkvu zapalili. Po završetku rata na tom mestu podignut je spomen dom žrtvama fašizma, koji su nakon „Oluje“ 1995. godine, Hrvati preimenovali u „Hrvatski dom“

Izvor: Fejsbuk profil Aleksandra Lambrosa

Zatiranje Srba je kao Holokaust (foto)

Godišnjica: Ubistva Srba i paljevine u ustaškoj ofanzivi na Baniju

Poricanje genocida kao zločin


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top