fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Подсећања: Лекар хрватске војске потврдио – у Медачком Џепу цивили немилосрдно ликвидирани

Медачки џеп - ликвидирани цивили

(Бета за лист Политику, 28. септембар 2007. године)
Пензионисани пуковник санитета Хрватске војске (ХВ) Марко Јагетић потврдио је јуче на суђењу генералима Рахиму Адемију и Мирку Норцу да је након акције Медачки џеп било много цивилних жртава међу локалним српским становништвом.

Напомена: Прилог је први пут објављен на порталу Јадовно.срб 9. септембра 2017.године.

Јагетић је изјавио да је у околним селима сакупљено више од 70 тела српских цивила, као и да је на многима било трагова мучења и масакрирања. „Готово сви ликвидирани били су цивили, а ни код једног није пронађено оружје или документација“, казао је Јагетић, који је као војни лекар након акције водио екипу задужену за сакупљање тела погинулих.

Он је потврдио да је по наредби заповедника санитета Главног штаба Корнелија Бркића требало да пронађе 52 леша за размену, али да на тим телима није смело да буде трагова мучења или злостављања, јер му се у супротном, како је рекао, могло догодити „да се и његов леш нађе у групи за размену“.

Јагетић је пред судом изјавио да су већина тела имала ране од ватреног оружја, које према његовим тврдњама нису нанете из непосредне близине, али је додао и да је приметио и разне ране, а многе су упућивале на тешка мучења и масакрирања цивила.

Лешеви који због трагова масакрирања нису могли бити размењени покопани су багером у близини Госпића или бачени у септичке јаме, рекао је Јагетић, додајући да Главни штаб није занимало шта ће бити с телима која нису ишла у размену.

Јагетић је испричао још нека сведочанства о масакрираним цивилима које је лично видео, а поновио је и неке појединости које је, како је рекао, чуо од хрватских војника на терену. Изјавио је и да је видео да су у акцији спаљене и опљачкане куће. Додао је и да је „понекад имао осећај да акцијом командује адмирал Давор Домазет Лошо“ који је, према његовим речима, наредио артиљеријске нападе на Удбину и Кореницу.

Након сведочења Јагетића, оптужени Мирко Норац рекао је да није тачно да су пронађени лешеви били цивили, јер су се, како је рекао, српски војници пресвлачили у цивилну одећу. Норац је казао да Јагетићеву изјаву сматра тенденциозном и неверодостојном.

Међутим, у истом броју Политике и на истој страни, у тексту „Шокантно сведочење на суђењу у Загребу: живу жену набили на колац„, аутора Р. Арсенића, који је пратио суђење у Загребу, потпуно се демантује оптужени генерал Мирко Норац.

Наиме, пензионисани полицајац Стево Јовић (78), из Карловца, који је у току протеклог рата са супругом Анђелијом живео у Дивоселу у Медачком џепу, сведочиће на том процесу и ово: „… Два дана смо се сакривали у шуми. Моја жена Анђелија и Милан Јовић отишли су по воду, али се нису вратили…“, испричао је Јовић пред судијом Марином Мрчелом и описао је како је касније дознао да му је жена мучена и затим набијена на колац. Види се то из извештаја загребачког Завода за судску медицину и из докумената из Хага. „Жива је набијена на колац и лекарка је рекла да није могла бити предата у размену, јер би се видело да је мучена. Тело јој је пронађено 2000. године у септичкој јами у Обрадовић вароши у Госпићу“, рекао је Стево Јовић… Да трагедија и апсурд ових крвавих догађања буде већи, оба Јовићева сина била су припадници Хрватске војске, а један је током рата погинуо.

На питање Норчевог адвоката Влатка Нуића, зашто се нису предали хрватским војницима већ су бежали, Стево Јовић је одговорио: „Да смо се предали били бисмо заклани. Ко се год предао није остао жив.“ … Јовић је акцију Хрватске војске у Медачком џепу, пише аутор текста, упоредио с догађајима из 1941. године у истом крају: „Почетком Другог светског рата припадници 9. усташке бојне на том подручју у једном дану заклали су 634 особе. Но, ови у акцији Медачки џеп су још уништили споменике, гробља и затровали бунаре, а то усташе нису направиле.“

… Сведоку Марку Јагетићу, лекару Хрватске војске, повреде Анђелије Јовић потврдила је и бивша шефица судске медицине у Ријеци Рената Доби-Бабић, која је водила групу медицинских стручњака задужену за припремање тела за размену, пише Политика.

(Приредио: И. Б. Интермагазин)

Извор: Intermagazin

 

Везане вијести:

22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У МЕДАЧКОМ ЏЕПУ

ХРВАТИ ЈОШ НИСУ СПРЕМНИ ДА СЕ СУОЧЕ СА ПРОШЛОШЋУ

Да истина дође до ушију Запада

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

  1. Hrvatska politika lažiranja procesa za zverstva ucinjena u prošlom ratu,nije dobra ni za dalji razvoj sopstvenog društva.Oslobadjajuce presude i neadekvatne vremenske kazne su nagrada za grupe i pojdince ciji asocijalni i patološki
    vid licnosti,sa svim svojim karakternim osobinama predstavlja stalnu i latentnu opasnost za samo drustvo.Ne to nisu nikakvi junaci i heroji.To su zapušteni psihijatrijski slucajevi animalnog tipa,kojima ni trajna hospitalizacija ne bi dala nikakve nade za konacno izbavljenje i ozdravljenje.Njih ne treba stimulisati blagim kaznama jer kao takvi u svakoj sredini prestavljaju veliku opasnost.Takve
    osobe nemaju nikakvu nacionalnost,oni su jednaka opasnost za sve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: