Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

22 GODINE OD ZLOČINA NAD SRBIMA U MEDAČKOM DžEPU

Datum objave: sreda, 9 septembra, 2015
Objavljeno u Medački džep
Veličina slova: A- A+

Princip ''spržene zemlje'' - Medački džep poslije napada hrvatske vojske
Princip ”spržene zemlje” – Medački džep
poslije napada hrvatske vojske

Danas se navršavaju se 22 godine od stradanja Srba u akciji hrvatske vojske “Medački džep” u kojoj je, po principu “spržene zemlje”, ubijeno 88 Srba i spaljena tri sela.

Tim povodom parastos za poginule Srbe biće služen u 11.00 časova u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih lica “Suza”.

U Medačkom džepu hrvatska vojska izvršila je agresiju na srpska podvelebitska sela Počitelj, Divoselo i Čitluk kod Gospića.

Ubijeno je 88 lica srpske nacionalnosti, od kojih 36 civila. Među ubijenima je i 17 žena, te 26 lica starijih od 60 godina, dok se za 14 još traga.

U akciji nije bilo ranjenika, što upućuje na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih, a da su uprkos tome najodgovorniji izbjegli odgovornost.

Ta oblast se za vrijeme agresije nalazila pod zaštitom UN. Tragedija u Medačkom džepu odvijala pred očima Unprofora, koji nije bio samo pasivni posmatrač.

Komandant Unprofora Žan Kot, koji je poslije akcije i intervencije snaga UN obišao sela, napisao je da u njima nije našao znakove života i da je riječ o sistematskom uništavanju.

“Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja. U nekoliko sela kroz koja smo danas prošli razaranje je potpuno, sistematsko i namjerno”, napisao je general Kot poslije agresije hrvatske vojske na Medački džep.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, u aprilu 1991. godine u Divoselu živjelo je 344, u Počitelju 307, a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti.

Od septembra 2014. godine u Čitluku i Počitelju žive po tri stanovnika, dok je Divoselo pusto.

Puštanje osuđenog generala Mirka Norca na uslovni otpust, oslobađanje Velibora Šolaje, odbrana sa slobode Josipa Krmpotića i Josipa Mršića, neprocesuiranje admirala Davora Domazeta i mnogih drugih učesnika u ovoj akciji, pokazuju da Hrvatska još nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom nedavne prošlosti.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

HRVATI JOŠ NISU SPREMNI DA SE SUOČE SA PROŠLOŠĆU

Parastos Srbima ubijenim u akciji ”Medački džep” (Najava)

Sud nije video masakr u Lici

RATNI ZLOČINAC PUŠTEN IZ ZATVORA

SLOBODA ZA NORCA – PORUKA SRBIMA DA IM NEMA MJESTA U HRVATSKOJ

Medački džep – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top