fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podrška izgradnji memorijalnog centra na Starom sajmištu

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/ podržava izgradnju memorijalnog centra na Starom sajmištu kao trajnog spomen-obilježja srpskim žrtvama u 20. vijeku, kao i žrtvama Jevreja, Roma i svih ostalih naroda koji su sa srpskim narodom podijelili njegovu gorku sudbinu.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve
Sveti arhijerejski sabor Srpske
pravoslavne crkve Foto: NOVOSTI

Sabor ostaje pri stavu da zemnim ostacima srpskog i svjetskog velikana Nikole Tesle nikako nije mjesto među muzejskim eksponatima, što je jedinstven presedan i vaseljenska sramota, nego u grobnici, i to u Hramu Svetog Save na Vračaru ili, alternativno, na platou ispred njega.

„Sabor je razmotrio i izlišan i u suštini besmislen problem – uplitanje grupe nastavnika i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije, u međuvremenu `dogmatizovanoj` u manje-više ateističkom smislu, što je u medijima horski proglašeno za podršku darvinizmu u njegovom najgorem izdanju i za posredno osporavanje bogootkrivene istine o Bogu kao Tvorcu sveta i biblijske povesti o stvaranju.

Potpisnici tog teksta obratili su se Saboru sa ispovedanjem autentične hrišćanske vere u Boga Tvorca /zdravi i pravi kreacionizam/. Sabor je to prihvatio, ali sa napomenom da nam cela ta rasprava, bez obzira na njihove namere i zamisli, uopšte nije bila potrebna“, saopšteno je iz SPC.

Odlučeno je da pri Svetom Sinodu bude osnovano odjeljenje za brigu o svetinji braka i porodice, odjeljenje za bioetiku i odjeljenje za praćenje razbijačke djelatnosti jeretičkih organizacija, sekti i nekanonskih grupacija.

Eparhiji raško-prizrenskoj odobreno je da, pored svog istorijskog sjedišta u Prizrenu, može ustanoviti, zbog praktičnih razloga, i administrativno sjedište u drevnom Rasu /Novom Pazaru/.

Donesene su i odluke čiji je cilj poboljšanje duhovnih i materijalnih uslova života i rada u bogoslovijama, a posebno na Bogoslovskom fakultetu SPC u Libertivilu kod Čikaga, te prihvaćen izvještaj o toku obnove Hrama Svetoga Save u Njujorku.

Među više važnih izvještaja, saslušan je izvještaj o nedavnom obretenju /pronalaženju, otkrivanju/ moštiju svetoga vladike Mardarija /Uskokovića/ Libertivilskog u stanju potpune očuvanosti i netruležnosti, te prihvaćen prijedlog da 14. i 15. jula u Libertivilu bude svečano obilježeno stotinu godina od njegovog dolaska u Ameriku.

Analizirana je situacija u eparhijama SPC u Zapadnoj Evropi, Americi i Australiji i odlučeno da sjedište Eparhije istočnoameričke iz Vorena /Nju Džersi/ bude premješteno u Park Hils /Jonkers, Njujork/.

Sabor je sa velikom žalošću konstatovao da Rumunska pravoslavna crkva, ne samo što nastavlja sa antikanonskim upadima u jurisdikciju SPC, već ih i intenzivira i proširuje na cijelu srpsku kanonsku teritoriju, a ukoliko to ne prestane Sveti Sinod će biti primoran da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa ovom crkvom sve do njenog povratka „k poznaniju prava“.

Sabor je uputio pismo podrške i molitvene solidarnosti patrijarhu moskovskom i sve Rusije Kirilu povodom diskriminacije i obespravljenosti kojoj su izloženi episkopi, sveštenstvo, monaštvo i vjernici najveće i jedine kanonske crkve u Ukrajini, autonomne Ukrajinske pravoslavne crkve u sastavu Ruske pravoslavne crkve.

Sabor je odlikovao Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja ordenom Svetog Jovana Vladimira, a episkopa šabačkog Lavrentija, povodom 50 godina njegove arhijerejske službe, Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kritike na nacrt zakona o memorijalnom kompleksu žrtvama Holokausta

Autonomija za Muzej Holokausta

Donošenje zakona o Starom sajmištu važno za Srbe, Rome i Jevreje

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: