Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Donošenje zakona o Starom sajmištu važno za Srbe, Rome i Jevreje

Datum objave: četvrtak, 16 februara, 2017
Veličina slova: A- A+

Donošenje zakona o Starom sajmištu u Beogradu, gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio nacistički konclogor, veoma je značajno za Srbe, Rome i Jevreje, ocijenjeno je na sastanku ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandra Vulina, komisije za Sajmište i direktora Centra “Simon Vizental” iz Jerusalima Efraima Zurofa.

Ministar Aleksandar Vulin i Efraim Zurof
Ministar Aleksandar Vulin i
Efraim Zurof

Vulin i članovi Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja i davanja prijedloga za upravljanje memorijalnim kompleksom na Starom sajmištu u Beogradu razgovarali su sa Zurofom o radu Komisije, a posebno o nacrtu zakona o budućem memorijalu.

Zurof je naveo da je dobro što je urađen prvi tekst nacrta zakona i da sada, u prvom redu Komisiji za Sajmište, predstoji proces diskusije o tekstu zakona koji mora da iskoristi odgovarajuća iskustva i standarde razvijene u memorijalizaciji stradanja u svijetu, saopšteno je iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Na sastanku je posebno bilo riječi o tome šta Savez jevrejskih opština smatra da treba da se nađe u tom zakonu, a šta je Savez formulisao u dva dokumenta koja je dostavio Komisiji za Sajmište, o čemu će biti riječi na sljedećoj sjednici Komisije.

Izraženo je žaljenje što je u javnost dospjela radna verzija teksta ovog zakona koja je tek trebalo da prođe Komisiju za Sajmište i što se rasprava vodi o nezavršenom dokumentu, često i bez čitanja dokumenta.

Na sastanku je istaknuto da će stavovi, izraženi u javnosti, svakako biti uzeti u obzir u radu Komisije za Sajmište prilikom pripreme teksta budućeg zakona.

Kada tekst nacrta zakona bude spreman, on će biti pušten u redovnu proceduru, što uključuje i javnu raspravu.

Osim Vulina i Zurofa, sastanku su prisustvovali članovi Komisije za Sajmište Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Jovan, Bogoljub Šijaković iz radne grupe za pisanje zakona o Sajmištu, rabin Isak Asiel i predsjednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks.

Zurofu je juče uručeno odlikovanje Orden srpske zastave prvog stepena, kojim ga je nagradio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić povodom Dana državnosti Srbije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Izvjesna izgradnja memorijala na Starom sajmištu u Beogradu

Izgradnja memorijala: Niko neće da ostane bez krova

Staro sajmište: Jedan muzej za sve žrtve
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top