fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Donošenje zakona o Starom sajmištu važno za Srbe, Rome i Jevreje

Donošenje zakona o Starom sajmištu u Beogradu, gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio nacistički konclogor, veoma je značajno za Srbe, Rome i Jevreje, ocijenjeno je na sastanku ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandra Vulina, komisije za Sajmište i direktora Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima Efraima Zurofa.

Ministar Aleksandar Vulin i Efraim Zurof
Ministar Aleksandar Vulin i
Efraim Zurof

Vulin i članovi Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja i davanja prijedloga za upravljanje memorijalnim kompleksom na Starom sajmištu u Beogradu razgovarali su sa Zurofom o radu Komisije, a posebno o nacrtu zakona o budućem memorijalu.

Zurof je naveo da je dobro što je urađen prvi tekst nacrta zakona i da sada, u prvom redu Komisiji za Sajmište, predstoji proces diskusije o tekstu zakona koji mora da iskoristi odgovarajuća iskustva i standarde razvijene u memorijalizaciji stradanja u svijetu, saopšteno je iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Na sastanku je posebno bilo riječi o tome šta Savez jevrejskih opština smatra da treba da se nađe u tom zakonu, a šta je Savez formulisao u dva dokumenta koja je dostavio Komisiji za Sajmište, o čemu će biti riječi na sljedećoj sjednici Komisije.

Izraženo je žaljenje što je u javnost dospjela radna verzija teksta ovog zakona koja je tek trebalo da prođe Komisiju za Sajmište i što se rasprava vodi o nezavršenom dokumentu, često i bez čitanja dokumenta.

Na sastanku je istaknuto da će stavovi, izraženi u javnosti, svakako biti uzeti u obzir u radu Komisije za Sajmište prilikom pripreme teksta budućeg zakona.

Kada tekst nacrta zakona bude spreman, on će biti pušten u redovnu proceduru, što uključuje i javnu raspravu.

Osim Vulina i Zurofa, sastanku su prisustvovali članovi Komisije za Sajmište Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Jovan, Bogoljub Šijaković iz radne grupe za pisanje zakona o Sajmištu, rabin Isak Asiel i predsjednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks.

Zurofu je juče uručeno odlikovanje Orden srpske zastave prvog stepena, kojim ga je nagradio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić povodom Dana državnosti Srbije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Izvjesna izgradnja memorijala na Starom sajmištu u Beogradu

Izgradnja memorijala: Niko neće da ostane bez krova

Staro sajmište: Jedan muzej za sve žrtve

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: