fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izvjesna izgradnja memorijala na Starom sajmištu u Beogradu

Izgradnja memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu u Beogradu, gdje se tokom Drugog svjetskog rata nalazio nacistički logor za Srbe, Jevreje i Rome, nikada nije bila bliže, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Staro sajmište
Staro sajmište

„Logor na Sajmištu jedini je prostor Holokausta u Evropi koji nije na dostojan način obeležen i mi ćemo to promeniti“, rekao je Mali povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

On je naveo da je završena izrada Nacrta zakona o budućem memorijalnom centru na Starom sajmištu, koji će imati ne samo memorijalni, već i obrazovni, muzeološki i naučnoistraživački karakter.

Prvi objekat koji će biti stavljen u funkciju memorijalnog kompleksa je centralni logorski objekat – Centralna kula, prenijeli su beogradski mediji.

Mali je dodao da Beograd pamti i poštuje sve žrtve Drugog svjetskog rata i da je važno da se njeguje kultura sjećanja, kako se događaji iz prošlosti ne bi ponovili.

„Očuvanje i pitanje memorijalizacije Starog sajmišta je pokazivanje brige o istoriji i žrtvama logora Staro sajmište“, istakao je Mali.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Staro sajmište: Jedan muzej za sve žrtve | Jadovno 1941.

Izgradnja memorijala: Niko neće da ostane bez krova

Tri muzeja za tri naroda žrtve | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: