Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pismo podrške “Ćirilice” SNV u Hrvatskoj

Datum objave: nedelja, 26 avgusta, 2012
Veličina slova: A- A+

cirilica.jpgPoštovani,

Obraćam Vam se ispred Srpskog udruženja Ćirilica iz Beograda, sa željom  da podržimo sve aktivnosti koje Srpsko narodno veće i Vi posebno, sprovodite na čuvanju identiteta, kulture i nacionalnog dostojanstva srpskog naroda u Hrvatskoj.

Sa pažnjom pratimo sve probleme koje imate u organizovanju i funkcionisanju srpske zajednice koji se povremeno ali  u dužem vremenskom intervalu javljaju. Posebno nas zabrinjava veliki broj medijskih napada na Vas i Vaše saradnike iz Veća, kao i na časopis Novosti koji predstavlja glasilo srpskog naroda u Hrvatskoj i time bitan faktor sprečavanja njegove  asimilacije.

Za nas iz Ćirilice je nepojmljivo da može demokratski izabrani  predsednik jedne države, lično učestvovati u kršenju demokratskih principa i samog Ustava, kao i svrstavanju na stranu jedne, njemu bliže, političke opcije sa idejom o postavljanju ličnosti na čelo srpskih institucija koja su po njegovom političkom ukusu. Pogotovu je to problematično kada se radi o organizacijama  koje su od  životne važnosti za očuvanje kulturne baštine Srba, i vrlo osetljivo jer  su mnogi ožiljci iz ratnih dešavanja još prisutni i traju kod pripadnika svih naroda na ovim prostorima.

Smatramo i nedoličnim kritike i napade na g. Pupovca zbog njegovog prava da iskaže svoje mišljenje o dešavanjima iz ratne 1995. godine, jer  smo očekivali da su takva, nedemokratska ponašanja bila moguća u prošlim, totalitarnim sistemima a ne na pragu ulaska jedne države u Evropsku Uniju – simbolu demokratije, pravde i tolerancije.

Gospodine Pupovac, ovo Vam pišem jer sam imao priliku da Vas lično doživim kao hrabrog i tolerantnog, ne samo političara, nego i pravog narodnog predstavnika u  najboljem  sabornom, srpskom  duhu i tradiciji,  kao što su bili  mnogi u dosadašnjoj  našoj  istoriji.

 To osećanje sam imao 24. juna ove godine na obeležavanju godišnjice stradalim mučenicima u Jadovnu na Velebitu, gde sam kao predstavnik Ćirilice i Srpskih dveri iz Beograda  bio prisutan. Tu ste nam se pridružili  posle zvaničnog komemorativnog skupa, obukli  patike i farmerke i sa svojim narodom izneli i postavili krst na, do tada neobeleženo, mesto logora i stratišta. Treba napomenuti da je dužina  molitvenog hoda od Šaranove jame do logora na Velebitu  preko 7 kilometara.

I tu  ste nam se ponovo obratili humanističkim i  hrišćanskim porukama. Jedinstvo naroda i njegovog političkog predstavnika u punom smislu. Zato osećam potrebu da se  oglasim ispred Udruženja, kao i u svoje ime, i iskažem  podršku plemenitim i opštecivilizacijskim idejama koje zastupate.

 

Takve ideje zastupa i  Srpsko udruženja Ćirilica iz Beograda, koje je nezavisno, nestranačko i neprofitno udruženje, osnovano sa zadatkom da pomogne u odbrani srpskog identiteta – pre svega u oblasti zaštite srpskog jezika i vraćanje ćirilice kao jedinog srpskog pisma. Polazeći od činjenice da je opredeljenje za pismo državno pitanje nacionalne kulture od prvorazrednog značaja, svoje aktivnosti udruženje zasniva  u skladu sa članom 10  Ustava Republike Srbije i srpskim zakonodavstvom, koje garantuju upotrebu ćirilice kao jedinog službenog pisma srpskog jezika.

Pored zakonske osnove, Udruženje Ćirilica svoje delovanje zasniva  i na učenju prof. Laze M. Kostića i akademika Radomira Lukića sa ciljem da jača  svest srpskog naroda o ćirilici kao temeljnom nacionalnom simbolu kao i jedinstvu njegovog srpskog jezika i ćirilice, što je preduslov da se sačuva srpsko ime jezika i srpsko ime naroda u situaciji kada smo izloženi raznim pritiscima na samu osnovu našeg identiteta. Zatiranjem srpskog pisma i kasnije srpskog jezika i kulture, omogućava se vrlo lak i brz prodor, nama stranih kulturnih uticaja, pogotovu kod mladih i time slabljenje svih nacionalnih  osobina pa i svesti o potrebi očuvanja sopstvenog identiteta.

 Sa  željom da istrajete,

 srdačno Vas pozdravljam

 u   Beogradu,                                                                                 Miodrag Kojić

 27. avgusta 2012.  godine                                             Potpredsednik Upravnog odbora

Vezane vijesti:

Pupovac: Josipović me napada jer neću da slavim „Oluju“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top