Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Писмо подршке “Ћирилице” СНВ у Хрватској

Датум објаве: недеља, 26 августа, 2012
Величина слова: A- A+

cirilica.jpgПоштовани,

Обраћам Вам се испред Српског удружења Ћирилица из Београда, са жељом  да подржимо све активности коjе Српско народно веће и Ви посебно, спроводите на чувању идентитета, културе и националног достоjанства српског народа у Хрватскоj.

Са пажњом пратимо све проблеме коjе имате у организовању и функционисању српске заjеднице коjи се повремено али  у дужем временском интервалу jављаjу. Посебно нас забрињава велики броj медиjских напада на Вас и Ваше сараднике из Већа, као и на часопис Новости коjи представља гласило српског народа у Хрватскоj и тиме битан фактор спречавања његове  асимилациjе.

За нас из Ћирилице jе непоjмљиво да може демократски изабрани  председник jедне државе, лично учествовати у кршењу демократских принципа и самог Устава, као и сврставању на страну jедне, њему ближе, политичке опциjе са идеjом о постављању личности на чело српских институциjа коjа су по његовом политичком укусу. Поготову jе то проблематично када се ради о организациjама  коjе су од  животне важности за очување културне баштине Срба, и врло осетљиво jер  су многи ожиљци из ратних дешавања jош присутни и траjу код припадника свих народа на овим просторима.

Сматрамо и недоличним критике и нападе на г. Пуповца због његовог права да искаже своjе мишљење о дешавањима из ратне 1995. године, jер  смо очекивали да су таква, недемократска понашања била могућа у прошлим, тоталитарним системима а не на прагу уласка jедне државе у Европску Униjу – симболу демократиjе, правде и толеранциjе.

Господине Пуповац, ово Вам пишем jер сам имао прилику да Вас лично доживим као храброг и толерантног, не само политичара, него и правог народног представника у  наjбољем  саборном, српском  духу и традициjи,  као што су били  многи у досадашњоj  нашоj  историjи.

 То осећање сам имао 24. jуна ове године на обележавању годишњице страдалим мученицима у Јадовну на Велебиту, где сам као представник Ћирилице и Српских двери из Београда  био присутан. Ту сте нам се придружили  после званичног комеморативног скупа, обукли  патике и фармерке и са своjим народом изнели и поставили крст на, до тада необележено, место логора и стратишта. Треба напоменути да jе дужина  молитвеног хода од Шаранове jаме до логора на Велебиту  преко 7 километара.

И ту  сте нам се поново обратили хуманистичким и  хришћанским порукама. Јединство народа и његовог политичког представника у пуном смислу. Зато осећам потребу да се  огласим испред Удружења, као и у своjе име, и искажем  подршку племенитим и општецивилизациjским идеjама коjе заступате.

 

Такве идеjе заступа и  Српско удружења Ћирилица из Београда, коjе jе независно, нестраначко и непрофитно удружење, основано са задатком да помогне у одбрани српског идентитета – пре свега у области заштите српског jезика и враћање ћирилице као jединог српског писма. Полазећи од чињенице да jе опредељење за писмо државно питање националне културе од прворазредног значаjа, своjе активности удружење заснива  у складу са чланом 10  Устава Републике Србиjе и српским законодавством, коjе гарантуjу употребу ћирилице као jединог службеног писма српског jезика.

Поред законске основе, Удружење Ћирилица своjе деловање заснива  и на учењу проф. Лазе М. Костића и академика Радомира Лукића са циљем да jача  свест српског народа о ћирилици као темељном националном симболу као и jединству његовог српског jезика и ћирилице, што jе предуслов да се сачува српско име jезика и српско име народа у ситуациjи када смо изложени разним притисцима на саму основу нашег идентитета. Затирањем српског писма и касниjе српског jезика и културе, омогућава се врло лак и брз продор, нама страних културних утицаjа, поготову код младих и тиме слабљење свих националних  особина па и свести о потреби очувања сопственог идентитета.

 Са  жељом да истраjете,

 срдачно Вас поздрављам

 у   Београду,                                                                                 Миодраг Коjић

 27. августа 2012.  године                                             Потпредседник Управног одбора

Везане виjести:

Пуповац: Јосиповић ме напада jер нећу да славим „Олуjу“
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top