fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PODIGNUTE OPTUŽNICE ZBOG UBISTVA SRBA NA PODRUČJU LIVNA

Sud_BiH-7754ae27Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri nekadašnja pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) zbog zločina protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Livna.

Optužnica je podignuta protiv Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića.

Oni se terete da su, u okviru širokog i sistematičnog napada HVO i Vojne policije HVO od aprila 1992. do jula 1993. godine na području Livna, u svojstvu komandanta i pripadnika Vojne policije protivzakonito lišavali slobode civilno stanovništvo srpske nacionalnosti, držali ih u zatvorene u nečovječnim uslovima, mučili civilno stanovništvo, te ubili 16 srpskih civila.

Zločini za koje se terete osumnjičeni počinjeni su nad više od 300 žrtava srpske nacionalnosti sa područja Livna, koje su bile zatvorene u školi „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu i držane pod kontrolom Vojne policije HVO.

„Ovaj objekat je imao sva obilježja logora, u kojem su zatvorenici, među kojima muškarci i manji broj žena, višestruko zlostavljani, mučeni, premlaćivani. Usljed zlostavljanja su podlegle tri žrtve, dok je 13 zatvorenih civila odvedeno iz logora i ubijeno, a njihova tijela su pronađena zapaljena na lokalitetima oko Livna“, navodi se u optužnici.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici Vojne policije, lično učestvovali i pomagali u mučenjima i zlostavljanju žrtava, te nanošenju teških tjelesnih povreda žrtvama, kao i uskraćivanju hrane i osnovnih uslova za život.

Kao posljedica počinjenih zločina, veliki broj građana srpske nacionalnosti je protjeran ili otišao sa područja Livna i nikada se nisu vratili u prijeratne domove.

Tužilaštvo BiH uz optužnicu predlaže ispitivanje više od 80 svjedoka, među kojima i veliki broj žrtava, te prilaže više od 120 dokaznih materijala.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

zbog zločina nad srbima uhapšeni jašarević i velagić

ZATRAŽENO PRODUŽENjE PRITVORA … – Jadovno 1941.

U LIVNU ŠESNAEST GODINA KASNIJE – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: