fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПОДИГНУТЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗБОГ УБИСТВА СРБА НА ПОДРУЧЈУ ЛИВНА

Sud_BiH-7754ae27Тужилаштво БиХ подигло jе оптужницу против три некадашња припадника Хрватског виjећа одбране (ХВО) због злочина против човjечности над жртвама српске националности на подручjу Ливна.

Оптужница jе подигнута против Зденка Андабака, Муамира Јашаревића и Сеада Велагића.

Они се терете да су, у оквиру широког и систематичног напада ХВО и Воjне полициjе ХВО од априла 1992. до jула 1993. године на подручjу Ливна, у своjству команданта и припадника Воjне полициjе противзаконито лишавали слободе цивилно становништво српске националности, држали их у затворене у нечовjечним условима, мучили цивилно становништво, те убили 16 српских цивила.

Злочини за коjе се терете осумњичени почињени су над више од 300 жртава српске националности са подручjа Ливна, коjе су биле затворене у школи „Иван Горан Ковачић“ у Ливну и држане под контролом Воjне полициjе ХВО.

„Оваj обjекат jе имао сва обиљежjа логора, у коjем су затвореници, међу коjима мушкарци и мањи броj жена, вишеструко злостављани, мучени, премлаћивани. Усљед злостављања су подлегле три жртве, док jе 13 затворених цивила одведено из логора и убиjено, а њихова тиjела су пронађена запаљена на локалитетима око Ливна“, наводи се у оптужници.

Оптужени се терете да су, као припадници Воjне полициjе, лично учествовали и помагали у мучењима и злостављању жртава, те наношењу тешких тjелесних повреда жртвама, као и ускраћивању хране и основних услова за живот.

Као посљедица почињених злочина, велики броj грађана српске националности jе протjеран или отишао са подручjа Ливна и никада се нису вратили у приjератне домове.

Тужилаштво БиХ уз оптужницу предлаже испитивање више од 80 свjедока, међу коjима и велики броj жртава, те прилаже више од 120 доказних материjала.

Оптужница ће бити прослиjеђена на потврђивање Суду БиХ.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

због злочина над србима ухапшени jашаревић и велагић

ЗАТРАЖЕНО ПРОДУЖЕЊЕ ПРИТВОРА … – Jadovno 1941.

U LIVNU ŠESNAEST GODINA KASNIJE – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: