Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Počinje rad na izradi “Enciklopedije genocida u NDH”

Datum objave: utorak, 25 septembra, 2018
Objavljeno u Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Počinje rad na izradi enciklopedije o stradanju Srba, Jevreja i Roma pod ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, za vrijeme Drugog svjetskog rata, pišu “Večernje novosti”.

Foto: Arhiva

Iza pripreme ove jedinstvene antologije stradanja nalazi se beogradski Muzej genocida, Odbor za Jasenovac Srpske pravoslavne crkve, kao i vlade Srbije i Republike Srpske.

Izrada “Enciklopedije genocida u NDH” biće najveći poduhvat domaće istoriografije, iza kojeg će sredstvima i drugom pomoći stajati i Republika Srpska, a na čelu njenog tima saradnika biće istoričar Dragan Davidović, sadašnji direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske, koji će biti i jedan od urednika izdanja, pišu “Novosti”.

List navodi da će stradanje srpskog, jevrejskog i romskog naroda tokom mračne vladavine ustaškog režima biti prvi put obrađeno u jedinstvenoj “Enciklopediji genocida u NDH”.

Ova četvorotomna knjiga, koja bi trebalo da bude objavljena 2023. godine, zaokružiće sva dosadašnja saznanja i istraživanja o zločinima na prostoru hrvatske kvinslinške tvorevine tokom Drugog svjetskog rata.

Rad na pripremi ovog djela već je počeo, a u njemu će učestvovati međunarodna grupa, koju će činiti više od sto naučnika i stručnjaka iz raznih oblasti.

Zadatak ovog tima biće da, po uzoru na “Enciklopediju holokausta”, koju je izdao izraelski Jad Vašem, sakupi i obradi informacije o genocidu u NDH, sadržane u više hiljada knjiga, naučnih radova, studija i drugih publikacija.

Direktor beogradskog Muzeja genocida Veljko Đurić Mišina rekao je da istraživanje genocida u NDH traje od završetka Drugog svjetskog rata, ali da ovakvo izdanje još nije objavljeno.

On je dodao da će to biti sinteza svih saznanja o mračnom dobu NDH, ali i da će enciklopedija biti najbolji odgovor na učestale pokušaje revizije istorije u današnjoj Hrvatskoj.

Đurić je naveo da će u izradi ovog djela biti primijenjena metodologija izraelske enciklopedije, a očekuje se pomoć i stručnjaka iz Jad Vašema.

On je rekao da će svaka odrednica sadržati ne samo pojam u vezi sa genocidom, nego i relevantne dokaze, nazive mjesta i imena aktera, dokumenta, fotografije.

Obrada građe trajaće četiri godine, a enciklopedija ćr biti objavljena dvojezično na srpskom i engleskom jeziku u štampanom i digitalnom formatu.

Prvi primjerci biće poslati na više stotina adresa širom svijeta, među kojima i ustanovama za istraživanje posljedica Drugog svjetskog rata, muzejima i bibliotekama širom svijeta.

“To će biti najbolja brana od prekrajanja istorije i zloupotrebe događaja iz prošlosti. Genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH bio je sveobuhvatan i protezao se na više od 10 komponenti – od zakonodavstva, ekonomije, propagande, religije, pa do sistematskog orgnizovanja egzekucija”, rekao je Đurić.

Srbije, Jevreji i Romi masovno su ubijano čak na 1.000 stratišta, od kojih mnoga nisu tačno licirana i obilježena, a dodatni problem je što stradanja u vrijeme fašističkog režima Ante Pavelića, poslije rata nikada nije cjelovito istraženo, niti do kraja dokumentovano i sistematizovano, navode “Večernje novosti”.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Evo koliko je dece ubijeno u NDH i u kojim logorima!

Najtužnija stranica genocida

Spisak pobijene dece u logoru Jasenovac
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top