Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Počinje rad na izradi “Enciklopedije genocida u NDH”

Datum objave: utorak, 25 septembra, 2018
Objavljeno u Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Počinje rad na izradi enciklopedije o stradanju Srba, Jevreja i Roma pod ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, za vrijeme Drugog svjetskog rata, pišu “Večernje novosti”.

Foto: Arhiva

Iza pripreme ove jedinstvene antologije stradanja nalazi se beogradski Muzej genocida, Odbor za Jasenovac Srpske pravoslavne crkve, kao i vlade Srbije i Republike Srpske.

Izrada “Enciklopedije genocida u NDH” biće najveći poduhvat domaće istoriografije, iza kojeg će sredstvima i drugom pomoći stajati i Republika Srpska, a na čelu njenog tima saradnika biće istoričar Dragan Davidović, sadašnji direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske, koji će biti i jedan od urednika izdanja, pišu “Novosti”.

List navodi da će stradanje srpskog, jevrejskog i romskog naroda tokom mračne vladavine ustaškog režima biti prvi put obrađeno u jedinstvenoj “Enciklopediji genocida u NDH”.

Ova četvorotomna knjiga, koja bi trebalo da bude objavljena 2023. godine, zaokružiće sva dosadašnja saznanja i istraživanja o zločinima na prostoru hrvatske kvinslinške tvorevine tokom Drugog svjetskog rata.

Rad na pripremi ovog djela već je počeo, a u njemu će učestvovati međunarodna grupa, koju će činiti više od sto naučnika i stručnjaka iz raznih oblasti.

Zadatak ovog tima biće da, po uzoru na “Enciklopediju holokausta”, koju je izdao izraelski Jad Vašem, sakupi i obradi informacije o genocidu u NDH, sadržane u više hiljada knjiga, naučnih radova, studija i drugih publikacija.

Direktor beogradskog Muzeja genocida Veljko Đurić Mišina rekao je da istraživanje genocida u NDH traje od završetka Drugog svjetskog rata, ali da ovakvo izdanje još nije objavljeno.

On je dodao da će to biti sinteza svih saznanja o mračnom dobu NDH, ali i da će enciklopedija biti najbolji odgovor na učestale pokušaje revizije istorije u današnjoj Hrvatskoj.

Đurić je naveo da će u izradi ovog djela biti primijenjena metodologija izraelske enciklopedije, a očekuje se pomoć i stručnjaka iz Jad Vašema.

On je rekao da će svaka odrednica sadržati ne samo pojam u vezi sa genocidom, nego i relevantne dokaze, nazive mjesta i imena aktera, dokumenta, fotografije.

Obrada građe trajaće četiri godine, a enciklopedija ćr biti objavljena dvojezično na srpskom i engleskom jeziku u štampanom i digitalnom formatu.

Prvi primjerci biće poslati na više stotina adresa širom svijeta, među kojima i ustanovama za istraživanje posljedica Drugog svjetskog rata, muzejima i bibliotekama širom svijeta.

“To će biti najbolja brana od prekrajanja istorije i zloupotrebe događaja iz prošlosti. Genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH bio je sveobuhvatan i protezao se na više od 10 komponenti – od zakonodavstva, ekonomije, propagande, religije, pa do sistematskog orgnizovanja egzekucija”, rekao je Đurić.

Srbije, Jevreji i Romi masovno su ubijano čak na 1.000 stratišta, od kojih mnoga nisu tačno licirana i obilježena, a dodatni problem je što stradanja u vrijeme fašističkog režima Ante Pavelića, poslije rata nikada nije cjelovito istraženo, niti do kraja dokumentovano i sistematizovano, navode “Večernje novosti”.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Evo koliko je dece ubijeno u NDH i u kojim logorima!

Najtužnija stranica genocida

Spisak pobijene dece u logoru Jasenovac
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top