Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Počeli radovi na spomen-kosturnici u Livnu

Radovi na spomen-kosturnici u Livnu
Radovi na spomen-kosturnici u Livnu

Početkom avgusta počeli su radovi na kapeli i spomen-kosturnici Sv. Velikomučenice Marine u Livnu, koji obuhvataju obimne radove na spoljašnjosti ovog hrama. Ovim radovima će biti rešeni problemi sa probijanjem vode u kosturnicu, koji su prouzrokovani kako dotrajalošću pojedinih elemenata na kapeli tako i određenim propustima načinjenim u različitim fazama od početka gradnje objekta do kasnije obnove.

Među radovima koji se izvode su:

– zamena dotrajalih prozora u kupoli kapele, napravljenih od drveta i ugrađenih 1991. godine, koji su počeli da trule. Prozori će biti zamenjeni novom aluminijumskom PVC stolarijom. Takođe, visina prozora će biti smanjena, u skladu sa originalnim projektom, tako da se prozori ne spuštaju direktno do ploče oko kupole, što je doprinosilo probijanju vode u kapelu.

– Ispod kupole biće izgrađen venac, u skladu sa originalnim projektom, umesto postojećeg stepenastog uvlačenja konstrukcije sa severne i južne strane, koji su stvarali velike probleme prilikom kišnih padavina.

– Biće zamenjeni bakarni pokrivači na kupoli i oltarskoj apsidi, te izrađeni novi sa adekvatnim nagibom i potrebnim slojevima (vazdušni sloj, daščana oplata, itd.)

– Iznad ulaznog trema, biće izgrađen bačvasti svod, u skladu sa originalnim projektom.

– Saniraće se oštećenja prouzrokovana vodom i mrazom na fasadi.

Projekat obnove i sanacije hrama izradila je firma Ening d.o.o. iz Livna, koja je angažovana i kao nadzor na radovima, dok radove izvodi preduzimač Željko Mitrović iz Sokolova, opština Ribnik. Sa ponosom možemo istaći da je većina sredstava za izvođenje ovih radova obezbeđena dobrovoljnim prilozima članova Udruženja Ognjena Marija Livanjska i našeg naroda, čiji pretci ovde počivaju. Jedan manji deo sredstava je obezbeđen kroz konkurs Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

Posebnu zahvlanost želimo da izrazimo i gospodinu Siniši Vidoviću iz Banja Luke, koji je, prepoznavši važnost ove svetinje, priložio nove prozore za kupolu i bačvasti svod iznad ulaznih vrata.

Ovim radovima kapela i spomen-kosturnica Sv. Velikomučenice Marine dobiće svoj konačni oblik i izgled. Nakon ovih radova, pristupiće se oslikavanju unutrašnjosti kapele sredstvima obezbeđenim od strane Fonda Patrijarha Pavla pri Patrijaršiji u Beogradu.

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

 

Vezane vijesti:

Završimo Kosturnicu, odužimo se precima – poziv na sastanak!

Budo Simonović: Ognjena Marija Livanjska (VIDEO)

Krivi samo zato što su Srbi

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: