fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Završimo Kosturnicu, odužimo se precima – poziv na sastanak!

Kosturnica_nakon_spoljnih_radova.jpgKoristimo ovu priliku da vas pozovemo na sastanak posvećen obnovi Spomen-kosturnice Sv. Velikomučenice Marine – Ognjene Marije u Livnu, koji zajedno organizuju Udruženje Ognjena Marija Livanjska i parohija Lijevanjska. Ovaj sastanak će se održati 17. maja u 17 časova u sali parohijskog doma Hrama Svetog Save na Vračaru. Sastanak će biti prilika da vas informišemo o dosadašnjem toku radova na Spomen-kosturnici, ali i za predstavljanje planova za završetak radova.

Prezimena koja nosimo i po kojima se i u novoj sredini prepoznaju naši livanjski koreni, obavezuju nas na stalni dug prema precima i mestu porekla. Nas možda više nego druge, jer u našim selima nema mladih, sigurnih ruku potomaka koje će negovati predačku ostavštinu i večno boravište. Brojne nevine žrtve leže u zajedničkim grobnicama, ali i rasute po stratištima širom livanjskog područija. Naša dužnost je da ih se sećamo i njihove zajedničke grobnice održavamo u stanju koje ukazuje poštovanje prema žrtvi koju su podneli samo zbog svoje vere i svog srpskog imena.

Zato je Udruženje Ognjena Marija Livanjska u plan višegodišnjih aktivnosti uvrstilo završetak i uređenje spomen kosturnice svete Velikomučenice Marine – Ognjene Marije, u porti livanjske pravoslavne crkve. Naš cilj je da se ovaj važan zadatak završi do Ognjene Marije 2016. godine, kada bi se izvršilo osvećenje. Ovaj datum nismo slučajno odabrali – tada će se navršiti 75 godina od pokolja 1941. godine, ali i 25 godina od vađenja kostiju naših predaka iz jama i njihove sahrane u novoizgrađenoj kosturnici. Pred našom Crkvom smo pokrenuli inicijativu da se prepozna mučeničko stradanje naših predaka i da budu proglašeni Livanjskim mučenicima. Naše je, da u susret ovom činu, uredimo njihovo večno počivalište!

Unutrašnjost, kripta nakon radova

Unutrašnjost, kripta nakon radova

Dosadašnjim aktivnostima urađena je fasada kosturnice, omalterisani i okrečeni zidovi, izolovana vlaga, popločan ulazni deo, vraćena i postavljene originalna vrata (nestala tokom rata ’90-tih), zamenjen polomnjeni mermer na samoj grobnici, postavljene keramičke pločice, ponovo razvedena struja… Više o dosadašnjim radovima možete pročitati ovde:http://omlivanjska.com/projekti/kosturnica/

Preostali završni radovi koje predlažemo podrazumevaju:

  • postavljanje spiskova stradalih (deo sredstava obezbeđen);
  • nabavka crkvenog lustera-polijeleja (priložnik obezbeđen);
  • nabavka drvenih sanduka u koje bi se položile u ratu razbacane kosti stradalih;
  • oslikavanje freskama gornjeg dela kapele;
  • izrada i postavljanje istorisjko-dokumentarne postavke u kripti spomen-kosturnice (sve koji imaju slike stradalih molimo da nas kontaktiraju).

Unutrašnjost grobnice danas

Prema prvim procenama i ponudama, za navedene radove, za koje se priložnici još nisu javili, potrebno je oko 11.000 evra. Od dosada prikupljenih priloga, preostalo je oko 2.000 evra, te je potrebno prikupiti razliku od oko 9.000 evra.

Za prikupljanje ovog iznosa najpre se obraćamo vama čiji su pradedovi, dedovi, roditelji, kumovi, rođaci i komšije stradali od ustaškog divljanja.Vaše kontakte smo imali, a Vas molimo da ovu informaciju i poziv prenesete i Vašim poznanicima čiji su srodnici takođe nastradali, a čije kontakte mi nismo uspeli pronaći i direktno ih pozvati. Znamo da ste verovatno svi i do sada davali prilog, ponajviše za izgradnju kosturnice 1991. godine. Ali, novi rat, nova stradanja, novo divljanje, izbegleštvo i sve što nas je snašlo tih godina uticali su da se kosturnica ne završi kako je zamišljeno, a ono što je urađeno teško je oštećeno. Koliko god oni rušili, naša je obaveza da obnavljamo. Ne iz inata, nego iz poštovanja prema našim žrtvama.

Zato vas molimo da i u ovim teškim vremenima, kada se svako od nas bori za svaki dinar, ponovo učinite napor i izdvojite prilog za završetak radova, u skladu sa svojim mogućnostima.

Priloge za obnovu spomen-kosturnice možete uplatiti na sledeće račune:

Iz Srbije – broj računa160-380800-45 sa pozivom na broj 24052013.

Iz BiH – broj računa: 551-72077032321-17 sa pozivom na broj 24052013.

U koliko vam je zgodnije, sredstva možete priložiti u gotovini na kraju sastanka u sali Hrama Svetog Save ili, ako niste u mogućnosti da prisustvujete, kontaktiranjem Miloša Damnjanovića (063 287 876) ili Dijane Kovačić (063 606 862). Za sve priloge u gotovini Udruženje će izdati priznanice.

Spisak priložnika možete pogledati ovde:http://omlivanjska.com/projekti/kosturnica/priloznici-2/

Sve koji žele da daju svoj prilog iz inostranstva, instrukcije mogu naći ovde:http://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/ a za sva pitanja molimo da kontaktirate Dijanu Kovačić (tel: +381 63 606 862 ili email: dijana.p.kovacic@gmail.com)

Na internet stranici Udruženja www.omlivanjska.com objavljen je i redovno ažuriran spisak priložnika (po imenima i iznosima), osim onih koji izričito zahtevaju da se njihovo ime ne objavljuje, u kom slučaju će biti objavljen samo iznos priloga.

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

 

Vezane vijesti:

Prof. dr Srboljub Živanović: Ko je bio fra Srećko Perić

Budo Simonović: Ognjena Marija Livanjska (VIDEO)

Gordana Dostanić: Plansko uništenje srpskog naroda na području Livanjskog polja

Predstavnici Udruženja Ognjena Marija Livanjska kod episkopa Atanasija

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: