Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Počela manifestacija „Dani slobode“

U Beogradu je danas počela manifestacija „Dani slobode“, kojom će biti obilježene 74 godine od oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i 100 godina od oslobođenja u Prvom svjetskom ratu.

Vojvoda Petar Bojović (foto arhiva Politike)

Manifestacija, koja će trajati do 1. novembra, počela je čitanjem proglasa na prvom času u svih 168 osnovnih škola u Beogradu kojim su upoznati o istoriji glavnog grada i događajima od 20. oktobra 1944. godine kada je grad oslobođen u Drugom svjetskom ratu.

Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će proglas biti pročitan i 1. novembra kada će biti obilježeno stotinu godina od oslobođenja Beograda u Prvom svjetskom ratu.

Vesić je naveo da je grad, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Istorijskim arhivom Beograda, u okviru manifestacije pripremio dva proglasa – jedan za djecu do četvrtog razreda, a drugi za starije uzraste, prenose beogradski mediji.

„Đaci će naučiti kako je naš grad oslobođen, koliko je pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i pripadnika Crvene armije izgubilo život da bi grad bio slobodan. Naučiće koliko je važna sloboda koju su oni izvojevali“, rekao je Vesić.

Manifestacija „Dani slobode“ podsjeća na dva značajna datuma slavne prošlosti Beograda koji je u prošlom vijeku dva puta bio okupiran i dva puta oslobođen.

Prva armija srpske vojske pod komandom Petra Bojovića ušla je 1. novembra 1918. godine u Beograd i tako prodrla čak 600 kilometara u dubinu okupirane teritorije. Trupe su prethodno uspjele da za svega mjesec i po dana od proboja Solunskog fronta, u noći između 14. i 15. septembra, oslobode cijelu tadašnju Srbiju.

Zahvaljujući srpskim vojnim pobjedama i diplomatiji stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pobjedu u Prvom svjetskom ratu Srbija je platila velikim gubitkom ljudskih života – procjenjuje se da je tokom rata izgubila između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60 odsto muške populacije.

Dan oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu obilježava se 20. oktobra kao znak sjećanja na taj datum 1944. godine kada su nakon šestodnevnih borbi sa okupatorom združene jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije /NOVJ/ i Crvene armije ušle u Beograd čime je okončana je 1.287 dana duga njemačka okupacija Beograda – tada glavnog grada Kraljevine Jugoslavije.

U borbama za oslobođenje Beograda od 14. do 20. oktobra poginula su 2.953 borca NOVJ i oko 960 crvenoarmejaca.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Dan sećanja na zaboravljeno oslobođenje Beograda

Počelo obilježavanje oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu (FOTO)

Ratne fotografije – oslobađanje Beograda

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: