fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

POČELA GRADNjA HRAMA U LjESKOVOM DUBU

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ljeskov-dub-hram.jpg

Uz blagoslov episkopa zahumsko- hercegovačkog i primorskog Grigorija, u Ljeskovom Dubu u opštini Gacko počela je izgradnja hrama posvećenog svim svetim mučenicima srpskim, među kojima i žiteljima ovog sela stradalim od ustaša i Nijemaca 29. juna 1943. godine.

U Ljeskovom Dubu je tog dana na tri stratišta na najmučkiji način pobijeno 183 ljudi – muškaraca, djece, staraca, žena i trudnica, od kojih 165 žitelja ovog sela i 18 mještana okolnih sela koji su se u trenutku ustaškog terora zatekli na tom mjestu.

Među stradalima je bilo 62 djece mlađe od 10 godina. Nisu birana sredstva ni način ubijanja, a 101 lice je zatvoreno u jednu kuću i zapaljeno.

Predsjednik Odbora za gradnju hrama jerej Danilo Dangubić, paroh Druge gatačke parohije, kaže da su mučenici Ljeskovog Duba postradali za krst časni i slobodu zlatnu, nevini i ničim okaljani do time što su „to što jesu i što su željeli da to i ostanu“.

„Dug prema drevnom Hristolikom narodu ovog kraja, koji je umio Bogu da se moli i u najranijim trenucima svoje istorije, a ponajviše dug prema postradalim precima u Drugom svjetskom ratu, podstakao je stanovništvo da, povodom 70 godina od pokolja, podigne svetinju i u njoj pojavi ljubav i zahvalnost svojim svetim precima“, rekao je Srni jerej Dangubić.

On je naveo da je hram ozidan do prvih lukova i da će, ukoliko vremenske prilike dozvole, ovih dana početi pokrivanje bogomolje, nakon čega slijedi uređivanje porte, te unutrašnji radovi sa freskopisom.

Hram se gradi po uzoru na Dečane.

Prema narodnom predanju, sačuvanim istorijskim izvorima i crkvenim zabilješkama, a posebno na osnovu materijalnih ostataka, duhovni život starog Gacka bio je bogat i raznovrstan, ali najstariji spomenici duhovne kulture iz perioda 11. i 12. vijeka nisu sačuvani“, rekao je jerej Dangubić.

Iz perioda od 13. do 15. vijeka bilo je više od 20 crkvenih hramova i pet manastira, tada aktivnih, koji su nestali u turskim razaranjima tokom 15, 16. i 17. vijeka, a po predanju jedan od tih manastira nalazio se u Ljeskovom Dubu.

Stanovništo Ljeskovog Duba raselilo se, pa trenutno u ovom gatačkom selu živi samo jedna porodica.

Početna sredstva za gradnju obezbijeđena su zahvaljujući dobrovoljnim prilozima mještana i potomaka Ljeskovog Duba.

Ako vjernici žele da pomognu izgradnju Bogomolje u Ljeskovom Dubu sredstva mogu da uplate na žiro-račun Unikredit banke 551-790-222-030-5821.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: