fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Писмо Турцима: Далеко вам лепа кућа!

Ћеле Кула

Пише: Радоје Андрић

Драги Турци!

Драги сте ми само зато што смо вас се ослободили и што нас дели неколико граница и држава са народима који су као и ми, Срби, били ваши робови. Ми 500 година.

Упркос томе, као грађанин Србије, припадник европског народа, српског, који тежи уласку у Европску унију – а чијој власти на памет не пада да то могуће унијаћење провери референдумом, немам ништа против вас.

Нити сам, и нити смо, ксенофобичан и ксенофобични према вама.

Али, нисам ни за, гледајући вас, овако, из зоне колективног памћења народа којим сте, као својим робљем, владали пола миленијума. Осетио сам то ”колективно памћење”, под кожом, када нам је, недавно, у посети био ваш премијер, Ахмет Давутоглу. Уз велико уважавање наших државника, од њих је тражио ”да посредују у односима Турске и Русије”, у кризи насталој обарањем ”сухоја”.

Откуд Давутоглуу идеја да од Срба тражи било шта? Откуд му образ – када је мољен од наших државника, да Турска не призна Косово као државу на територији Србије? Откуда толика бахатост, дрскост, када је турски председник Таип Реџеп Ердоган, претходно у Призрену изјавио ”Косово је Турска и Турска је Косово”?!

И, сада: ”Помозите, Срби, са Русима”!

А, колико јуче, премијер Давутоглу у својој књизи ”Стратегијска дубина турске спољне политике”, без увијања и дипломатског речника, обелодањује да је циљ турске спољне политике на Балкану – некадашња хегемонија, обнова турске Отоманске империје, до граница Аустрије.

Да. И најављујете да ”Турци долазе као инвеститори у Ниш”, а наша власт обећава посао за две хиљаде радника… У шанчевима или рововима? Где их пре упослити?

То је питање и за нашу власт, којој предлажем да потписивање уговора са турским инвеститорима организују поред Ћеле-куле: да виде Турци колико су за њих биле јефтине главе предака данашњих Срба, Турцима занимљивих једино у форми јефтине радне снаге.

Нека дођу, Турци, и виде први ”погон за производњу страха”, који су градили српским главама у Србији. И треба да дођу. И у Ужице, град кроз који тече река која се до њиховог доласка звала Бјаска, а под турском влашћу постала је – Ђетиња. Да сазнају Турци да се Ђетиња не зове Ђетињом зато што су Турци у њу бацали српску децу, што је мит, срачунат да непријатеља учини монструознијим у историји и колективном памћењу.

Доласком Турака, Срби су своју прворођену ”ђецу” почели бацати у Бјаску, због аганлијског ”права прве брачне ноћи” у српским браковима…!

Река Морава – није добила име по томе што личи на море, јер и не личи, него по томе што су Срби и у њој морили прворођену децу. Имамо ми, добро нам не дошли, драги Турци, Западну Мораву, Јужну Мораву и Велику Мораву и све три, заједно са притоком Ђетињом, носе те дечије пливајуће гробове у ваше Црно море. Такав је слив.

Имамо, ми, и цркве и манастире из времена када смо били ваши робови. Рећи ћете: ”Ето, нисмо вам их срушили, допустили смо вам да проповедате вашу веру”, а нисте хтели да их рушите јер сте хтели да их ми саградимо, а ви да, временом, прогнате ”поган” и доградите минарет. Аја Софија?!

Зашто данас плаћате изградњу џамија на територији ваше ”интересне сфере”? Зашто не градите мостове, као ваш велики везир, Мехмед-паша Соколовић? Или је он градио мостове зато што није био ваш, него наш? Зар ништа нисте научили од одног српског, свакако непрворођеног детета, Бајице Баје Ненадића (1505-1579) кога сте у његовој петнаестој години одвели из манастира Милешево? Знате за њега? Он је Мехмед-паша Соколовић, Велики везир тројице ваших великих султана, онај који је, осим моста на Дрини, у Вишеграду, у Босни саградио још три моста и један у Црној Гори.

А ви, данас? Џамијама хоћете да премостите непремостиво? Гради ли се на Пештеру, код Сјенице, џамија са највишим минаретом у Европи, високим 99 метара?

И сада: ”Срби, помозите са Русима”!

То је као да кажете – Срби, помозите против Русије, помозите против православља….! Како да вам Срби помогну, када осим целог света и сами себе обмањујете? Је ли Давутоглу, прво, у камере изјавио да је он наредио рушење авиона који је, претходно, десет пута био упозорен да је повредио ваздушни простор Турске?

Онда су САД и НАТО, ограђујући се од учешћа у рушењу ”сухоја”, тврдили да је руски авион ”на десетак секунди повредио ваздушни простор Турске”…

А, када је постало јасно да се за ”десетак секунди” не може ”десет пута издати упозорење руским пилотима”, нациљати и срушити авион, онда је, пре неколико дана, Давутоглу ”демантовао” себе, тврдњом да ”није он издао наредбу за рушење авиона и да за тако нешто није било времена јер је авион био само 17 секунди изнад Турске”… И сада – помозите Срби…?!

Потом је Ердоган саблазнуо читав свет изјавом ”да је Турској потребан владар попут Хитлера”!

Има га или јој треба? Ако Ердоган не поднесе оставку значи да га има и да не треба трагати за ”лудим капларом”, спремним да зарати и са остатком хришћанског света, осим са Русима.

Оно ”колективно српско” памти и Хитлера и Турке на овим просторима. Не зна се ко је био гори: они што су убијали ”сто за једног” или они који су узимали ”данак у крви”…

Српско биће, оно које се генима преноси, плаши се и једних и других: као Јермени и Курди што вас се плаше, као Јевреји и Словени Немаца што се плаше…

Мир Божји, Христос се роди!

(Искра)

Извор: Intermagazin

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: