Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pejin: Stepinac inspirisao genocid nad Srbima

Datum objave: nedelja, 28 januara, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Istoričar Jovan Pejin ocijenio je da je hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac udario temelje ustaške države i ne samo da nije osudio genocid nad Srbima, nego ga je i inspirisao.

Jovan Pejin (Foto: Jutjub)
Jovan Pejin (Foto: Jutjub)

“Riječ je o zločincu-duhovniku Romokatoličke crkve, visokorangiranom prelatu takozvane Crkve u Hrvata, koji je obezbedio i pružio duhovnu i moralnu podršku svojoj pastvi da uništi više od milion pravoslavnih Srba i nasilno preživele prevodi u rimokatoličanstvo”, naveo je Pejin.

On je u autorskom tekstu za današnje “Večernje novosti” naveo da je Stepinac po djelotvornosti u zločinima nadmašio njemačke naciste, čak i Adolfa Hitlera.

Pejin ukazuje na spoj kroatonacizma sa rimokatoličkim fundamentalizmom, te podsjeća da je Stepinac pružio duhovnu i moralnu podršku teroristi Anti Paveliću za vršenje zločina nad pravoslavnim Srbima, prema programu tadašnjeg terorističkog Hrvatskog oslobodilačkog pokreta /HOP/.

“Za razliku od NDH, nacisti u Nemačkoj nisu sa Rimokatoličkom crkvom činili jedno telo u vršenju rasnih i konfesionalnih ratnih zločina u celini. Dok je u kroatonacističkoj NDH sveštenstvo, uz ćutanje Stepinca, učestvovalo kao elita u pljački i ubistvima Srba u ime takozvane Crkve u Hrvata”, napominje Pejin.

On navodi u tekstu da su hrvatski sveštenici i redovnici nosili oružje preko svešteničke odore, podstrekavali Hrvate i rimokatolike i pretvarali ih u organe “ustaške revolicije”, a zločincima davali oprost za ubistvo, prisilno pokrštavanje pravoslavnih, silovanje žena.

“Zločini nad Srbima su zaokruženi sadističkim ubistvima odsecanjem glava i delova tela, vađenjem očiju, čak pečenjem živih ljudi na ražnju”, ističe Pejin.

On je naveo i da Stepinac nije svoje sveštenstvo i pastvu upozorio da ne čine zločine, a još manje je kaznio najveće zločince.

“Uzdržavanje nadbiskupa /Stepinca/, pastva je tumačila kao da je zločin nad pravoslavnim Srbima važna versko-moralna obaveza”, rekao je Pejin, navodeći da su se posljedice tog stava vidjele i tokom rata 90-ih, kada je hrvatska crkva podstakla obnovu kroatonacizma.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Jovan Pejin: Evropa je nagradila Hrvate za zločine | Jadovno …

Jovan Pejin: Hrvati kradu tuđu istriju, njihovi istoričari …

„Svetac“ koji je pokušao da produži život NDH | Jadovno 1941.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top