Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pejin: Stepinac inspirisao genocid nad Srbima

Datum objave: nedelja, 28 januara, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Istoričar Jovan Pejin ocijenio je da je hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac udario temelje ustaške države i ne samo da nije osudio genocid nad Srbima, nego ga je i inspirisao.

Jovan Pejin (Foto: Jutjub)
Jovan Pejin (Foto: Jutjub)

“Riječ je o zločincu-duhovniku Romokatoličke crkve, visokorangiranom prelatu takozvane Crkve u Hrvata, koji je obezbedio i pružio duhovnu i moralnu podršku svojoj pastvi da uništi više od milion pravoslavnih Srba i nasilno preživele prevodi u rimokatoličanstvo”, naveo je Pejin.

On je u autorskom tekstu za današnje “Večernje novosti” naveo da je Stepinac po djelotvornosti u zločinima nadmašio njemačke naciste, čak i Adolfa Hitlera.

Pejin ukazuje na spoj kroatonacizma sa rimokatoličkim fundamentalizmom, te podsjeća da je Stepinac pružio duhovnu i moralnu podršku teroristi Anti Paveliću za vršenje zločina nad pravoslavnim Srbima, prema programu tadašnjeg terorističkog Hrvatskog oslobodilačkog pokreta /HOP/.

“Za razliku od NDH, nacisti u Nemačkoj nisu sa Rimokatoličkom crkvom činili jedno telo u vršenju rasnih i konfesionalnih ratnih zločina u celini. Dok je u kroatonacističkoj NDH sveštenstvo, uz ćutanje Stepinca, učestvovalo kao elita u pljački i ubistvima Srba u ime takozvane Crkve u Hrvata”, napominje Pejin.

On navodi u tekstu da su hrvatski sveštenici i redovnici nosili oružje preko svešteničke odore, podstrekavali Hrvate i rimokatolike i pretvarali ih u organe “ustaške revolicije”, a zločincima davali oprost za ubistvo, prisilno pokrštavanje pravoslavnih, silovanje žena.

“Zločini nad Srbima su zaokruženi sadističkim ubistvima odsecanjem glava i delova tela, vađenjem očiju, čak pečenjem živih ljudi na ražnju”, ističe Pejin.

On je naveo i da Stepinac nije svoje sveštenstvo i pastvu upozorio da ne čine zločine, a još manje je kaznio najveće zločince.

“Uzdržavanje nadbiskupa /Stepinca/, pastva je tumačila kao da je zločin nad pravoslavnim Srbima važna versko-moralna obaveza”, rekao je Pejin, navodeći da su se posljedice tog stava vidjele i tokom rata 90-ih, kada je hrvatska crkva podstakla obnovu kroatonacizma.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Jovan Pejin: Evropa je nagradila Hrvate za zločine | Jadovno …

Jovan Pejin: Hrvati kradu tuđu istriju, njihovi istoričari …

„Svetac“ koji je pokušao da produži život NDH | Jadovno 1941.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top