Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Svetac“ koji je pokušao da produži život NDH

Hrvatski kardinal Alojzije Stepinac bio je „opskurna ličnost, ogrezla u zločinu genocida“, on je čak pokušao da produži život ustaškoj NDH, navodi istoričar Jovan Pejin, a prenosi „Sputnjik“.

Istoričar Jovan Pejin
Istoričar Jovan Pejin

Pejin poredi Stepinca sa Tomasom de Torkvemadom, koji je bio osnivač katoličke inkvizicije u Španiji.

Stepinac nema nikakvih zasluga da bi bio proglašen za sveca – blagosiljao je zločince, dočekao poglavnika Pavelića i bio primljen kod njega dva dana nakon ulaska ustaša u Zagreb, a pozdravio je i rasne zakone, navodi Pejin.

„Stepinac je bio lažov – dostavio je papi pismo u kojem kaže da je 240.000 Srba dobrovoljno prešlo u katoličanstvo. To nije tačno, postoji brojna arhivska građa koja pokazuje kakvo je to nasilje bilo“.

Dovoljno je da navedem komentar jednog katoličkog pastora koji se obratio grupi Srba: `Jasenovac blizu, nebo visoko, a vi birajte gde hoćete`“, navodi Pejin.

Prema njegovom mišljenju, Stepinac spada u „najokrutnije zločince 20. veka – njegova uloga nije ništa manja od Ajhmanove“.

Osim literature, Pejin je za pisanje knjige o Stepincu koristio i arhivsku građu koja se čuva u Arhivu SPC i dokumenta srpskog Komesarijata za izbjeglice iz vremena Drugog svjetskog rata.

Stepinac je, navodi on, dozvolio sveštenstvu i redovništvu, kao i članovima katoličkih omladinskih udruženja, da uzmu učešće u zločinu i uopšte ih nije sprečavao u tome.

On dodaje da Stepinac nikada nije promijenio svoj stav prema NDH, pa je čak
pokušao da stupi u kontakt sa zapadnim saveznicima kako bi priznali NDH i produžili njen život.

Za Pejina izložba koju je o Stepincu u Evropskom parlamentu organizovala hrvatska evroparlamentarka Marijana Petir ima jasan cilj – izgradnju mita o „ocu, osnivaču hrvatske države“.

„Pošto Hrvati nemaju osnivača države, kao što imaju Česi ili Mađari, radi se o pokušaju da se Stepinac proglasi osnivačem“, smatra Pejin.

Ali, taj „osnivač države“ radi u vrijeme najžešćeg genocida nad Srbima – najvećeg genocida koji je izveden u evropskim zemljama u posljednjih 300-400 godina, navodi Pejin.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Jovan Pejin: Evropa je nagradila Hrvate za zločine | Jadovno …

Koliko je zapravo svet bio kardinal Alojzije Stepinac …

Vladimir Umeljić: „Sveti“ Alojzije Stepinac i Srbi – Jadovno …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: