Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Svetac” koji je pokušao da produži život NDH

Datum objave: ponedeljak, 20 juna, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Hrvatski kardinal Alojzije Stepinac bio je “opskurna ličnost, ogrezla u zločinu genocida”, on je čak pokušao da produži život ustaškoj NDH, navodi istoričar Jovan Pejin, a prenosi “Sputnjik”.

Istoričar Jovan Pejin
Istoričar Jovan Pejin

Pejin poredi Stepinca sa Tomasom de Torkvemadom, koji je bio osnivač katoličke inkvizicije u Španiji.

Stepinac nema nikakvih zasluga da bi bio proglašen za sveca – blagosiljao je zločince, dočekao poglavnika Pavelića i bio primljen kod njega dva dana nakon ulaska ustaša u Zagreb, a pozdravio je i rasne zakone, navodi Pejin.

“Stepinac je bio lažov – dostavio je papi pismo u kojem kaže da je 240.000 Srba dobrovoljno prešlo u katoličanstvo. To nije tačno, postoji brojna arhivska građa koja pokazuje kakvo je to nasilje bilo”.

Dovoljno je da navedem komentar jednog katoličkog pastora koji se obratio grupi Srba: `Jasenovac blizu, nebo visoko, a vi birajte gde hoćete`”, navodi Pejin.

Prema njegovom mišljenju, Stepinac spada u “najokrutnije zločince 20. veka – njegova uloga nije ništa manja od Ajhmanove”.

Osim literature, Pejin je za pisanje knjige o Stepincu koristio i arhivsku građu koja se čuva u Arhivu SPC i dokumenta srpskog Komesarijata za izbjeglice iz vremena Drugog svjetskog rata.

Stepinac je, navodi on, dozvolio sveštenstvu i redovništvu, kao i članovima katoličkih omladinskih udruženja, da uzmu učešće u zločinu i uopšte ih nije sprečavao u tome.

On dodaje da Stepinac nikada nije promijenio svoj stav prema NDH, pa je čak
pokušao da stupi u kontakt sa zapadnim saveznicima kako bi priznali NDH i produžili njen život.

Za Pejina izložba koju je o Stepincu u Evropskom parlamentu organizovala hrvatska evroparlamentarka Marijana Petir ima jasan cilj – izgradnju mita o “ocu, osnivaču hrvatske države”.

“Pošto Hrvati nemaju osnivača države, kao što imaju Česi ili Mađari, radi se o pokušaju da se Stepinac proglasi osnivačem”, smatra Pejin.

Ali, taj “osnivač države” radi u vrijeme najžešćeg genocida nad Srbima – najvećeg genocida koji je izveden u evropskim zemljama u posljednjih 300-400 godina, navodi Pejin.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Jovan Pejin: Evropa je nagradila Hrvate za zločine | Jadovno …

Koliko je zapravo svet bio kardinal Alojzije Stepinac …

Vladimir Umeljić: „Sveti“ Alojzije Stepinac i Srbi – Jadovno …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top