Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Patrijarh o odnosu Hrvata i Srba

Datum objave: nedelja, 8 januara, 2017
Veličina slova: A- A+

Raduje me inicijativa srpskog premijera Aleksandra Vučića za rešavanje problema hrvatske manjine u Srbiji, izjavio je srpski patrijarh Irinej, koji vjeruje u mir kojem, kako kaže, teže Srbija i Hrvatska, uprkos istorijskim i savremenim teškoćama i opterećenjima.

Patrijarh srpski G. Irinej
Patrijarh srpski G. Irinej

U prvom intervjuu jednom hrvatskom mediju od ustoličenja na poziciju poglavara SPC, patrijarh Irinej kaže da je odgovornost za to i na episkopima obeju crkava – Hrvatske rimokatoličke crkve i SPC.

“Radujem se inicijativi premijera Vučića za rešavanje problema i dalji napredak mesta u Srbiji u kojima živi hrvatska manjina. Radujem se i tome što će učenici hrvatske narodnosti uskoro imati na maternjem jeziku i preostale udžbenike koji su dosad nedostajali. Podržavam takvo delovanje i radujem se svakom napretku naših sugrađana Hrvata u Srbiji”, rekao je patrijarh “Jutarnjem listu”.

Ugledni hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel za intervju sa patrijarhom srpskim kaže da je bio sve osim “protokolarno čavrljanje” i citira poruku Irineja da je Bog svima nama Otac i da u Srbiji nema građana prvog i drugog reda.

“Nadam se da će uskoro tako biti i u Hrvatskoj: da će biti rešeni problemi izbeglih i prognanih, da neće biti razbijanja ćiriličnih ploča, da će prestati pretnje, šikaniranja i obesvećivanje pravoslavnih hramova pogrdnim natpisima i sramnim slovom ”U” na zidovima hramova. Očekujemo i glasno zalaganje naše u Hristu braće, hrvatskih biskupa, za sve ovo. Tada će svima biti lakše, a odnosi će biti bolji”, kaže patrijarh srpski.

Upitan kako procjenjuje kvalitet odnosa Srbije i Hrvatske, Patrijarh kaže da vjeruje miru, kojem teže Hrvatska i Srbija, uprkos iskušenjima i opterećenima istorijskim i savremenim.

“Svi im moramo pomoći. Na episkopima obeju crkava je velika odgovornost. Neki je možda ne shvataju u dovoljnoj meri”, rekao je patrijarh SPC.

Na pitanje šta još mogu učiniti prvaci crkava u Srbiji i Hrvatskoj, patrijarh Irinej kaže da su neozbiljne priče pojedinih hrvatskih biskupa da proces Stepinčeve kanonizacije teče normalno, bez obzira na rad Komisije, koju smatraju minornom.

Jasno mu je, kaže, da za njih on i SPC nisu autoritet, ali smatra da bi im papa Franja, pod čijom okriljem je formirana mješovita komisija dveju crkava koja treba da donese sud o životu i đelu Alojzija Stepinca, trebalo da bude autoritet i to, kako je naveo, konačni.

On je, naime, ukazao na dogovor da se o toj temi javno ne govori sve dok traje zasjedanje mješovite komisije.

“Po okončanju rada komisije, konačnu odluku će doneti papa Franjo. Ona, kakva god da bude, katolike će obvezivati, a pravoslavni će njome biti ili zadovoljni ili nezadovoljni”, rekao je patrijarh.

Precizirajući svoju poruku da “ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni”, patrijarh srpski podvlači da je praštanje imperativ našeg hrišćanskog života. Ali da bi ono bilo moguće, kaže, potrebno je da, “kao najdragocjeniji amanet koji nam je Hristos ostavio, u svojim srcima negujemo ljubav i da je delimo sa bližnjima, ali i sa onima koji u nama ne prepoznaju prijatelje”.

Upitan da komentarišse optužbe reisa Islamske zjednice u BiH Huseina Kavazovića da SPC podstiče nacionalizam i šiti dokazane ratne zločince, patrijarh Irinej kaže da je bio začuđen žestinom i neodmerenošću reisovih reči.

Ipak, više ga je, priznaje, iznenadilo, čak i zapanjilo reagovanje kardinala Puljića na njegove poruke odaslate sa obilježavanja Dana RS 2016. godine u Banjaluci.

Kavazović je, naime, optužio letos SPC “da svojim đelovanjem podstiče nacionalizam i štiti dokazane ratne zločince, što otežava mogućnost suživota i izgradnje stabilnih odnosa u BiH”.

Patrijarh kaže da ne poznaje Kavazovića koji, kako je rekao, nema nikakve kontakte sa Svetim Sinodom SPC.

“Očigledno, pogrešno sam smatrao da epoha Mustafe Cerića predstavlja prošlost. Zato nisam želio da na njegove krajnje netrpeljive i nepravične izjave da reagujem – ni lično, ni sinodski, ni na nivou naše Informativne službe”, naveo je patrijarh.

Dodao je da riječi koje optužuju, upiranje prsta prema susjedu, ne donosi nikome ništa dobro o da ih se zato treba čuvati.

“Ne dao Bog da reči verskih lidera budu izgovor za nova nasilja i nove nesreće”, rekao je patrijarh precizirajući da u njegovoj namjeri nije da javno polemiše o tako teškim optužbama. Patrijarh je pozvao sve da pogledaju istini u oči kako bi sagledali da protekli rat nijednoj strani nije donio dobro, ali je istakao da ni stradanja u miru nisu prestala.

Izvor: Jutarnji list

Vezane vijesti:
Božićna poslanica Srpske Pravoslavne Crkve
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top