fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pastor: Ako prećutimo tuđe žrtve, uvredili smo i vlastite

Nema pomirenja bez činova oproštaja i saosećanja i zato je važno, iznova i svaki put dići glas protiv politike zločina i odati počast žrtvama, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine

(Fotografije Beta/Dragan Gojić)
(Fotografije Beta/Dragan Gojić)

Čurug – Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da ukoliko „prećutimo tuđe žrtve, uvredili smo i vlastite”. „Ćutanje o tuđim žrtvama ne predstavlja pijetet prema stradalnicima svog naroda, već upravo suprotno, to je kukavičko skrivanje vlastitih zločinaca. Odgovorna politika zna da mržnja nije odgovor na počinjeno zlo i nanesenu nepravdu”, rekao je Pastor na komemoraciji žrtvama fašističke Racije u Čurugu.

Naveo je da „nema rata koji nije počeo rečima preglasnim i histeričnim da sakriju buduće strahote„ i da nema ni pomirenja „bez glasno izgovorenih reči kajanja i žaljenja”.

„Nema pomirenja bez činova oproštaja i saosećanja i zato je važno, iznova i svaki put dići glas protiv politike zločina i odati počast žrtvama. I podsetiti, da se samo iz oproštaja i saosećanja, rađa čovek. A odgovorna politika zna da nema pomirenja ako ćutimo o stradalnicima a bilo ih je na svim stranama, jer ako prećutimo tuđe žrtve, uvredili smo i vlastite”, rekao je Pastor na komemoraciji u Muzeju žrtava Racije.

Podsetio je da je pre godinu dana, kao nastavak procesa istorijskog pomirenja koji su predsednici Srbije i Mađarske započeli u junu 2013, na istom mestu u Čurugu pozvao da se ustanovi neka vrsta sećanja ne samo na žrtve već i priznanja za sve ljude koji su pokušali da spasu, koji su rizikovali svoje živote da bi spasli svoje komšije, koji su bili pravednici među ljudima, kako 1942, tako i 1944-45. godine”.

Pohvalio je rad Memorijalnog društva „Racija 1942” i rekao da je siguran da će deo proširenog Muzeja žrtava čuruške racije o znamenitim Čuružanima i o čuruškim Mađarima biti posvećen pravednicima, onima koji su i u mračna vreme kada su „zakoni ćutali” bili i ostali ljudi.

„Od njih, pravednika među ljudima smo naučili da rat nije ni veliki ni veličanstveni poduhvat – ni za pobednike, ni za poražene, već samo – duboki pad u varvarstvo i civilizacijsko posrnuće. I nemojmo zaboraviti: žrtve ne mogu da biraju između zaborava i sećanja, između normalnog života i patnje. Mi živi, mi biramo, mi kreiramo politike sećanja. Mi odlučujemo kako ćemo se sećati i kako ćemo vrednovati istorijske događaje. Propuštajući da osudimo počinjena zlodela, mi se ponašamo kao da zločina nije ni bilo, dopuštamo da se zločin može razumeti i opravdati. I zato smo uvek i na početku i na kraju odgovorni za svaku izgovorenu reč, za svaki čin istine i politike pomirenja. Jer nema i nikada neće biti opravdanja za počinjene zločine”, poručio je Pastor.

Obeležavanju 76. godišnjice Čuruške racije prisustvovali su i predstavnici Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Skupštine opštine Žabalj, Ambasade Mađarske u Srbiji, predstavnici Vojske Srbije i građani Čuruga.

Program obeležavanja godišnjice upriličen je u Muzeju žrtava racije u Čurugu, gde je održan parastos nevinim žrtvama Čuruške racije uz prigodan program, nakon čega su položeni venci i održani govori zvaničnika i predstavnika Memorijalnog društva „Racija 1942” iz Čuruga, koje je bilo organizator skupa.

Raciju je sprovela mađarska okupatorska vojska između 4. i 29. januara 1942. godine. Otpočela je u Šajkaškoj oblasti, nastavila se u Novom Sadu i završila u Bečeju. Tokom Racije je na najsvirepiji način ubijeno i pod led Dunava i Tise bačeno više od 4.000 Jevreja, Srba i Roma.

(Beta)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Novosadska Racija 1942. | Jadovno 1941.

Kako sam preživeo »novosadsku raciju« – Ivan Ivanji | Jadovno …

„Kada bog zažmuri“ – potresna svedočanstva o Raciji | Jadovno …

Kako sam preživeo »novosadsku raciju« – Ivan Ivanji

Na Tisi crna ćuprija

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: