fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Paška plava grobnica (VIDEO)

Da se stravični zločini iz prošlosti, od strane Nezavisne Države Hrvatske nikada ne zaborave, potrudili su se još jednom članovi Udruženja „Jadovno 1941.“ koji su postavili Časni krst na rtu Slana ostrvo Pag, a nakon toga, kako i dolikuje  parastosom obilježili godišnjicu ovog svirepog čina.
Jadovničani, paški hodočasnici, 14. avgusta 2018. uz tek postavljen i osveštan Časni krst iznad uvale Malin na paškom rtu Slana.

Ovo je bio osmi po redu Časni krst, koji su postavili članovi Udruženja „ Jadovno 1941.“ , a kretali su se  identičnim putem, kao  Srbi i Jevreji te kobne noći između 14. i 15. avgusta 1941, da bi došli do krajnjeg odredišta, na sveto mjesto gdje je postavljen krst.

Istorija će opominjati i pričati istinu, a ona svjedoči da je tu  ubijena najmanje 791 osoba, od kojih 91 dijete, 293 žene i  407 muškaraca.

Vođeni idejom da se nikad ne smiju zaboraviti ova strašna stradanja, sa neiscrpnom energijom koja im je bila potrebna kako bi došli do krajnjeg odredišta iznad uvale Malin na rtu Slana, sjedinjena braća, okupljena oko Udruženja „ Jadovno 1941.“ sa obje strane Drine, krenuli su u jutarnjim satima kako bi još jednom skrenuli pažnju na zločin koji neće i ne smije nikada biti zaboravljen. Hodajući po „kamenoj pustinji“ gdje kamen sa mirisom soli, ne dozvoljava  da poraste ništa drugo, vraća nas na početak priče kako je bilo našim precima, koji su znali  da ih čizma neprijatelja vodi u smrt, a oni su paškim brdom hodali goli i bosi, no nisu ni imali, nažalost drugu opciju.

Da oni nikada ne budu zaboravljeni,  potrudili su se hodočasnici koji su koračali istom onom rutom kao i njihovi, nevino stradali preci. O kakvoj se monstruoznosti radilo, svjedoče i zidine koje su zarobljenici rukama zidali, a koje nemaju nikakvu svrhu.

No, preko tri kilometra pješačenja po oštrom kamenu, inošenjem Časnog krsta, nisu bili prepreka već motiv više, kako mladim tako i onim starijim, a najstarija hodočasnica imala je 64 godine, da stignu, za mnoge prvi put do mjesta stradanja i istine.

Sve je prošlo bez najmanjeg problema a i vremenske prilike išle su na ruku ljudima, a nakon obraćanja Dušana Bastašića, pala je poneka kap kiše, kao znak odobravanja da je Krst, ovdje dobrodošao.

Istina je dostižna ma kada ona bila, a potomci nikada neće zaboraviti teška stradanja, duboko vjerujući da se ove gnusne i stravične stvari nikada neće ponovi, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Pokušaće da upoznaju ljude sa pravom istinom i na taj način ih animiraju, kako bi oni posjetili ovo mjesto gdje je ubijena a kasnije spaljena 791 osoba, te pravu istinu prenose generacijama sa koljena na koljeno, da se takvo nešto što se dogodilo sredinom avgusta, te kobne 1941. godine od strane ustaša, više nikada ne desi. Takođe, s nadom da će đaci  učiti i čitati o ovom stradnju, te da će se u skorijoj budućnosti, neke od ekskurzija posjetiti, Jadovno i Pag.

Prošlo je više od sedam i po decenija, a postavljanje Časnog krsta, biće simbol, ujedno i opomena da je  je rt Slana mjesto gdje nevino postradaše naši preci.

Autor teksta: Miloš Vasiljević

Udruženje  “Jadovno 1941”


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: