fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Parastos za srpske žrtve ustaškog masakra u glinskoj crkvi

glina-parastos.jpg1 200 nevinih srpskih civila s područja nekadašnjih srezova Vrginmosta i Gline, u dva dana krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, ustaše su poubijale u glinskoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice.

Parastosu kojeg su u Glini, 29. jula, služili glinski protojerej Slobodan Drakulić i paroh vojnićko-kolarićki jerej Željko Vidaković prisustvovalo je nekoliko desetina vjernika među kojima su bili i predstavnici Srba u gradskoj i manjinskoj samoupravi, aktivisti Prosvjete, kao i predstavnici SNV-a.

Tokom obraćanja prisutnima protojerej Slobodan Drakulić naglasio je da bi se skoro svakog dana mogla obilježavati godišnjica nekog stradanja pravoslavnih Srba. – Zbog tih stradanja Srbi su u krajevima gde su bili u većini postali malobrojni, pa su se ponegdje sveli tek na nekoliko duša, rekao je protojerej Drakulić.

Drakulić i Vidaković služili su pomen i na kosturnici žrtava na glinskom pravoslavnom groblju kome je, kao i parastosu u crkvi takođe prisustvovalo nekoliko desetina vjernika. Tom prilikom Drakulić je podsetio da je na mestu kosturnice bila kapela Sv. Georgija koju su ustaše uništile u ratu, kao i na inicijativu da se na spomen obilježju postavi pravoslavni krst.

U dva pokolja u glinskoj crkvi, 29/30 jula i 4/5. avgusta 1941. godine ubijeno je preko 1.200, a prema nekim prcenama i preko 1.700 Srba. Jedini koji se spasio bio je Ljuban Jednak koji je kasnije dao svedočanstva o masakru. Ustaše su nakon masakra crkvu spalili, a nakon Drugog svetskog rata na njenom mjestu sagrađen je spomen dom ispred koga su postavljene table s imenima pobijenih.

Nakon Oluje 1995. godine spomen dom mijenja ime u Hrvatski dom, a table s imenima se uklanjaju. Predstavnici Srba na čelu sa SNV, nevladine organizacije i velik broj istaknutih pojedinaca, među kojima i publicist Slavko Goldstein i filozofPredrag Matvejević traže da se vrati staro ime spomen dom.

Postojeća crkva Rođenja Presvete Bogorodice sagrađena je 1963. godine nekoliko desetina metara dalje od nekadašnje. Podsjetimo i da su 12/13. maja 1941. ustaše kod sela Prekopa pobile preko 400 muškaraca iz Gline, najvećim dijelom Srba uz jedan broj Židova, kao i da su u obližnjem selu Banskom Grabovcu 26 jula 1941. ustaše pobile 1.285 muškaraca tog i okolnih sela.

Autor i foto: Nenad Jovanović 

Izvor:SNV

 

Više o Glini pogledajte na  našoj stranici: Glina 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: