Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Parastos za Srbe iz Birča, od kojih je 49 ubijeno na Božić 1993. godine

Datum objave: četvrtak, 5 januara, 2017
Veličina slova: A- A+

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca danas je služen parastos za 158 srpskih civila i vojnika iz ovog mjesta i okolnih sela poginulih u proteklom ratu, od kojih su 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice i bratunačkih sela na Božić, 7. januara 1993. godine.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.
Bratunac – parastos Foto: SRNA

Prislužene su svijeće za pokoj duša nastradalih, a prisutne delegacije položile su cvijeće kod centralnog spomenika u Kravici podignutog za 3.267 Srba iz regije Birač koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu i 6.469 poginulih Srba srednjeg Podrinja u Drugom svjetskom ratu.

Cvijeće su položili predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Radomir Graonić, delegacija Saveza logoraša regije Birač, opštine Bratunac, boračkih organizacija Bratunca, Milića i Zvornika i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca.

Savčić je rekao da se zna ko su i izvršioci i nalogodavci zločina počinjenih u Kravici, ali da, nažalost, nema još ni krivičnih prijava, a kamoli procesuiranja i osude počinilaca zločina u Kravici i mnogim selima oko Bratunca i Srebrenice.

“To je loše. Bez procesuiranja zločinaca iz svih naroda nema mira na ovim prostorima. Ovo što se do sada radi pokazuje da su Tužilaštvo i Sud BiH pristrasni i da jednostrano sude samo pripadnicima srpskog naroda. Mi nećemo odustati od pravde i odgovornosti onih koji su počinili zločin nad civilima u Kravici, kao i drugim selima na ovom području”, poručio je Savčić.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović rekla je da pravosuđe BiH ne zanima to što su prošle 24 godine od velikih stradanja i zločina počinjenih nad srpskim civilima u Kravici, Bjelovcu i u Skelanima.

“Njih ne zanimaju ubijeni starci i žene. Ne zanima ih pet osoba ubijenih na Božić 1993. godine u Kravici koje još nisu pronađene i dostojno sahranjene, a među njima su dvije žene. Njih samo interesuje juli 1995. godine, kao da je rat trajao samo tih nekoliko dana. Srpske žrtve ih uopšte ne interesuju. To ne vodi pomirenju i zajedničkom životu u BiH. Takvo pravosuđe nam ne treba. Pravosuđe BiH uništava tu zemlju”, tvrdi Filipovićeva.

Radmila Nikolić kroz suze se prisjetila Božića u Kravici 1993. godine i rekla da je bilo užasno.

“Snijeg, hladnoća, kuće gore, a puca sa svih strana. Krvavi tragovi po snijegu na sve strane. Mrtvi ljudi oko svojih kuća. Poginuo mi suprug Branko i brat Radomir Milošević i još mnogo članova šire porodice koje smo nalazili nakon dva mjeseca. Zvijeri su ih rastrgle”, rekla je Nikolićeva.

Ona kaže da se godišnjica stradanja u Kravici obilježava 5. januara umjesto 7. kada je zločin počinjen, da bi se omogućilo omladini i preživjelima da se raduju Božiću, a žrtve se nikada neće zaboraviti.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca danas je služen parastos za 158 srpskih civila i vojnika iz ovog mjesta i okolnih sela poginulih u proteklom ratu, od kojih su 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice i bratunačkih sela na Božić, 7. januara 1993. godine.
Foto: SRNA

“Izgubili smo povjerenje u rad pravosuđa BiH. Očekujemo presude za zločine nad našim članovima porodica, od kojih je većina ubijena u svojim domovima i bili su civili. Dosta je igre sa našim strpljenjem. Takvo pravosuđe nam ne treba i treba ga ukinuti, a zločince će stići Božija kazna”, poručuje Nikolićeva.

Nastavljajući etničko čišćenje i uništavanje svega što je srpsko, započeto u aprilu 1992. godine, muslimanske snage iz Srebrenice, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja, upale su na pravoslavni Božić 1993. godine u Kravicu, gdje su ubile 49, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet nije pronađeno ni nakon 24 godine /među njima su i dvije žene/.

Toga dana u Kravici i okolnim selima opljačkano je i zapaljeno 688 srpskih kuća, 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt.

Mnogi su nosili djecu u rukama, a bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Od početka rata, pa sve do polovine 1995. godine muslimanske snage iz Srebrenice stalno su upadale u srpska sela oko ovog mjesta, Bratunca, Milića, Skelana i Zvornika, ubijajući sve što stignu, pljačkajući i paleći srpsku imovinu. Zarobljene su mučili, masakrirali, odsijecali im glave i pokazivali u Srebrenici. Zabilježen je i slučaj da su Nenada Rankića pekli na ražnju.

Od pedesetak Srba koji su početkom rata ostali u Srebrenici preživjela je samo jedna starica, dok je druga starica Ivanka Mirković u julu 1995. godine nađena zaklana na kućnom pragu.

Većina nestalih još nije pronađena.

Jedinice Nasera Orića odmah na početku rata protjerale su i poubijale srpsko stanovništvo iz Srebrenice i obližnjih sela Dugo Polje, Pećišta, Kovačice, Gostilj, Gniona, Osredak, Viogor, Studenac i još nekih.

Onda su počeli upadi u nešto udaljenija srebrenička i bratunačka sela Ratkovići, Brežani, Magašići, Zagoni, Zalazje, Sase, Biljača, Fakovići, Bjelovac, Sikirić, Podravanje pa sve do upada i masakra u Kravici 7. januara 1993. godine i Skelanima 16. januara iste godine kada je u ta dva mjesta ubijeno 114 Srba, od kojih su više od polovine bili civili.

I nakon proglašavanja Srebrenice zaštićenom zonom UN i navodne demilitarizacije upadi iz te enklave u srpska sela su nastavljeni tako da su, izuzimajući tri sela uz Drinu, uništena sva srpska sela na području srebreničke i veliki broj sela u bratunačkoj opštini /više od 100 sela/, a jedinice Nasera Orića ubile su 3.000 Srba od kojih veliki broj civila.

Napadi i masakri najčešće su izvođeni na velike pravoslavne praznike, kao što su Božić, Petrovdan, Đurđevdan i drugi.

Za 24 godine nakon rata niko nije odgovarao ni za jedan zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u srednjem Podrinju, pa ni za ovaj počinjen na Božić u Kravici.

Ni aktuelna optužnica protiv Nasera Orića u Sudu BiH nije obuhvatila zločin u Kravici, kao ni sve ostale navedene, jer se svodi samo na ubistva tri od više od tri hiljade ubijenih Srba koje su ubili pripadnici udruženog zločinačkog podhvata koji je Orić predvodio i komandovao svim operacijama protjerivanja i uništavanja Srba i svega što je srpsko sa prostora srednjeg Podrinja.

On je bio apsolutni gospodar života i smrti u Srebrenici i okolini, što u svojoj knjizi “Planirani haos” navodi prijeratni predsjednik Izvršnog odbora opštine Srebrenica i tadašnji funkcioner SDA Ibran Mustafić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ognjišta ostavili zarad slobode | Jadovno 1941.

Sudiju Ilića svirepo ubijali | Jadovno 1941.

Srpska sela još u crnini | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top