fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Parastos za 1.285 srpskih civila

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/parastos-petrinja.jpg

U banijskom selu Banski Grabovac blizu Petrinje u subotu je održan parastos i komemoracija za 1.285 srpskih civila, žrtava ustaškog masakra u tom selu.Zločin je počinjen krajem jula 1941, a ujedno juče je obeležena i godišnjica oružanog ustanka u tom delu Hrvatske.

Nakon parastosa koji je služio paroh glinski protojerej Slobodan Drakulić, položeni su venci, a prisutnima su se obratili predstavnici Srba, antifašista i lokalnih vlasti, kao i izaslanici državnih vlasti. Među prisutnima je bio i ambasador Srbije Stanimir Vukićević koji je položio venac. „Nedopustivo je da događaje kao što su masakr u Banskom Grabovcu, formiranje logora u Jadovnom ili skoru godišnjica ustanka u Srbu obeležavaju samo žrtve ili učesnici tih događaja“, rekao je bivši hrvatski predsednik i počasni predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Stjepan Mesić, ističući da je nedopustivo što godišnjice takvih događaja nisu u državnim kalendarima.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/stipe-petrinja.jpg

Mesić je naglasio da pozivanje na Ustav u kome se navodi da Hrvatska počiva na antifašiszmu može biti verodostojno samo ako se budu obeležavali takvi događaji i naglasio da se neće dozvoliti menjanja ustava.

„Evropa blagonaklono gleda na revitalizaciju nacizma i nacionalizma i izjednačavanje nacizma i komunizma, ali Hrvatska, iako ulazi u EU, to neće dozvoliti“, rekao je on.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/milprad-petrinja.jpg

Milorad Pupovac (Tanjug)

Naglasio je i da se u Hrvatskoj formira front hrvatske desnice i Katoličke crkve protiv istine, ističući da ta crkva nikad nije osudila zločine ustaša i nacista, ali je uvek spremna da upozorava na nepostojeće opasnosti i mentalitet komunizma.

Ističući da se jugoslovenska federacija nije mogla održati, ali da su narodi s tog prostora upućeni jedni na druge, Mesić je naglasio da samo antifašisti mogu iskreno pružiti ruku saradnje preko granica dok ostali to čine „s figom u džepu“.

„U Banskom Grabovcu izvedena je prva akcija i formiran prvi borbeni odred u Hrvatskoj i ispaljeni prvi meci u režim Ante Pavelića“, rekao je predsednik SNV Milorad Pupovac, ističući da su do tada ustaše počinili pokolje u Veljunu, Gudovcu, kod Gline i drugim mestima, a formiran je i zloglasni logor Jadovno.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/vukicevic-petrinja.jpg

Ambasador Vukićević (Tanjug)

„Onima koji to pokušavaju negirati treba reći da ništa od toga nije laž, jer da jeste istorija ovih krajeva izgledala bi drugačije“, rekao je on i dodao da se i u Hrvatskoj i u Srbiji i u BiH „laži pokušava pomešati sa zvaničnim istinama“.

A takva nastojanja ne nailaze na potrebnu reakciju ministarstva kulture i obrazovanja jer su udžbenicima još uvek neistine, a ne mogu se ni dobiti sredstva za obnovu spomenika, rekao je Pupovac.

Prisutnima su se obratili i izaslanik predsednika Ive Josipovića, komandant kopnene vojske HV Dragutin Repinc, izaslanik predsednika Sabora Borisa Šprema poslanik Zoran Vasić, zamenik sisačko moslavačke županice Marine Lovrić Mercl Andrija Rudić, izaslanik gradonačelnika Petrinje Miroslav Gregurinčić i predsednica antifašista u Petrinji Zrinka Ćorić.

Tanjug

Skupu održanom u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) i Srpskog narodnog vijeća i gradskih vlasti Petrinje kod kosturnice i spomenika u pomen žrtvama prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi s područja Banije i Korduna, kao i Zagreba i drugih gradova Hrvatske, ali antifašisti iz Velike Kladuše i Pećigrada u BiH.

Upriličen je i kulturno umetnički program u kome su nastupile ženske pevačke grupe podorbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Siska, Petrinje i Malog Graca, kao i ženski hor „Zeleni Brijeg“ iz Siska.

U Banskom Grabovcu dogodio se prvi masovni okršaj ustaša sa ustanicima u Hrvatskoj. Na osnovu direktiva sa savetovanja u šumi Abez na Kordunu, 42 ustanika pod vodstvom Vasilja Gaćeše napali su u noći između 23. i 24. jula zgrade opštine i železničke stanice, a nakon što su savladali posadu i oduzeli preko 50 pušaka, povukli su se iz sela.

Ustaše su zatim od 24. do 26. jula skupljale sve Srbe iz okolnih sela, ukupno 1.285 i dovele ih u Banski Grabovac gde su ih na brutalan način poubijale.

Iako se govori da je masakr u Banskom Grabovcu bio ustaška odmazda zbog napada, to je po rečima učesnika događaja i poznavalaca istorije bio deo već smišljenog plana genocida nad Srbima po kome je u avgustu trebalo pobiti najviše Srba.

Izvor: Tanjug/B92

 

Vezane vijesti:

Gaćešino ime stidljivo spomenuto

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: