fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Parastos Bilogorcima u Beogradu 2. novembra u Hramu Svetog Marka u 11 časova

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Parastos-poginulima-iz-Zapadne-Slavonije.jpg

Inicijativu za obeležavanje stradanja Srba iz ovog kraja pokrenulo je pre nekoliko godina Zavičajno udruženje „Bilogora“ sa sedištem u Beogradu

U nedelju, 2. novembra 2014. u Hramu Sv. apostola i evangeliste Marka u Beogradu, služiće se od 11 sati parastos za 24 poginula borca Teritorijalne odbrane opštine Grubišno Polje u građanskom ratu u Hrvatskoj 1991-1995, te 40 civila sa područja istočne Bilogore stradalih u periodu od 1991. do 1997. godine.

Parastos uključuje pomen i za preko sto hiljada pravoslavnih Srba rođenih i sahranjenih u istočnoj Bilogori od 1597. do 2014. godine.

Inicijativu za obeležavanje stradanja Srba iz ovog kraja pokrenulo je pre nekoliko godina Zavičajno udruženje „Bilogora“ sa sedištem u Beogradu.

Na području istočne Bilogore, smeštene na severozapadu Hrvatske u trouglu između Bjelovara, Daruvara i Virovitice, tokom i posle rata, od 1991. do 1997. godine, koliko je do sada utvrđeno život je izgubilo 65 osoba, većinom srpske nacionalnosti i onih koji su bili u rodbinskim vezama sa srpskim porodicama. Od ukupnog broja stradalih 39 je civila, 24 borca Teritorijalne odbrane, a dvojica Srba su likvidirani nakon što su prinudno ostali u hrvatskoj vojsci i policiji. Seadmnaest srpskih civila ubijeno je pre akcije „Otkos-10“ tokom kampanje zastrašivanja i zlostavljanja.

31. oktobra 1991. započela je akcija „Otkos-10“, skoro nepoznata u srpskoj javnosti, koju su izvele paravojne hrvatske formacije napadom na pripadnike Teritorijalne odbrane opštine Grubišno Polje koja je tada bila u sastavu Banjalučkog korpusa JNA – u vreme kada Hrvatska još nije bila međunarodno priznata država.  Malobrojne srpske snage nisu mogle dugo izdržati pritisak preko šest puta brojnijih hrvatskih formacija ojačanih tenkovima i dalekometnom artiljerijom.

Poginulo je 12 boraca, a posle povlačenja Srba sa Bilogore usledilo je sistematsko paljenje i miniranje srpskih kuća, pljačka imovine i ubijanje preostalih srpskih civila, od kojih su neki, poput bračnog para Orić iz sela Topolovice zaklani i spaljeni.

Kompletno stanovništvo napustilo je u izbegličkoj koloni 23 sela, kao i jedan broj žitelja još 15 naselja. Među njima je bilo i oko 250 pripadnika drugih nacionalnosti, Hrvata, Čeha, Mađara i Roma, deo njih u mešovitim brakovima sa Srbima.

Za zločine nad Srbima počinjene u istočnoj Bilogori i u akciji „Otkos-10“ na području opštine Grubišno Polje, još niko nije odgovarao ni pred Haškim tribunalom ni pred hrvatskim sudovima.

Pre Drugog svetskog rata na području istočne Bilogore živelo je 18.000 žitelja srpske nacionalnosti, a posle ustaških zločina u Drugom i onih počinjenih u poslednjem ratu, po podacima Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, 2005. ih je preostalo 1.170, uglavnom starijih osoba bez dece. Popis stanovnštva u aprilu 2011. dočekalo ih je manje od 1.000.

 

Vezane vijesti:

Podsjećanje: Potresna svjedočenja izbjeglica iz zapadne Slavonije o stravičnom teroru ustaša

Besjeda prof. Staniše Lalića na parastosu Srbima, pobijenim u hrvatskoj akciji „Otkos“

ŽRTVE ISTOČNE BILOGORE OD 1991. DO 1997. GODINE

Ranko Radelić: Hrvatska akcija Otkos – trijumf ustaštva i fašizma!

HRISTOVE REČI OPOMINjU

Bilogora i Grubišno Polje 1941 – 1991.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: