fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Papa lovi srpske duše

Stručnjak za crkveno-pravnu istoriju Zoran Čvorović upozorava da pravoslavni Srbi ne smeju da prihvate relativizovanje uloge Alojzija Stepinca u NDH, kada je na najmonstruozniji način stradalo nekoliko stotina hiljada njihovih sunarodnika. Profesor Čvorović za „Vesti“ upozorava da se na to ne sme pristati ni kada slični stavovi dolaze iz SPC, kao što je to nedavno učinio vladika slavonski Jovan porukom da ćemo „svi mi morati dobrano odvagati svaku reč, prošlu i buduću, u pogledu Stepinca“.

 Zoran Čvorović

Zoran Čvorović

Zašto je papa predložio komisiju Vatikana i SPC o kanonizaciji Stepinca?

– Teško je Srbina uloviti u prozelitsku klopku ekumenizma sve dok postoji jasna razlika između ustaškog vikara nadbiskupa Stepinca i Svetih novomučenika srpskih Platona Banjalučkog i Petra Dabro-bosanskog. Uvlačenjem visokih klirika SPC u papinu komisiju takva jasna razlika se zamućuje.

Da li prihvatanjem SPC daje legitimitet konačnoj odluci Vatikana?

– Politički gledano, akt učešća u komisiji, kao i izjave vladike Jovana i slične, deo su šireg političko-bezbednosnog projekta pseudonaučne i pseudoreligiozne regionalne stabilizacije Balkana, u kojoj Srbi moraju da svoje istorijsko sećanje na 20. vek prilagode lažnoj istini zapadne plutokratije.

Kako gledate na izjavu vladike Jovana u vezi sa Stepincem?

– Pravoslavni Srbi ne moraju i ne smeju da u ime navodnog oslobađanja istorijske nauke od komunističke ideologije, kako to predlaže episkop, odbace sva dosadašnja naučna istraživanja koja govore da je rimokatolicizam duhovna kolevka genocidne, srbomrzačke ideologije i prakse ustaštva. To moraju da prihvate samo protežirani multikulturalci. Reč je o ličnim obavezama dužničko-poverilačkog karaktera koje ne smeju da se namiruju promenom srpske kolektivne svesti o Alojziju Stepincu. Jer, na ovu svest pravo prvo polažu potomci žrtava, a ne multikulturalci koji su se upregli da menjaju istorijsko sećanje Srba.

Da li ta izjava relativizuje stav SPC da Stepinac ne može da bude svetac?

– Reč je o stavu samo jednog vladike, a stav jednog episkopa, nezavisno od snage inostranih lobista koji ga protežiraju i koji mu prišivaju stručne kvalifikacije, nije i ne može da bude stav Srpske Crkve.

U sve se uklapa Vučićev predlog zajedničkog dana sećanja na žrtve?

– Premijerov predlog je preuranjen, jer prvo Stepinac treba da iz reda zločinaca uskoči u red komunističkih žrtava. Prvo zajednička istorija po zapadnim aršinima, a onda i zajednički dan sećanja.

Da li će Stepinac biti proglašen za sveca?

– Beatifikovani Stepinac će vrlo verovatno biti i kanonizovan, ali šta mi imamo sa jeretičkim svecima?!

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Pismo Episkopu Jovanu Ćulibrku

Patrijarh Irinej: Papa mi je rekao da nije hvalio Stepinca

Pismo Episkopu slavonskom Jovanu Ćulibrku povodom Dana …

EPISKOP SLAVONSKI JOVAN ĆULIBRK: Srbi, dobro vagajte …

Ko to pravi oreol Alojziju Stepincu?

Može li SPC da spreči da Stepinac postane svetac

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: