fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Папа лови српске душе

Стручњак за црквено-правну историjу Зоран Чворовић упозорава да православни Срби не смеjу да прихвате релативизовање улоге Алоjзиjа Степинца у НДХ, када jе на наjмонструозниjи начин страдало неколико стотина хиљада њихових сународника. Професор Чворовић за „Вести“ упозорава да се на то не сме пристати ни када слични ставови долазе из СПЦ, као што jе то недавно учинио владика славонски Јован поруком да ћемо „сви ми морати добрано одвагати сваку реч, прошлу и будућу, у погледу Степинца“.

 Зоран Чворовић

Зоран Чворовић

Зашто jе папа предложио комисиjу Ватикана и СПЦ о канонизациjи Степинца?

– Тешко jе Србина уловити у прозелитску клопку екуменизма све док постоjи jасна разлика између усташког викара надбискупа Степинца и Светих новомученика српских Платона Бањалучког и Петра Дабро-босанског. Увлачењем високих клирика СПЦ у папину комисиjу таква jасна разлика се замућуjе.

Да ли прихватањем СПЦ даjе легитимитет коначноj одлуци Ватикана?

– Политички гледано, акт учешћа у комисиjи, као и изjаве владике Јована и сличне, део су ширег политичко-безбедносног проjекта псеудонаучне и псеудорелигиозне регионалне стабилизациjе Балкана, у коjоj Срби мораjу да своjе историjско сећање на 20. век прилагоде лажноj истини западне плутократиjе.

Како гледате на изjаву владике Јована у вези са Степинцем?

– Православни Срби не мораjу и не смеjу да у име наводног ослобађања историjске науке од комунистичке идеологиjе, како то предлаже епископ, одбаце сва досадашња научна истраживања коjа говоре да jе римокатолицизам духовна колевка геноцидне, србомрзачке идеологиjе и праксе усташтва. То мораjу да прихвате само протежирани мултикултуралци. Реч jе о личним обавезама дужничко-поверилачког карактера коjе не смеjу да се намируjу променом српске колективне свести о Алоjзиjу Степинцу. Јер, на ову свест право прво полажу потомци жртава, а не мултикултуралци коjи су се упрегли да мењаjу историjско сећање Срба.

Да ли та изjава релативизуjе став СПЦ да Степинац не може да буде светац?

– Реч jе о ставу само jедног владике, а став jедног епископа, независно од снаге иностраних лобиста коjи га протежираjу и коjи му пришиваjу стручне квалификациjе, ниjе и не може да буде став Српске Цркве.

У све се уклапа Вучићев предлог заjедничког дана сећања на жртве?

– Премиjеров предлог jе преурањен, jер прво Степинац треба да из реда злочинаца ускочи у ред комунистичких жртава. Прво заjедничка историjа по западним аршинима, а онда и заjеднички дан сећања.

Да ли ће Степинац бити проглашен за свеца?

– Беатификовани Степинац ће врло вероватно бити и канонизован, али шта ми имамо са jеретичким свецима?!

Извор: Vesti online

 

Везане виjести:

Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

Патриjарх Иринеj: Папа ми jе рекао да ниjе хвалио Степинца

Писмо Епископу славонском Јовану Ћулибрку поводом Дана …

ЕПИСКОП СЛАВОНСКИ ЈОВАН ЋУЛИБРК: Срби, добро вагаjте …

Ко то прави ореол Алоjзиjу Степинцу?

Може ли СПЦ да спречи да Степинац постане светац

Јасеновац – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: