fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pakao u Svetoj Petki

Kolarić - pomen

KOLARIĆ – Na Kordunu je održan komemorativni skup u povodu obilježavanja 76. godišnjice stradanja nevinih civila, žrtava ustaškog režima koje su u aprilu 1942. godine ubijene ili zapaljene u pravoslavnoj crkvi Svete Petke na Kolariću. Svečanu liturgiju u hramu Vaznesenja Gospodnjeg te mali pomen uz uništeni objekt služio je kolarićki paroh Željko Vidaković. Komemoraciji u organizaciji SPC-a i VSNM-ova Vojnića i Karlovačke županije prisustvovali su žitelji mnogih kordunskih mjesta, predstavnici lokalnih vlasti i srpske zajednice u Hrvatskoj, poput saborskog zastupnika iz redova SDSS-a Borisa Miloševića i karlovačkog dožupana Mirka Martinovića, te brojni gosti iz antifašističkih udruženja i organizacija.

Paroh Vidaković kazao je okupljenima kako je teško razumjeti strahotu koja se zbila u hramu.

– Do proljeća 1942. godine u selima i zaselcima oko Vojnića i Vrginmosta stradalo je gotovo 3.500 ljudi, a o tim užasima nad nevinim seljanima i seljankama, pa i malodobnom djecom govore brojni dokumenti po arhivima i u knjigama, ali i zapisana svjedočanstva onih koji su samo pukim slučajem uspjeli preživjeti teror koji je nad građanima srpske nacionalnosti sprovođen u sklopu ‘politike’ tadašnje NDH – rekao je dožupan Martinović, pa dodao kako su ustaše samo 26. aprila te godine u kolarićkom hramu Svete Petke spalili 106 osoba, na prevaru pokupljenih i dovučenih iz Ledenika, Kuplenskog, Kolarića, Radmanovca i okolnih zaselaka. Glavni naredbodavci zločina bili su ustaški dopukovnik Ante Moškov i logornik Mijo Žunac.

Nevjerojatnom slučajnošću, zahvaljujući nezamislivoj požrtvovnosti svoje majke, pokolj u kolarićkom hramu preživjela je samo jednogodišnja beba Draga Tomašević.

Autor: Milan Cimeša

(PORTAL NOVOSTI)

Izvor: Banija Online

Vezane vijesti:

Gdje leže kosti kolarićkih mučenika? | Jadovno 1941.

Sveta Petka i Srbi u Plamenu | Jadovno 1941.

Ustaše svjedoče o zločinu u Hrvatskom Blagaju nad Srbima Korduna 6. maja 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: