fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Па, ви сте геније

Писао сам у разна времена и у разним листовима о феномену саветника и блиских сарадника људи на власти, конкретно властодржаца у Србиjи. Ниjе вредело, вероватно неће ни сада, али… живот се састоjи од покушаjа

Ратко Дмитровић

Ратко Дмитровић

Та сjаjна дефинициjа полтронства настала jе, кажу, овде код нас, у време социjализма, мада има универзално значење, а гласи: Врхунски полтрон jе онаj коjи свом директору напише говор, а онда хвата белешке док га директор чита.

Писао сам у разна времена и у разним листовима о феномену саветника и блиских сарадника људи на власти, конкретно властодржаца у Србиjи. Ниjе вредело, вероватно неће ни сада, али… живот се састоjи од покушаjа.

Укратко, саветник у озбиљним државама и политичким системима, представља значаjну вредност у систему актуелног владара; нема у савременоj политичкоj историjи успешног владара, председника, премиjера, канцелара, коjи jе одлуке доносио без консултациjа с паметним људима, по правилу онима коjи су увек, без изузетка, имали и бранили своjе мишљење.

Код Срба jе другачиjе; саветници српских владара, и ту без изузетка, имали су и имаjу jедну особину коjа их веже и чини уникатним: хвале и у звезде куjу оног кога би требало да саветуjу и критикуjу; те председниче били сте сjаjни, шефе оно сте гениjално рекли, оваj интервjу jе бриљантан, па овде сте превазишли себе… и слично. Мекано и милозвучно за уши, разуме се, али то оног коме jе намењено увек води у пораз.

Велики римски цар и филозоф, Марко Аурелиjе, доласком на трон римске империjе, познато jе, већ првог дана одредио jе човека коjи ће га пратити у стопу и наредио му да увек кад примети да се он (Аурелиjе) занео на таласку кликтања масе и хвалисања, кад види да jе у заносу да jе помислио како додируjе божанске висине, изговори реченицу: Ти си само човек.

Просечно обавештен Немац рећи ће вам да jе Меркелова успешан канцелар и одмах додати да она сама ниjе богзна какав капацитет али да има врхунске сараднике, саветнике.

Легенда каже да jе Бизмарк уочи сваке велике, пресудне одлуке, коjу jе морао да донесе, сазивао наjумниjе Немце и питао их шта би они урадили. У тренутку кад jе већ било jасно да ће Хрватска остварити све своjе политичке циљеве, Фрањо Туђман jе имао 12 саветника, од коjих шест универзитетских професора. Слободан Милошевић ниjе имао ниjедног, ако не рачунамо његову супругу Миру.

У горе споменутим текстовима написао сам – не цитирам сопствену маленкост, већ се подсећам – да ће велики, позитиван резултат у српскоj политици направити онаj владар коjи поред себе постави доказано умног, образованог, интелигентног, добронамерног човека с обавезом да му говори углавном оно што оваj не жели да чуjе; од тога шта jе рекао до начина како jе рекао.

За почетак, било би довољно да се властодршци у Србиjи, од председника општине па горе до Вучића и Николића, ратосиљаjу сарадника, саветника, коjи их свакога дана и на сваком кораку хвале.

 

Пише: Ратко Дмитровић

 

Извор: НОВОСТИ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: