Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ovo su svi visoki ustaški zvaničnici koji su pobegli u Argentinu i zatrovali hrvatsku dijasporu

Datum objave: ponedeljak, 26 marta, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

“Novosti”, srpski nedeljnik koji izlazi u Hrvatskoj, objavile su popis visokih ustaških zvaničnika koji su s Pavelićem na čelu pobegli u Argentinu i svojom fašističkom ideologijom kontaminirali hrvatsku dijasporu.

FOTO: WIKIMEDIA / PROMO
FOTO: WIKIMEDIA / PROMO

Ministarske funkcije u vladi tzv. Nezavisne Države Hrvatske između 1941. i 1945. zauzimala su ukupno 42 muškarca. Četvorica, od kojih je Mladena Lorkovića i Antu Vokića dao smaknuti sam Ante Pavelić, nisu doživela kraj rata. Nove jugoslovenske vlasti uhvatile su i na smrt osudile trinaestoricu, uključujući Milu Budaka i Slavka Kvaternika. Od preostalih 25 ustaških ministara, nekolicina je pobegla u SAD (Andrija Artuković i Janko Tortić) i druge zemlje, dok se glavnina, njih 17 na čelu s Pavelićem, preko Austrije i Italije sklonila u Argentinu.

Kolinda Grabar Kitarović je nedavno posetila hrvatsku dijasporu u Argentini
Kolinda Grabar Kitarović je nedavno posetila hrvatsku dijasporu u Argentini FOTO: D. BOŽIĆ / RAS SRBIJA

Nema spora u literaturi oko sastava trećeg hrvatskog doseljeničkog talasa u Argentinu u godinama iza rata, postoje samo terminološke razlike, kada se umesto o ustaškoj radije govori o ‘političkoj’ ili ‘državotvornoj’ emigraciji. Ali i tada su, kao što pokazuje proustaškim revizionizmom teško inficirana hrvatska Vikipedija, stvari sasvim jasne, piše portal “Novosti”.

“Kao što se borila za Nezavisnu Državu Hrvatsku, isto tako državotvorna emigracija u Argentini nastavila je bitku u istom pravcu nakon tragičnog nestanka NDH; ovaj put za ponovnu istinski nezavisnu i suverenu hrvatsku državu” stoji u tekstu pod naslovom “Hrvati u Argentini”.

Tamo se u pogledu procene broja doseljenika iznose podaci o pet hiljada do 20 hiljada, a kao najnoviji citiraju se podaci iz knjige ‘Geografija Argentine’ Nikole Glamuzine: “Ukupan broj se kretao od 5000 do 10.000, a uglavnom su to bili politički emigranti, porodice pripadnika ustaškog pokreta.” Istraživanja na temelju službenih argentinskih statistika govore o broju manjem od pet hiljada.

FOTO: WIKIPEDIA
Dinko Šakić FOTO: WIKIPEDIA

Njihove je odlaske organizovao iz Vatikana katolički sveštenik Krunoslav Draganović, dok je u Buenos Ajresu, gde im je utočište pružio režim Huana Perona, jedan od glavnih operativaca bio fra Blaž Štefanić, a onda i kardiolog Branko Benzon, član prve, privremene vlade NDH i Pavelićev ratni diplomat koji je 1947. stigao iz Frankove Španije i sprijateljio se s Peronom. Pavelić je u Argentinu došao u novembru 1948, italijanskim parobrodom Sestiere. Tu se sklonili i Jozo Dumandžić, koji je tokom rata vršio četiri ministarske funkcije u NDH, ministar spoljnih poslova Stijepo Perić, član privremene vlade Marko Veršić, ministri unutrašnjih poslova Ante Nikšić i Mato Frković, ministri ekonomije i trgovine Josip Cabas, Vjekoslav Vrančić i Dragutin Toth, koji je jedno vreme bio i ministar državne riznice, ministar nastave Mile Starčević, ministri šumarstva i rudarstva Ivica Frković i Josip Balen, koji je bio i ministar narodne ekonomije, ministar saobraćaja Himlija Bešlagić, ministar seljačke ekonomije Stjepan Hefer, ministar zdravstva Ivan Petrić i ministar za oslobođena područja Edo Bulat. Svi osim prof. Veršića imali su doktorske titule.

Od preživelih članova Glavnog ustaškog stana domogli su se Argentine doglavnici Stipe Matijević i Ivan Ćelan, ađutant Ivan Oršanić, koji je bio šef unapređenja i upravni zapovednik Ustaške mladeži, te ađutantkinja Mira Vrljičak, zapovednica Ženske ustaške mladeži, zajedno sa suprugom Kazimirom koji je bio ustaški konzul u Madridu. Tamo je stigla i nekolicina velikih župana NDH, kao što su Ivan Asančaić (Baranja), Tomiša Grgić (Hum, Pokupje), Miroslav Sušić (Vinodol-Podgorje) i Ivan Babić (Laštva i Pliva).

Eugen Dido Kvaternik, Jure Francetić i Mladen Lorković
Eugen Dido Kvaternik, Jure Francetić i Mladen Lorković FOTO: WIKIPEDIA

Za političkim je vodstvom išao i veliki broj zapovednika. Jedno od najpoznatijih imena je ono pukovnika Eugena Dide Kvaternika, direktora za javni red i sigurnost i šefa Ustaške nadzorne službe, koji je do sukoba s Pavelićem 1943. predvodio rasne progone. Drugo je ono Dinka Šakića, zapovednika Stare Gradiške i Jasenovca, koji će 1998. biti izručen Hrvatskoj, a Argentine se dočepao i zloglasni zapovednik logora Jadovno Ivan Devčić Pivac.

U Argentinu su ušli i general Ivo Herenčić i pukovnik Danijel Crljen, koji su učestvovali u blajburškim pregovorima s Englezima, generali Matija Čanić, Fedor Dragojlov i Dragutin Rubčić, pukovnici Slavko Cesarić, Ćiril Ćudina i Ivan Stier, deda današnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Davora Stiera, kao i mnogi drugi viši i niži oficiri NDH. Od gomile nižih ustaških zvaničnika, čitav je niz onih koji će se istaknuti kasnijim radom u emigraciji, kao što su Ivan Korsky, Franjo Nevistić, Ivo Rojnica ili Vinko Nikolić, od kojih će neke, kao poslednju dvojicu, Franjo Tuđman 1990-ih počastiti državnim dužnostima i odličjima.

Cela je fašistička elita, dakle, stigla tu, i politička, i vojna, i intelektualna, trebalo je samo nastaviti raditi, osnivanjem vlade u egzilu, pokretanjem medija i organizacija, od kojih je isprva najuticajniji bio Pavelićev Hrvatski oslobodilački pokret.

Insert iz filma: Jasenovac suština užasa možete pogledati ovdje.

(portalnovosti.com)

Izvor: VLIC

Vezane vijesti:

Kitarovićeva ćutala pred ustaškom retorikom

Lovac na naciste Hrvatskoj predsjednici: Zar se vi ponosite Pavelićem i Šakićem?

Žestoke reakcije opozicionih stranaka na izjavu predsjednice u Argentini – Vesna Pusić: Pa ona govori protiv Ustava svoje zemlje…

Grabar Kitarović: Mnogi Hrvati su pronašli slobodu u Argentini
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top