Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kitarovićeva ćutala pred ustaškom retorikom

Hrvatski liberalni portali izvještavaju o skandalima koje je izazvala Kolinda Grabar Kitarović tokom predsjedničke posjete hrvatskoj dijaspori u Južnoj Americi i brojnim ustaškim provokacijama koje je prećutala.

Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović

Pozdravni govor Tomislava Frkovića, predsjednika Međudruštvenog odbora hrvatskih udruženja i ustanova Argentine u cijelosti je objavljen na nekoliko internet portala.

Frković je prvo optužio dva bivša hrvatska predsjednika /Stjepana Mesića i Ivu Josipovića/ da su “izvorni predstavnici jugoslovenske ideologije”, te da su gotovo poništili “suverenističku politiku Franje Tuđmana i teško opteretili hrvatsku budućnost”.

Kitarovićeva, nakon tih rečenica nije napustila prijem, a Frković je u obraćanju zamjerio hrvatskim vlastima da “tetoše srpsku manjinu”, jer je broj njenih poslanika u Saboru dvostruko veći od predstavnika hrvatske dijaspore.

Kao glavni problem trenutnog lošeg stanja u Hrvatskoj Frković je naveo izvorne Ustavne postulate, jer se u njima, kao jedan od osnova hrvatske državnosti, navode odluke ZAVNOH-a.

Frković traži njihovo izbacivanje iz preambule Ustava kako bi se na taj način obezbijedila “neutralnost države prema sukobima iz prošlosti”. Odnosno bili bi izjednačeni partizani i ustaše.

Na sve to, kao i na mnoge druge izjave, Kitarovićeva nije ragovala.

Prema podacima Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske u trećem talasu iseljenika u Argentinu između 1945. i 1956. stiglo je oko 20.000 Hrvata, “političkih emigranata”.

Među njima su bile ustaške glavešine i njihovi saradnici, koji su pobjegli nakon genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Tako je Centralna kancelarija svojom formulacijom faktički proglasila Antu Pavelića i njegove ministre Stjepana Hefera, Ivana Petrića, Jozu Dumandžića, Dragutina Tota, Stijepu Perića, Edu Bulata i Ivicu Frkovića /djeda Tomislava Frkovića/, te šefa Ustaške nadzorne službe Didu Kvaternika za “političke emigrante”, navode hrvatski portali.

Zbog tih istih formulacija, koje je ponavljala i Kitarovićeva, došlo je do polemike između lovca na naciste Efraima Zurofa, koji je u pismu predsjedniku Hrvatske podsjetio Kitarovićevu ko su zapravo bili ti “emigranti”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Lovac na naciste Hrvatskoj predsjednici: Zar se vi ponosite Pavelićem i Šakićem?

Žestoke reakcije opozicionih stranaka na izjavu predsjednice u Argentini – Vesna Pusić: Pa ona govori protiv Ustava svoje zemlje…

Grabar Kitarović: Mnogi Hrvati su pronašli slobodu u Argentini

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: