Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

Datum objave: nedelja, 25 decembra, 2011
Veličina slova: A- A+
Miodrag Linta

Beograd, 2011/12/23.
Poštovani gospodine Milanović,
Želim da Vam u ime Koalicije udruženja izbeglica u Republici Srbiji, krovne organizacije izbegličkih udruženja, čestitam na izboru za novog predsednika Vlade Republike Hrvatske. Uveren sam da će pronalaženje sveobuhvatnog, pravičnog i trajnog rešenja izbeglih i prognanih Srba biti jedno Vaših prioriteta.
Koalicija udruženja izbeglica apeluje na Vas da podržite našu inicijativu o otvaranju dijaloga između Republike Hrvatske i Republike Srbije o povratku imovine i stečenih prava izbeglim i prognanim Srbima i građanima Srbije koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u Hrvatskoj. Takođe, smatramo da je veoma važno što pre postići suštinski napredak u dijalogu vezano za uspostavljanje istih standarda u suđenjima za ratne zločine i rešavanje pitanja nestalih lica.
Temelj dijaloga treba da bude Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji u kome se jasno navodi da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine. Bilo kakav navodni prenos prava učinjen nakon 31. 12. 1990. godine i zaključen pod prisilom ili suprotno normama međunarodnog prava biće ništavan. Bečki sporazum ima karakter međudržavnog sporazuma i po međunarodnom pravu i članu 140. Ustava Republike Srbije ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona.
U proteklih 7 godina predstavnici Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore nisu nijednom razgovarali o sprovođenju Aneksa G Bečkog sporazuma tj o povratku nezakonito oduzete imovine i stečenih prava izbeglih i raseljenim licima i drugim oštećenim građanima. Uglavnom su se bavili podelom diplomatsko-konzularnih predstavništava, imovine i finansijskih sredstava bivše Jugoslavije, arhivske građe i sl.
Želimo da Vas podsetimo da 40.000 porodica traži povratak svojih nezakonito oduzetih stanarskih prava; 50.000 penzionera traži zaostale a neisplaćene panzije; preko 10.000 porodica traži naknadu štete za srušene kuće i privredne objekte u terorističkim akcijama van područja ratnih delovanja; država Hrvatska se na osnovu rešenja sudova dosada uknjižila kao vlasnik u zemljišnim knjigama na preko 800.000 katastarskih čestica čiji su posednici tj katastarski vlasnici do 1995. godine bili Srbi. Prema našim podacima preko 5.000 srpskih porodica traži poništavanje ugovora o prodaji kuća preko hrvatske Agencije za promet nekretnina putem lažnih punomoćja i mehanizma dvostrukih ugovora a preko 5000 srpskih porodica traži poništavanje ugovora o kupoprodaji kuća za vreme rata pod pritiscima i pretnjama na relaciji hrvatski gradovi – područje krajine i Srbije. Hrvatski program stambenog zbrinjavanja je diskiminatorski za prognane Srbe u odnosu na prognane Hrvate iz BiH. U Hrvatskoj je 95% Srba osumnjičeno, optuženo i osuđeno za ratne zločine a svega 5% Hrvata. U Hrvatskoj postoji, prema podacima komisije za nestala lica Vlade Srbije, preko 389 poznatih grobnih mesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci Srba i preko 900 posmrtnih ostataka u Zagrebu koji se godinama ne identifikuju i ne predaju porodicama žrtava.

Koalicija udruženja izbeglica se snažno zalaže za jačanje dobrosusedskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Srbije i za pomirenje hrvatskog i srpskog naroda. Ključni preduslov jeste dosledno poštovanje ljudskih prava svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Budite uvereni da izbegli i prognani Srbi žele da budu most saradnje između dve države a ne jabuka razdora.
Poštovani gospodine Milanović, želim da Vas zamolim da uu narednom periodu primite našu delegaciju sa ciljem da Vas detaljnije upoznamo sa našom inicijativom.

S poštovanjem,

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica

Miodrag Linta

Koalicija udruženja izbeglica
Ul: Kraljice Marije 47 / 2, Beograd
Tel: 00 381 11 38 20.250

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *