Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

Datum objave: nedelja, 25 decembra, 2011
Veličina slova: A- A+
Miodrag Linta
Miodrag Linta

Beograd, 2011/12/23.
Poštovani gospodine Milanović,
Želim da Vam u ime Koalicije udruženja izbeglica u Republici Srbiji, krovne organizacije izbegličkih udruženja, čestitam na izboru za novog predsednika Vlade Republike Hrvatske. Uveren sam da će pronalaženje sveobuhvatnog, pravičnog i trajnog rešenja izbeglih i prognanih Srba biti jedno Vaših prioriteta.
Koalicija udruženja izbeglica apeluje na Vas da podržite našu inicijativu o otvaranju dijaloga između Republike Hrvatske i Republike Srbije o povratku imovine i stečenih prava izbeglim i prognanim Srbima i građanima Srbije koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u Hrvatskoj. Takođe, smatramo da je veoma važno što pre postići suštinski napredak u dijalogu vezano za uspostavljanje istih standarda u suđenjima za ratne zločine i rešavanje pitanja nestalih lica.
Temelj dijaloga treba da bude Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji u kome se jasno navodi da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine. Bilo kakav navodni prenos prava učinjen nakon 31. 12. 1990. godine i zaključen pod prisilom ili suprotno normama međunarodnog prava biće ništavan. Bečki sporazum ima karakter međudržavnog sporazuma i po međunarodnom pravu i članu 140. Ustava Republike Srbije ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona.
U proteklih 7 godina predstavnici Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore nisu nijednom razgovarali o sprovođenju Aneksa G Bečkog sporazuma tj o povratku nezakonito oduzete imovine i stečenih prava izbeglih i raseljenim licima i drugim oštećenim građanima. Uglavnom su se bavili podelom diplomatsko-konzularnih predstavništava, imovine i finansijskih sredstava bivše Jugoslavije, arhivske građe i sl.
Želimo da Vas podsetimo da 40.000 porodica traži povratak svojih nezakonito oduzetih stanarskih prava; 50.000 penzionera traži zaostale a neisplaćene panzije; preko 10.000 porodica traži naknadu štete za srušene kuće i privredne objekte u terorističkim akcijama van područja ratnih delovanja; država Hrvatska se na osnovu rešenja sudova dosada uknjižila kao vlasnik u zemljišnim knjigama na preko 800.000 katastarskih čestica čiji su posednici tj katastarski vlasnici do 1995. godine bili Srbi. Prema našim podacima preko 5.000 srpskih porodica traži poništavanje ugovora o prodaji kuća preko hrvatske Agencije za promet nekretnina putem lažnih punomoćja i mehanizma dvostrukih ugovora a preko 5000 srpskih porodica traži poništavanje ugovora o kupoprodaji kuća za vreme rata pod pritiscima i pretnjama na relaciji hrvatski gradovi – područje krajine i Srbije. Hrvatski program stambenog zbrinjavanja je diskiminatorski za prognane Srbe u odnosu na prognane Hrvate iz BiH. U Hrvatskoj je 95% Srba osumnjičeno, optuženo i osuđeno za ratne zločine a svega 5% Hrvata. U Hrvatskoj postoji, prema podacima komisije za nestala lica Vlade Srbije, preko 389 poznatih grobnih mesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci Srba i preko 900 posmrtnih ostataka u Zagrebu koji se godinama ne identifikuju i ne predaju porodicama žrtava.

Koalicija udruženja izbeglica se snažno zalaže za jačanje dobrosusedskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Srbije i za pomirenje hrvatskog i srpskog naroda. Ključni preduslov jeste dosledno poštovanje ljudskih prava svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Budite uvereni da izbegli i prognani Srbi žele da budu most saradnje između dve države a ne jabuka razdora.
Poštovani gospodine Milanović, želim da Vas zamolim da uu narednom periodu primite našu delegaciju sa ciljem da Vas detaljnije upoznamo sa našom inicijativom.

S poštovanjem,

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica

Miodrag Linta

Koalicija udruženja izbeglica
Ul: Kraljice Marije 47 / 2, Beograd
Tel: 00 381 11 38 20.250

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top