Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ

Датум објаве: недеља, 25 децембра, 2011
Величина слова: A- A+
Миодраг Линта
Миодраг Линта

Београд, 2011/12/23.
Поштовани господине Милановић,
Желим да Вам у име Коалициjе удружења избеглица у Републици Србиjи, кровне организациjе избегличких удружења, честитам на избору за новог председника Владе Републике Хрватске. Уверен сам да ће проналажење свеобухватног, правичног и траjног решења избеглих и прогнаних Срба бити jедно Ваших приоритета.
Коалициjа удружења избеглица апелуjе на Вас да подржите нашу инициjативу о отварању диjалога између Републике Хрватске и Републике Србиjе о повратку имовине и стечених права избеглим и прогнаним Србима и грађанима Србиjе коjи су оштећени у своjим имовинским и другим правима у Хрватскоj. Такође, сматрамо да jе веома важно што пре постићи суштински напредак у диjалогу везано за успостављање истих стандарда у суђењима за ратне злочине и решавање питања несталих лица.
Темељ диjалога треба да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесиjи у коме се jасно наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права коjа су имали на дан 31.12.1990. године. Било какав наводни пренос права учињен након 31. 12. 1990. године и закључен под присилом или супротно нормама међународног права биће ништаван. Бечки споразум има карактер међудржавног споразума и по међународном праву и члану 140. Устава Републике Србиjе има jачу правну снагу од домаћих закона.
У протеклих 7 година представници Србиjе, Хрватске, БиХ и Црне Горе нису ниjедном разговарали о спровођењу Анекса Г Бечког споразума тj о повратку незаконито одузете имовине и стечених права избеглих и расељеним лицима и другим оштећеним грађанима. Углавном су се бавили поделом дипломатско-конзуларних представништава, имовине и финансиjских средстава бивше Југославиjе, архивске грађе и сл.
Желимо да Вас подсетимо да 40.000 породица тражи повратак своjих незаконито одузетих станарских права; 50.000 пензионера тражи заостале а неисплаћене панзиjе; преко 10.000 породица тражи накнаду штете за срушене куће и привредне обjекте у терористичким акциjама ван подручjа ратних деловања; држава Хрватска се на основу решења судова досада укњижила као власник у земљишним књигама на преко 800.000 катастарских честица чиjи су поседници тj катастарски власници до 1995. године били Срби. Према нашим подацима преко 5.000 српских породица тражи поништавање уговора о продаjи кућа преко хрватске Агенциjе за промет некретнина путем лажних пуномоћjа и механизма двоструких уговора а преко 5000 српских породица тражи поништавање уговора о купопродаjи кућа за време рата под притисцима и претњама на релациjи хрватски градови – подручjе краjине и Србиjе. Хрватски програм стамбеног збрињавања jе дискиминаторски за прогнане Србе у односу на прогнане Хрвате из БиХ. У Хрватскоj jе 95% Срба осумњичено, оптужено и осуђено за ратне злочине а свега 5% Хрвата. У Хрватскоj постоjи, према подацима комисиjе за нестала лица Владе Србиjе, преко 389 познатих гробних места у коjима се налазе посмртни остаци Срба и преко 900 посмртних остатака у Загребу коjи се годинама не идентификуjу и не предаjу породицама жртава.

Коалициjа удружења избеглица се снажно залаже за jачање добросуседских односа између Републике Хрватске и Републике Србиjе и за помирење хрватског и српског народа. Кључни предуслов jесте доследно поштовање људских права свих грађана без обзира на националну, вjерску или било коjу другу припадност. Будите уверени да избегли и прогнани Срби желе да буду мост сарадње између две државе а не jабука раздора.
Поштовани господине Милановић, желим да Вас замолим да уу наредном периоду примите нашу делегациjу са циљем да Вас детаљниjе упознамо са нашом инициjативом.

С поштовањем,

Председник Коалициjе удружења избеглица

Миодраг Линта

Коалициjа удружења избеглица
Ул: Краљице Мариjе 47 / 2, Београд
Тел: 00 381 11 38 20.250

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top