Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ

Датум објаве: недеља, 25 децембра, 2011
Величина слова: A- A+
Миодраг Линта

Београд, 2011/12/23.
Поштовани господине Милановић,
Желим да Вам у име Коалициjе удружења избеглица у Републици Србиjи, кровне организациjе избегличких удружења, честитам на избору за новог председника Владе Републике Хрватске. Уверен сам да ће проналажење свеобухватног, правичног и траjног решења избеглих и прогнаних Срба бити jедно Ваших приоритета.
Коалициjа удружења избеглица апелуjе на Вас да подржите нашу инициjативу о отварању диjалога између Републике Хрватске и Републике Србиjе о повратку имовине и стечених права избеглим и прогнаним Србима и грађанима Србиjе коjи су оштећени у своjим имовинским и другим правима у Хрватскоj. Такође, сматрамо да jе веома важно што пре постићи суштински напредак у диjалогу везано за успостављање истих стандарда у суђењима за ратне злочине и решавање питања несталих лица.
Темељ диjалога треба да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесиjи у коме се jасно наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права коjа су имали на дан 31.12.1990. године. Било какав наводни пренос права учињен након 31. 12. 1990. године и закључен под присилом или супротно нормама међународног права биће ништаван. Бечки споразум има карактер међудржавног споразума и по међународном праву и члану 140. Устава Републике Србиjе има jачу правну снагу од домаћих закона.
У протеклих 7 година представници Србиjе, Хрватске, БиХ и Црне Горе нису ниjедном разговарали о спровођењу Анекса Г Бечког споразума тj о повратку незаконито одузете имовине и стечених права избеглих и расељеним лицима и другим оштећеним грађанима. Углавном су се бавили поделом дипломатско-конзуларних представништава, имовине и финансиjских средстава бивше Југославиjе, архивске грађе и сл.
Желимо да Вас подсетимо да 40.000 породица тражи повратак своjих незаконито одузетих станарских права; 50.000 пензионера тражи заостале а неисплаћене панзиjе; преко 10.000 породица тражи накнаду штете за срушене куће и привредне обjекте у терористичким акциjама ван подручjа ратних деловања; држава Хрватска се на основу решења судова досада укњижила као власник у земљишним књигама на преко 800.000 катастарских честица чиjи су поседници тj катастарски власници до 1995. године били Срби. Према нашим подацима преко 5.000 српских породица тражи поништавање уговора о продаjи кућа преко хрватске Агенциjе за промет некретнина путем лажних пуномоћjа и механизма двоструких уговора а преко 5000 српских породица тражи поништавање уговора о купопродаjи кућа за време рата под притисцима и претњама на релациjи хрватски градови – подручjе краjине и Србиjе. Хрватски програм стамбеног збрињавања jе дискиминаторски за прогнане Србе у односу на прогнане Хрвате из БиХ. У Хрватскоj jе 95% Срба осумњичено, оптужено и осуђено за ратне злочине а свега 5% Хрвата. У Хрватскоj постоjи, према подацима комисиjе за нестала лица Владе Србиjе, преко 389 познатих гробних места у коjима се налазе посмртни остаци Срба и преко 900 посмртних остатака у Загребу коjи се годинама не идентификуjу и не предаjу породицама жртава.

Коалициjа удружења избеглица се снажно залаже за jачање добросуседских односа између Републике Хрватске и Републике Србиjе и за помирење хрватског и српског народа. Кључни предуслов jесте доследно поштовање људских права свих грађана без обзира на националну, вjерску или било коjу другу припадност. Будите уверени да избегли и прогнани Срби желе да буду мост сарадње између две државе а не jабука раздора.
Поштовани господине Милановић, желим да Вас замолим да уу наредном периоду примите нашу делегациjу са циљем да Вас детаљниjе упознамо са нашом инициjативом.

С поштовањем,

Председник Коалициjе удружења избеглица

Миодраг Линта

Коалициjа удружења избеглица
Ул: Краљице Мариjе 47 / 2, Београд
Тел: 00 381 11 38 20.250

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *