fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Otvoreno pismo povodom seminara o „Holokaustu i masovnom ubijanju na Balkanu u Drugom svjetskom ratu“

Spomen_ploca_srpskim_zrtvama_u_Drakulicu.jpgPoštovani direktore republičkog pedagoškog Zavoda, dr Predraže Damjanoviću,

Obraćam Vam se povodom skandaloznog seminara koji ste koordinisali unutar Ministarstva Prosvjete i kulture R. Srpske pod nazivom “ Holokaust i masovna ubijanja u Drugom svjetskom ratu na Balkanu“ u Banja Luci.

Pozdravljam Vaš napor da se naši profesori edukuju o Holokaustu, te da se naša djeca obrazuju na tu temu.

S obzirom na kapacitete Republike Srpske ali i na period `45 pa do sada, smatram da je neophodno učiti o sistematizaciji Holokausta kako bi i mi primjenili iste strategije na tematizaciju genocida nad Srbima.

Za mene, kao direktora Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation, dobrotvorne organizacije sa sjedištem u Londonu, koja `ponešto` i zna o ovoj temi, iako nije istoričar, nepojmljivo je da ste pristali na program seminara koji ne samo da ne tematizira GENOCID nad Srbima, već ga praktično i NEGIRA.

Ovom prilikom Vam se ne obraćam kao direktor ozbiljne institucije, već kao POTOMAK preživjelih rimokatoličko – ustaškog GENOCIDA nad Srbima u selima Šargovac – Drakulić – Motike, gdje je 7-og februara 1942. godine pobijeno  2.315 žena, djece i staraca bez IJEDNOG ispaljenog metka, a čiji je krvavi pir krenuo iz rimokatoličkog samostana na Petrićevcu, predvođen fratrom Majstorovićem / Filipovićem.

Najavljujem Vam da ću u toku mjeseca maja dovesti forenzički tim  da ekshumira posmrtne ostatke moje familije, koji će se dalje prenijeti na naš privatni posjed, da počivaju u miru.

Obraćam Vam se jer ste dozvolili poricateljima Srbocida hrvatske države 1941 – 1945. da stoje nad Ratkom, šestomjesečnom bebom moga dede koji je naboden na bajonet. Ni kriv ni dužan. Niti onih ostalih 21 članova moje familije Stijaković, koji padoše od rimokatoličko – ustaškog noža ni krivi ni dužni.

Uspjeli ste poniziti sve potomke preživjelih, a njih ponovo ubiti.

Pošto se niko iz Ministarstva nije oglasio povodom ovog skandala uprkos burnom reagovanju javnosti, najavljujem Vam da ću u toku mjeseca maja dovesti forenzički tim  da ekshumira posmrtne ostatke moje familije, koji će se dalje prenijeti na naš privatni posjed, da počivaju u miru.

Troškove ekshumacije i prenosa moštiju ćete snositi Vi, jer ste dozvolili iživljavanje poricatelja Srbocida nad onima čija je ćutnja vječna, te mene kao potomka prisilili na ovako ponižavajući korak.

Znam da nikakva dozvola za ekshumacije ne treba jer je NjP G. Jovan Ćulibrk kopao bez ikakve dozvole u Donjoj Gradini i uzeo 109 kostiju, ne znam čijih. Za dozvolu sam provjerila u Ministarstvu prosvjete gdje mi je rečeno da za ovu ekshumaciju niko nije tražio dozvolu.

S obzirom da i drugi potomci iz sela žele da sklone kosti svojih poklanih na sigurnija mjesta, za sada je prijedlog da se kosti sklone u crkvu u Drakulić ili Motike jer će sveštenici svakako biti obazriviji i ponašati se dostojanstvenije.

Ako se većina složi da se mošti prenesu u crkvu, u tom slučaju ću i ja pristati da se moji sahrane tamo gdje većina odluči.

Znam da nikakva dozvola za ekshumacije ne treba jer je NjP G. Jovan Ćulibrk kopao bez ikakve dozvole u Donjoj Gradini i uzeo 109 kostiju (ne znam čijih) (za dozvolu sam provjerila u Ministarstvo prosvete i rečeno mi je da za ovu ekshumaciju niko nije tražio dozvolu).

Od Vas, dr Damjanoviću ne tražim izvinjenje za ovaj monstruozan čin sa kojim ste nas nagnali da `selimo` mošti naših poklanih na `sigurnija` mjesta, već ostavku kao jedini moralni korak da operete obraz jer ste nekompetentni da zaštitite sopstveni postradali narod te da nas sviju od reda isponižavate.

Takođe želim da naglasim da ovim putem ne predstavljam Fondaciju niti sela Šargovac, Drakulić i Motike.

Predstavljam samo one čija je ćutnja vječna.

Srdačan pozdrav

Dragana Tomašević

Direktor Jasenovac & Holocaust Memorial Foundation

Vezane vijesti:

Edukacijom o Holokaustu Srpska na mala vrata forsira „Kultury zaborava“ o genocidy nad Srbima!?

Kome će nemački ustašofil da govori o Holokaustu u Beogradu?

Otvoreno pismo povodom seminara o „Holokaustu i masovnom ubijanju na Balkanu u Drugom svjetskom ratu“

VLADIMIR UMELjIĆ: IVAN HANS MERC I JEZUITI | Jadovno

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: