Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otvorena izložba “Ustaška propaganda od 1941. do 1945. godine”

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorena tematska izložba “Ustaška propaganda od 1941. do 1945. godine” na kojoj su javnosti prezentovana sredstva propagandnog djelovanja kojima je ustaški režim nastojao da ostvari svoje vojne, političke, ekonomske i kulturne ciljeve.

 U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorena tematska izložba "Ustaška propaganda od 1941. do 1945. godine".
Izložba “Ustaška propaganda od
1941. do 1945. godine”

Otvarajući izložbu, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da se u njoj može sagledati teški istorijski trenutak na ovim prostorima u kome je ustaški režim iza sebe ostavio nepojmljiv broj žrtava.

“Sa ovom izložbom treba da se upoznaju ne samo Banjalučani, već i stanovništvo cijele Srpske, koje treba da dopuni znanja iz istorije našeg naroda. Sa izložbom bi trebalo da se upoznaju i đaci starijih razreda osnovnih škola, kao i učenici srednjih škola”, istakao je Malešević.

On je ocijenio da je Muzej Srpske ovom izložbom, koja ima i veliki dokumentarni značaj, pokazao da je vodeća nacionalna muzejska ustanova.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić rekao je da je riječ o posebnoj i poučnoj izložbi u kojoj su dokazi stravičnog zločina NDH počinjenog nad Srbima.

On je rekao da taj zločin nikada ne smije biti izbrisan iz sjećanja, jer su ustaše, kako se procjenjuje, na razne načine ubile više od milion Srba.

Savić je podsjetio i na stravične zločine ustaša nad banjalučkim Srbima u Drugom svjetskom ratu, a posebno u naseljima Šargovac, Motike i Drakulić, kada je stradalo oko 2.300 ljudi.

Autor izložbe, kustos istoričar Milenko Đorđević rekao je da je ustaška propaganda u ostvarenju svojih ciljeva imitirala nacističku, proizvodeći katastrofalne posljedice i ogromna ljudska i materijalna stradanja.

On je dodao da je ustaški režim pri tome koristio sredstva govorništva, mas-medija, poput štampe, plakata, fotografija, dokumenata, letaka i slično, ali i audio-vizuelne medije – radio i film.

“Najveći dio ovih eksponata prvi put prikazujemo javnosti”, rekao je Đorđević.

Kako je rečeno izložba podrazumijeva ekspoziciju originalne arhivske građe Muzeja Srpske i zbirke za savremenu istoriju od 1941. godine.

Za idejno rješenje i postavku izložbe bila je zadužena viši muzejski tehničar-dokumentarista Ljiljana Korać, a pripremu, stručnu obradu i digitalizaciju multimedijalnog i dokumentacionog materijala uradio je dokumentarista za programske djelatnosti Nikola Zagorac.

Izložba će biti otvorena do proljeća iduće godine i biće organizovana stručna vođenja i muzejski časovi.

Izložbi su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, političkog, naučnog i kulturnog života Srpske i Banjaluke.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: