fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OTVORENA IZLOŽBA O LOGORU ĐAKOVO

Otvorena_izlozba_u_Jevrejskom_kulturnom_centru_u_Banjaluci-29501ce5U Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“ u Banjaluci sinoć je otvorena izložba „Logor Đakovo: Sjećanje kao opomena“, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Senator Republike Srpske Arie Livne rekao je da je ovaj dan veliki dan oslobođenja koncentracionog logora Aušvic, ali i jedan od najtragičnijih dana u kojem se podsjeća na milione žrtava Jevreja, Srba i antifašista iz cijelog svijeta.

„Naš pogled treba da bude uperen ka budućnosti. Prošlost ne možemo promijeniti, ali treba da sačuvamo uspomenu na naše mrtve“, rekao je Livne.

On je ukazao i na potrebu razvijanja svijesti o tome da se fašizam, nacizam i antisemitizam vraćaju.

„Treba obratiti pažnju i ne zaboraviti da smo se 1934. godine, kada se Hitler pojavio, njemu smijali i smatrali ga ludakom, a svi znamo šta se desilo nakon tog smijeha“, upozorio je Livne.

Prema njegovim riječima, da bi se spriječilo ponavljanje takve tragedije, treba se koncentrisati na sprečavanje povratka fašizma, nacizma i nacionalne i vjerske mržnje u svijetu po svaku cijenu.

„Ako to postignemo, onda smo se najbolje sjetili naših mrtvih. Mislim da treba da učinimo sve da se u školama predaje o tom periodu“, poručio je Livne.

Na izložbi su prikazani dokumenti i fotografije koncentracionog logora Đakovo, podaci o broju žrtava, te biografije njegovih upravnika.

Na današnji dan 1945. godine sovjetska armija oslobodila je nacistički koncentracioni logor Aušvic i susjedni logor Birkenau u kojima je stradalo 1,5 miliona ljudi.

Generalna skupština UN je prvog novembra 2005. godine proglasila 27. januar Međunarodnim danom sjećanja na Holokaust.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

IZLOŽBA „LOGOR ĐAKOVO: SJEĆANjE KAO OPOMENA“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: