fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ЛОГОРУ ЂАКОВО

Otvorena_izlozba_u_Jevrejskom_kulturnom_centru_u_Banjaluci-29501ce5У Јевреjском културном центру „Арие Ливне“ у Бањалуци синоћ jе отворена изложба „Логор Ђаково: Сjећање као опомена“, поводом Међународног дана сjећања на жртве холокауста.

Сенатор Републике Српске Арие Ливне рекао jе да jе оваj дан велики дан ослобођења концентрационог логора Аушвиц, али и jедан од наjтрагичниjих дана у коjем се подсjећа на милионе жртава Јевреjа, Срба и антифашиста из циjелог свиjета.

„Наш поглед треба да буде уперен ка будућности. Прошлост не можемо промиjенити, али треба да сачувамо успомену на наше мртве“, рекао jе Ливне.

Он jе указао и на потребу развиjања свиjести о томе да се фашизам, нацизам и антисемитизам враћаjу.

„Треба обратити пажњу и не заборавити да смо се 1934. године, када се Хитлер поjавио, њему смиjали и сматрали га лудаком, а сви знамо шта се десило након тог смиjеха“, упозорио jе Ливне.

Према његовим риjечима, да би се сприjечило понављање такве трагедиjе, треба се концентрисати на спречавање повратка фашизма, нацизма и националне и вjерске мржње у свиjету по сваку циjену.

„Ако то постигнемо, онда смо се наjбоље сjетили наших мртвих. Мислим да треба да учинимо све да се у школама предаjе о том периоду“, поручио jе Ливне.

На изложби су приказани документи и фотографиjе концентрационог логора Ђаково, подаци о броjу жртава, те биографиjе његових управника.

На данашњи дан 1945. године совjетска армиjа ослободила jе нацистички концентрациони логор Аушвиц и сусjедни логор Биркенау у коjима jе страдало 1,5 милиона људи.

Генерална скупштина УН jе првог новембра 2005. године прогласила 27. jануар Међународним даном сjећања на Холокауст.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ИЗЛОЖБА „ЛОГОР ЂАКОВО: СЈЕЋАЊЕ КАО ОПОМЕНА“

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: