fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otvorena izložba „Jadovno- Jasenovac- Kozara- Sajmište“

U beogradskoj galeriji „Progres“ sinoć je otvorena izložba „Jadovno-Jasenovac-Kozara-Sajmište“, povodom obilježavanja Dana proboja zatočenika iz koncentracionog logora Jasenovac.

 U beogradskoj galeriji "Progres" večeras je otvorena izložba "Jadovno-Jasenovac-Kozara-Sajmište", povodom obilježavanja Dana proboja zatočenika iz koncentracionog logora Jasenovac.
Beograd: Otvorena izložba
„Jadovno-Jasenovac-Kozara-Sajmište“
Foto: SRNA

Organizator izložbe je beogradski Muzej žrtava genocida, koji ujedno 22. april obilježava i kao svoj dan, odnosno Dan sjećanja na proboj posljednjih zatvorenika konclogora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ 1945. godine.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina rekao je Srni da se izložbom želi pokazati kontinuitet zločina NDH nad srpskim narodom, Jevrejima i Romima.

Đurić je rekao da još mnogo toga nije raščišćeno što se tiče proboja logoraša iz logora Jasenovac i ko je to inicirao.

„Još je taj događaj neistražen, ali je bitno da se to desilo 22. aprila 1945. godine, a Beograd je oslobođen 20. aprila 1944. godine“, naveo je Đurić.

On je dodao da će u okviru obilježavanja ovog dana Muzej organizovati i druge događaji u narednih 15 dana, kao što je skup uz učešće psihijatara, psihologa i antropologa o temi „Antropologija jasenovačkih zločina i zla“.

Biće predstavljen film Muzeja žrtava genocida o zločinima NDH, kao i prvi dijelovi dugometražnog dokumentarno filma o Sajmištu, a biće održana i tribina o Kosovu i Metohiji 1941-1999-2017. godine.

Izložbu je otvorio izraelski tradicionalni umjetnik Majkl Ende, koji je Muzeju poklonio svoju skulpturu pod nazivom „Od uništenja do novog života“, koja predstavlja šest miliona jevrejskih žrtava stradalih u Holokaustu i novi život Izraela.

„Ja ne vidim da je ubijeno samo šest miliona Jevreja, nego 30 miliona, ako se matematički ubroje i njihove porodice“, rekao je Ende, koji je prokomentarisao jednu fotografiju uplakanog dječaka sa Kozare u vrijeme ustaških pogroma riječima „za šta je krivo ovo nevino dijete?“.

Na izložbi je Tanja Mehle iz Maribora, kćerka pokojnog Milana Bastašića, koji je bio u dječijem ustaškom logoru, a kasnije saradnik i istraživač Muzeja žrtava genocida, pročitala dio iz njegove knjige, koju nije uspio da objavi za vrijeme svog života.

U tom tekstu, koji će kao publikaciju pod nazivom „Bilogorski crni rubac“ objaviti tokom ove godine Muzej žrtava genocida, Bastašić navodi da je u NDH genocid bio ne samo planiran, nego i do detalja razrađen za svaki entitet pojedinačno – za Srbe, Jevreje i Rome, od kojih su otimana djeca, koja su kasnije ubijana ili poslata u logore.

„Zahvaljujući preživjelim Jevrejima, pokušaji Hrvatske da revidira Holokaust i genocid NDH ostaje samo sraman izuzetak“, napisao je Bastašić, koji je naveo da su majke u Bilogori kao znak žalosti stavljale na glavu crne rupce, koji su kasnije nalaženi krvavi na stratištima.

Ispred udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke, otvaranju izložbe i promociji knjige prisustvovao je Milenko Jahura predsjednik „Srpskog nacionalnog društva Prebilovci“ iz Beograda.

U okviru izložbe predstavljena je knjiga „U raljama genocida“ autora Mire Kljajić Vejnović i Nikole Turajlića, koji se bave tragedijom svojih mjesta, odnosno tri sela pored Jasenovca u 20. vijeku, zaključno sa posljednjim ratom 1992. godine.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: