fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Отворена изложба „Белези великих злочина“

У Музеју Козаре синоћ је отворена изложба под називом „Белези великих злочина“ која је реализована у сарадњи са Музејом жртава геноцида из Београда.

 У Музеју Козаре вечерас је отворена изложба под називом "Белези великих злочина" која је реализована у сарадњи са Музејом жртава геноцида из Београда.
Приједор – изложба Фото: СРНА

Директор Музеја Зоран Радоњић изјавио је да изложба спада у ону врсту пројеката гдје постоји добар спој егзактног, научног, документарног, историјског и са друге стране креативног и умјетничког.

„Суштина изложбе јесте настојање да се историјске чињенице страдања једног народа нагласе и да је обоји емоцијом“, изјавио је Радоњић.

Он је додао да су филм, поезија, књижевност, па и скулптура, у великој мјери заступљени кад је ријеч о овим садржајима, док се за сликарство може рећи да се држало по страни.

„Као ликовњак могу образложити то да можете да скренете у баналност када се у сликарству бавите овим стварима и да, са друге стране, можда и нема оправдања и жеља је аутора да на овај начин и сликарство да свој глас“, нагласио је Радоњић.

Вршилац дужности директора београдског Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина као аутор изложбе рекао је да овај музеј постоји двадесетак година и формиран је ради проучавања, истраживања, публиковања и сазнања о злочинима и страдањима српског народа током 20. вијека.

„Музеј има добру базу података, добру колекцију, библиотеку и једну од колекција је управо ова коју желимо да представимо овдје и чини је петнаестак радова који својим садржајем подсјећају на велике трагедије српског народа у Првом и Другом светском рату“, рекао је Мишина.

Он је додао да изложба слика треба да покаже да постоји више начина сјећања на прошлост, не само путем документарних филмова, него и ликовним поставкама.

Изложба коју, између осталих, чине дјела умјетника Милића од Мачве, Миленка Михајловића, Весне Татар, Славенке Ковачевић Томић, биће у Музеју Козаре отворена до 5. августа.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Шамац- Изложба „Белези великих злочина“ | Јадовно 1941.

Обележавање 22. априла | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: