Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otvorena izložba “Belezi velikih zločina”

U Muzeju Kozare sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Belezi velikih zločina” koja je realizovana u saradnji sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda.

 U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba pod nazivom "Belezi velikih zločina" koja je realizovana u saradnji sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda.
Prijedor – izložba Foto: SRNA

Direktor Muzeja Zoran Radonjić izjavio je da izložba spada u onu vrstu projekata gdje postoji dobar spoj egzaktnog, naučnog, dokumentarnog, istorijskog i sa druge strane kreativnog i umjetničkog.

“Suština izložbe jeste nastojanje da se istorijske činjenice stradanja jednog naroda naglase i da je oboji emocijom”, izjavio je Radonjić.

On je dodao da su film, poezija, književnost, pa i skulptura, u velikoj mjeri zastupljeni kad je riječ o ovim sadržajima, dok se za slikarstvo može reći da se držalo po strani.

“Kao likovnjak mogu obrazložiti to da možete da skrenete u banalnost kada se u slikarstvu bavite ovim stvarima i da, sa druge strane, možda i nema opravdanja i želja je autora da na ovaj način i slikarstvo da svoj glas”, naglasio je Radonjić.

Vršilac dužnosti direktora beogradskog Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina kao autor izložbe rekao je da ovaj muzej postoji dvadesetak godina i formiran je radi proučavanja, istraživanja, publikovanja i saznanja o zločinima i stradanjima srpskog naroda tokom 20. vijeka.

“Muzej ima dobru bazu podataka, dobru kolekciju, biblioteku i jednu od kolekcija je upravo ova koju želimo da predstavimo ovdje i čini je petnaestak radova koji svojim sadržajem podsjećaju na velike tragedije srpskog naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu”, rekao je Mišina.

On je dodao da izložba slika treba da pokaže da postoji više načina sjećanja na prošlost, ne samo putem dokumentarnih filmova, nego i likovnim postavkama.

Izložba koju, između ostalih, čine djela umjetnika Milića od Mačve, Milenka Mihajlovića, Vesne Tatar, Slavenke Kovačević Tomić, biće u Muzeju Kozare otvorena do 5. avgusta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Šamac- Izložba „Belezi velikih zločina“ | Jadovno 1941.

Obeležavanje 22. aprila | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: